Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση της ΤΕ Άρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ για τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες (+ 18 ΦΩΤΟ από Γλυκόριζο, Αγ. Γεώργιο και εργοτάξιο του Δήμου)


Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες στον κάμπο της Άρτας, ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Ανθότοπος, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπος, Παχυκάλαμος), στο Δήμο  Αρταίων, σε Κεραμάτες, Γλυκόριζο, Λιμίνη καθώς επίσης και στην περιοχή προς Κομπότι. Πολλές μονάδες ζώων βρίσκονται μέσα στα νερά, ζώα επιπλέουν πνιγμένα, ένα γεφύρι στο Κομπότι είναι έτοιμο να πέσει, σπίτια έχουν αποκλειστεί. Αλλά και στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Καταστροφές σημειώθηκαν σε όλη την Ήπειρο (Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Γιάννενα), αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και ολόκληρα χωριά, στο 60% του οδικού δικτύου, στο γνωστό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα και αλλού, που σχετίζονται με την υπερχείλιση ποταμών όπως ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, ο Λούρος.

«Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε από την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους», τονίζει η ΤΕ Άρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορεί να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα διακράτησης των υδάτων».

Η ΤΕ Άρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών και απαιτεί άμεσα:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη αποζημίωση (100%) των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού. 
  • 902 
Ακολουθούν ολόκληρη η ανακοίνωση και οι φωτογραφίες: 



















Δεν υπάρχουν σχόλια: