Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς μέχρι τη Χιλή για να «προβλέψει» το μέλλον...

Η Χιλή... δεν είναι και τόσο μακριά

«Εμείς δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, όπως λένε», δήλωσε χτες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο τέως υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιας και μας θύμισε όμως το «τριφασικό σύστημα» που εφάρμοσε ο Πινοσέτ στη Χιλή το 1981, με θλιβερές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, θα τον βοηθήσουμε κι εμείς λίγο στις συγκρίσεις που αρέσκεται να κάνει: Πρώτος πυλώνας του συστήματος στην Χιλή είναι η «εθνική σύνταξη» - με χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία - ρύθμιση που στην Ελλάδα είχε θεσμοθετήσει ο Λοβέρδος και έθεσε ο ίδιος ο Κατρούγκαλος σε ισχύ με το νόμο 4387, καταργώντας τα κατώτερα όρια των συντάξεων που ίσχυαν από τη δεκαετία του 1950. Αυτό μάνι - μάνι οδηγεί σε σύνταξη εγγυημένη από το κράτος μόλις 360 ευρώ.

Ο δεύτερος πυλώνας του «πινοσετικού» συστήματος περιλαμβάνεται εν πολλοίς στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης που θέσπισε ο νόμος - λαιμητόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αντιγράφοντας τον παλιότερο νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Εκεί εντάσσονται και τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει. Οσο για τον λεγόμενο «τρίτο πυλώνα», αυτόν της ιδιωτικής ασφάλισης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν είναι ώριμο να προχωρήσει. Οι εταιρείες πάντως καραδοκούν, το θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ υπάρχει και επομένως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σάρωμα της Ασφάλισης και στη χώρα μας. Αλλωστε, δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς μέχρι τη Χιλή για να «προβλέψει» το μέλλον. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στην πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ για να καταλάβει.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: