Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η «επιστράτευση» της ΛΑΕ στο ουκρανικό «μέτωπο»


Τη βδομάδα που μας πέρασε, η ΛΑΕ «πήρε το όπλο» της, αυτή τη φορά όχι στη μάχη της δραχμής, μα στο ουκρανικό «μέτωπο», προβάλλοντας θέσεις που προκαλούν συγχύσεις στους εργαζόμενους. Ετσι, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο Τύπου της: «Ο Παναγ. Λαφαζάνης, Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, και ο Ανδρέας Ζαφείρης είχαν μακρά συνάντηση και συζήτηση στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα με τον Ευγκένι Μπελίσκι, βουλευτή του μετώπου της δημοκρατικής ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει 44 βουλευτές στην σημερινή Ουκρανική Βουλή». 

Ποιος είναι και τι εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγοντας της Ουκρανίας, που συνάντησε η ηγεσία της ΛΑΕ; Ο συγκεκριμένος βουλευτής, που τυγχάνει να είναι κι επιχειρηματίας, έως το 2014 άνηκε στο (κεντροαριστερό) «Κόμμα των περιοχών», του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οποίου συνεχίστηκε η κατάσταση που εγκαινιάστηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, με το λαό της Ουκρανίας να βιώνει ένα προς ένα τα τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού: Φτώχεια κι εξαθλίωση για την πλειοψηφία του λαού και την ίδια ώρα συσσώρευση αμύθητου πλούτου στα χέρια μιας ολιγαρχίας.

Η ουκρανική κεντροαριστερά, με τον εκπρόσωπο της οποίας συναντήθηκε η ΛΑΕ, έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη στην Ουκρανία: Αφού συνέβαλε στην καταλήστευση του λαού, αφού «άνοιξε» τους «κρουνούς» του ουκρανικού εθνικισμού, αφού έπαιξε με τις αντιθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσίας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να συγκεράσει τα διαφορετικά συμφέροντα στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης, στη συνέχεια αποδείχτηκε η «γέφυρα» για την πραξικοπηματική αναρρίχηση της δεξιάς, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ, με την απροκάλυπτη παρέμβαση και των Ουκρανών ναζιστών.

Τελικά, φαίνεται πως η διαχείριση του συστήματος και ο καιροσκοπισμός είναι κάτι το κοινό που διαθέτει η «κεντροαριστερά» της Ουκρανίας με την «αριστερά» της ΛΑΕ, που πριν δυο χρόνια κι από κυβερνητικά πόστα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε στο να κάτσει στο σβέρκο του λαού η «κυβερνώσα αριστερά» και το 3ο μνημόνιο των αντιλαϊκών μέτρων. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, η ΛΑΕ ανέλαβε και την «εργολαβική» εκπροσώπηση και των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», που παρουσία του Π. Λαφαζάνη εγκαινίασε τα γραφεία της Επίσημης Αντιπροσωπείας της στην Αθήνα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός παρουσιάζεται από τη ΛΑΕ ως «γεγονός με ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ανατολικής Ουκρανίας».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως είναι πασίγνωστο στο λαό μας πως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», έτσι κι ο τίτλος «Λαϊκή Δημοκρατία», που αξιοποιείται από τα συγκεκριμένα αστικά καθεστώτα στην περιοχή του Ντονμπάς, που προσανατολίζονται και στηρίζονται από τη Ρωσία, δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αυτό το μαρτυρά το γεγονός πως κι εκεί τα μέσα παραγωγής κι η εξουσία βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου και μάλιστα στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν εκεί, οι κομμουνιστές εμποδίστηκαν να λάβουν μέρος. 

Τώρα, το πώς γίνεται ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί τα σύμβολα του τσαρισμού, ενός από τα πιο αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα που γνώρισε η ανθρωπότητα, που 'χε και το παρατσούκλι «φυλακή των λαών», να κάνει ...«αντιφασιστικό αγώνα», ε αυτό μόνο οι «φωστήρες» της ΛΑΕ μπορούν να μας το εξηγήσουν. Αλλωστε, είναι «μανούλες» σε κάτι τέτοια, όπως δείχνει κι η προπαγάνδα τους υπέρ ενός «καλού» καπιταλισμού, που θα 'χει «εθνικό» νόμισμα. Τελικά και στο ουκρανικό «μέτωπο» η ΛΑΕ «επιστρατεύθηκε» κάτω από «ξένες σημαίες», πολύ μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Ο. Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: