Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Λάρισα: Προσλήψεις με 5 μεροκάματα το μήνα ψήφισε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, και... μισθό 150 - 170 ευρώ!!


Τη συμφωνία της νέας δημοτικής αρχής Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόσληψη εργαζομένων με 5 μεροκάματα το μήνα (!), για 8 μήνες, με μισθό 150 - 170 ευρώ καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας (Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015), η νέα δημοτική αρχή έδωσε δείγματα γραφής σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τη συνέπεια λόγων και έργων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζει στο Δήμο.

Αυτή τη φορά λοιπόν ψήφισε μαζί με τις παρατάξεις των κ.κ. Τζανακούλη, Νασιώκα και Διαμάντου, προσλήψεις εργατών καθαριότητας με πέντε (5) μεροκάματα το μήνα, 8μηνης διάρκειας, που προβλέπουν για κάθε εργαζόμενο 5 ένσημα και με μισθό 150 -  170 ευρώ. Οι 14 αυτές θέσεις προβλέπεται να εξυπηρετήσουν υπηρεσίες καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων των όμορων κοινοτήτων (Κοιλάδας, Ραχούλας κτλ.) που συνενώθηκαν διοικητικά στο Δ. Λάρισας με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποκαλύφθηκε από την δημοτική αρχή ότι ήδη εργάζονταν με παρόμοιες εργασιακές σχέσεις από το περασμένο Οκτώβρη 14 εργαζόμενοι, καλύπτοντας τις ανάγκες καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων των κοινοτήτων, χωρίς όμως να είναι ενήμερο το Δημοτικό Συμβούλιο, (εδώ η δημοτική αρχή επικαλείται μεταξύ άλλων το νόμο, δηλαδή «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;»). Φυσικά αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους να επικαλείται η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους μνημονιακούς «συμπαραστάτες» της ότι υπερασπίζεται την μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιώντας το μνημονιακό νόμο 4072/2012 εφαρμόζει αυτές τις εργασιακές σχέσεις, που δεν διασφαλίζουν στους εργαζόμενους κανένα εργασιακό δικαίωμα και φυσικά ούτε αξιοπρεπή μισθό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και πρότεινε να συσταθεί η υπηρεσία καθαριότητας εσωτερικών χώρων που θα έχει την ευθύνη για όλα τα δημοτικά κτίρια, ενισχυόμενη με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης πρότεινε να φύγουν οι εργολάβοι που έχουν πάρει έργο σε δημοτικά κτίρια, όπως είναι αυτό του «Μύλου» και του Θεάτρου. Την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισε για τους «τύπους» και η παράταξη της κ. Καραλαριώτου, επισημαίνοντας θέματα διαφάνειας και κριτηρίων των προσλήψεων. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο πολιτικός χώρος (ΝΔ) που την στήριξε και ανήκει, έχει ψηφίσει αναφανδόν όλο το προηγούμενο διάστημα όλο αυτό το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επιτρέπει στην δημοτική αρχή να συνεχίσει από εκεί που παρέλαβε το περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο αλλά και τα λαϊκά στρώματα της πόλης χρειάζεται να συγκρουστούν με τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργεί η δημοτική αρχή σε σχέση με την νέα κυβέρνηση και να διεκδικήσουν όχι τα «ψίχουλα» που τους τάζει, αλλά όλο το «καρβέλι». Γιατί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πουθενά δεν δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η μόνη επιλογή που συμφέρει το λαό είναι να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του στα χέρια του και να διεκδικήσει γι’ αυτόν και τα παιδιά του το δίκιο του. Να μην περιμένει καμιά σωτηρία από τα «σαλόνια» των Βρυξελλών, αλλά με την οργανωμένη πάλη του μέσα από τα σωματεία στους χώρους δουλειάς και τις Λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, να απαιτήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε παιδεία - υγεία - πρόνοια και όχι τα «ψίχουλα» της φιλανθρωπίας των καπιταλιστών και των «ταγών» τους». 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε αυτοί ξεπέρασαν και τα δουλεμπορικά γραφεία των ναζί. Είδες η ελπίδα;;;