Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες της ΕΕ!


Διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης έχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέος και το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα της Κομισιόν.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης στις Βρυξέλλες περιελάμβανε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση θα σεβαστεί το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης. «Σεβόμαστε τους κανόνες της ΕΕ, είμαστε εδώ για να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε» είπε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καθησυχάσει τα επιτελεία της ΕΕ, αλλά και να σπείρει αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει φιλολαϊκή αυτή η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» και ότι η κυβέρνηση έχει τη θέληση «να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και συμβιβασμός». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «ο διάλογος είναι η βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στη Φραγκφούρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» συζητήσεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως παρουσίασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους συνήθεις τρόπους και πως «ανυπομονεί» να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ξεκίνησαν τα παζάρια και με το ΔΝΤ
Με αφορμή αυτά τα παζάρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιράζει διαβεβαιώσεις -και διά του ξένου Τύπου- ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις από την πολιτική της νέας κυβέρνησης και ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναπαρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα.
Σε άλλη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκάλυψε ότι ξεκίνησαν τα παζάρια και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ διεξάγονται με βάση την πρόταση για ανταλλαγή του υφιστάμενου κρατικού χρέους με άλλα ομόλογα που θα περιέχουν ρήτρα ανάπτυξης.
Στη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα επιλυθεί, επισημαίνοντας ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τις επαφές που είχε με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο.
Επίσης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λάβει τα 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος της εκκρεμούς δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και προέρχεται από τα κέρδη που έχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ελληνικό κρατικό χρέος προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Λονδίνο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ομίλων, ο Γ. Βαρουφάκης τους ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτείνει πλέον διαγραφή χρέους, αλλά ανταλλαγή κρατικού χρέους με άλλα ομόλογα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά λέει. Το κράτος έχει συνέχεια κύριοι.