Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Οικοδόμοι: Αντιπαραθέτουμε τον αγώνα! Μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (2 VIDEO - ΦΩΤΟ) ― Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο των κατασκευών (ΦΩΤΟ)


«Μέτρα και αντίμετρα τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας». Με το σύνθημα αυτό και τα αιτήματά τους για την προστασία των ανέργων, την ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οικοδόμοι και εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Δείτε το βίντεο:

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Με επιστολή της προς το υπουργείο η Ομοσπονδία έχει κάνει γνωστά τα αιτήματά της και περιμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης.


Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν  τα συνδικάτα Οικοδόμων και Ξύλου της Αττικής, το σωματείο των εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, αλλά και σωματεία οικοδόμων από όλη τη χώρα. Αντιπροσωπείες από τα σωματεία σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Τρίπολη πήραν μέρος στην κινητοποίηση.Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των σωματείων συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο, χωρίς να πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσε. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε τις αντοχές της οικονομίας και τη συμφωνία.Τη δρομολόγηση λύσης υποσχέθηκε μόνο σε δύο πιο ειδικά ζητήματα. Πρώτον, στην αναγνώριση και τη διανομή των υπερ-αγνώστων ενσήμων, δηλαδή των ενσήμων που προκύπτουν από τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Δεύτερον, στην ασφάλιση των οικοδόμων που δουλεύουν μέσα από τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους με οικοδομική ασφάλιση και όχι με το απλό ένσημο, όπως γίνεται σήμερα.


«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ακόμα και για αυτά τα ειδικά ζητήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τασιούλας μετά τη συνάντηση. Οπως πρόσθεσε, οι υποσχέσεις του υπουργού δίνονται «την ίδια ώρα που αρχίζει ένας νέος κύκλος επίθεσης». Κάλεσε τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των οικοδόμων και παράλληλα να προετοιμάσουν στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στα νέα μέτρα. Δείτε το βίντεο:


902


ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ & ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (ΦΩΤΟ)
Το απόγευμα της 16 Μάρτη, το Συνδικάτο μας, μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, διοργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή Συνδικάτων και Επιτροπών Αγώνα από τον κλάδο των κατασκευών.
Ο σκοπός της σύσκεψης είναι η οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο, με εργαλείο την πείρα από την παρέμβαση που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των οικοδόμων, τα Σωματεία των Ηλεκτρολόγων, των Μισθωτών Τεχνικών, των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, των Ξυλουργών.


Στην ανάγκη να οξυνθεί και να δυναμώσει η κλαδική παρέμβαση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, στην εισηγητική του ομιλία. Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών στους εργαζόμενους του κλάδου, οικοδόμους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, χειριστές και ξυλουργούς, είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο τα σωματεία θα καταφέρουν να βρεθούν σε ετοιμότητα, με διευρυμένες δυνάμεις, να απαντήσουν στα νέα μέτρα που θα συνοδεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, όποτε δρομολογηθούν αυτά. «Μέτρα και αντίμετρα συνιστούν ένα ενιαίο πλαίσιο για να εκφραστεί η αντιλαϊκή πολιτική», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και στην επίθεση στη ζωή των εργαζομένων, χρειάζεται να δοθεί και με απεργία. Ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε ακόμα στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, που φέτος θα είναι αφιερωμένος στο ζήτημα του πολέμου, ζήτημα που φέρνουν στην επικαιρότητα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.


Συλλογικές Συμβάσεις, προστασία των ανέργων, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται η δραστηριότητα του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η ανάγκη να δυναμώσουν τα «πόδια» των σωματείων στους χώρους δουλειάς, αφού, όπως τονίστηκε, «ένα κλαδικό συνδικάτο δεν αρκεί», αλλά χρειάζονται Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και Παραρτήματα στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές.


Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Μάρτη, στις 12.00, στο Υπουργείο Εργασίας, όπου διεκδικούμε άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, για την προστασία των ανέργων, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις ΣΣΕ.
Ανάλογο σχέδιο βάζουν τα σωματεία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα Παραρτήματά του, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τη δράση μας. Στο πρόγραμμά του έχει εντάξει να απευθυνθεί στους οικοδόμους που δουλεύουν στους Δήμους μέσα από τα 8μηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλούμε τους εργαζόμενους στα διάφορα προγράμματα στο Δήμο Αχαρνών σε συνέλευση, την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 8 π.μ. σε αίθουσα του Δημαρχείου Αχαρνών, για να οργανώσουμε τον αγώνα μας.


Καμπάνια εγγράφων νέων μελών, με βάρος στους νέους εργαζόμενους, οργανώνει το Σωματείο των Ηλεκτρολόγων, δίνοντας συνέχεια στη θετική πείρα που έχει από την αυξημένη συμμετοχή νέων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του.
Την πείρα από τις κινητοποιήσεις γύρω από το οξυμένο πρόβλημα της ασφάλισης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: