Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Άρτα από την κακοκαιρία ― Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές ― Έκτακτη Ενημέρωση από τον Δήμο Αρταίων – Οδηγίες προς τους κατοίκους (ΦΩΤΟ+VIDEO)


Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας με πλημμύρες, μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, δυσκολία στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ακόμα και κατολισθήσεις, προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις αναδεικνύεται και πάλι η έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικού - αντιπυρικού σχεδιασμού και υποδομών.


Οι πλημμύρες και τα χιόνια παρέλυσαν πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην Άρτα αποφασίστηκε να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου, οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το φράγμα Πουρναρίου της Άρτας προκειμένου να γίνει εκτόνωση και διοχέτευση της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει συσσωρευτεί, προς τον Άραχθο ποταμό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, η απόφαση για εκτόνωση του φράγματος καθυστέρησε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής να έχουν πλημμυρίσει υπόγεια σπιτιών, χωράφια, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες στις περιοχές Βλαχέρνα, Ελεούσα, Γλυκόρυζο, Καλογερικό, Μύτικας, Γραμένιτσα, Ψαθοτόπι κ.α., ενώ αρκετά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν επιστρατευτεί μηχανήματα, ενώ είναι ανοιχτά σχολεία προκειμένου να στεγάσουν κατοίκους σε περίπτωση που πλημμυρίσουν σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. (Δείτε βίντεο από τα ορμητικά νερά στο γεφύρι της Άρτας ΕΔΩ).

Νωρίς το μεσημέρι σήμερα, κλιμάκιο της ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωρΐτη περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, οι αρχές προχωρούν στην εκκένωση των πεδινών χωριών πλησίον του Άραχθου ποταμού, όπως τα χωριά Ελαιούσα, Κομμένο, Λουτρό, Νεοχώρι, Συκιές Κεραμάτες, Ψαθοτόπι, Nεοχώρι, Ακροποταμιά κ.α. Μάλιστα οι κάτοικοι αυτών για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται σε γειτονικές περιοχές. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης η κατάσταση στον Άραχθο, και στο Λούρο έχει ξεφύγει, ενώ κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα. Επίσης, κρίθηκε απαραίτητο να αρχίσει άμεσα η επισκευή των πυλώνων της γέφυρας στον Κομποτέικο ποταμό, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.

Ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το αίτημα για έργα εγκυβωτισμού του Άραχθου ποταμού, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα και ολοκληρωμένα η σταδιακή εκτόνωση των υδάτων, όπως επίσης και άλλα απαραίτητα έργα.

902


Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές
(Πηγή: 902)

Στην πόλη και τον κάμπο της Άρτας βρέθηκε από νωρίς σήμερα κλιμάκιο της ΚΟ Άρτας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη.


Η επίσκεψη ξεκίνησε από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, όπου το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση, στην συνέχεια επισκέφθηκε τον κάμπο της Άρτας, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ μετά ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τις ζημιές που υπέστη το ένα εργοτάξιο του Δήμου Αρταίων.



Σε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, ο Ν.Μωραίτης αναφέρθηκε στην πλήρη και μακροχρόνια έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τις τεράστιες ευθύνες της ΔΕΗ, που στο όνομα του κέρδους δεν προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη σταδιακή εκτόνωση του φράγματος, με αποτέλεσμα η βίαιη και απότομη εκτόνωσή του να προκαλέσει τις καταστροφές. Τόνισε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που μπροστά στην λογική του κέρδους αφήνει να καταστραφούν ο παραγωγικός ιστός, αλλά και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας, που ουσιαστικά είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη.


Τέλος, ο Ν. Μωραΐτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των πληγέντων, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση όλων όσων έχουν υποστεί ζημιές.


Έκτακτη Ενημέρωση από το Δήμο Αρταίων
(Πηγή: Μονοπλιό)

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις) που επικρατούν εντός όλων των διοικητικών ορίων του Δήμου Αρταίων, με απόφαση του Δημάρχου Αρταίων ανακοινώνεται ότι:

       Όλα τα σχολεία του Δήμου τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εντός όλων των διοικητικών ορίων του Δήμου Αρταίων. Συγκεκριμένα, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των Παιδικών Σταθμών καθώς και των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργούν στην Άρτα.
       Έχουν ενημερωθεί όλα τα Ξενοδοχεία του Δήμου Αρταίων για να φιλοξενήσουν δωρεάν (με δαπάνη της Πολιτείας) απόψε το βράδυ όλους όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης περιοχών του κάμπου. Ακόμα και όσοι δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν άμεσα, αλλά έχει μπει νερό στα σπίτια τους, παρακαλούνται να μεταβούν στα ξενοδοχεία της περιοχής μας για να περάσουν την αποψινή νύχτα για λόγους ασφάλειας και ενδεχόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων ενόψει της νύχτας.
       Όσον αφορά τις περιουσίες των δημοτών που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, ο Δήμος Αρταίων ανακοινώνει ότι η Αστυνομία, ο Στρατός, η ΛΕΦΕΔ, η ΔΟΑΚ και ο Δήμος θα περιπολούν όλη τη νύχτα το Δήμο μας, ιδίως τις Δημοτικές Ενότητες και τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί (Γλυκόριζο, Κεραμάτες, Ελεούσα και η 2η Παράλληλος της Γώγου Μπακόλα) ώστε να μην σημειωθούν φαινόμενα κλοπών και ζημιών από αγνώστους.
       Κλιμάκια των τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου θα πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα το πρωί αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και θα καταγράψουν τις ζημιές, οι οποίες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο. Επιπλέον, οι καλλιέργειες που έχουν πλημμυρίσει θα εκτιμηθούν από τον ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν.
       Οι Δημότες παρακαλούνται ενόψει της νύχτας που έρχεται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην βγάλουν τα σκουπίδια στους κάδους λόγω του ότι υπάρχει αδυναμία προσπέλασης των απορριμματοφόρων του Δήμου προς το ΧΥΤΑ.

Διαβάστε επίσης: 
Θρήνος και οργή για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας… 
 http://e-oikodomos.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: