Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μιχαήλο, τον δολοφονημένο εργάτη στη μεγάλη απεργία του 1929 στην Ελευσίνα


Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μιχαήλο, τον δολοφονημένο εργάτη στη μεγάλη απεργία του 1929 στην Ελευσίνα διοργανώνει η ΤΕ Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • Προβολή ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό από την απεργία
  • Ομιλία από το Μ. Μαΐλη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με αρχειακό υλικό της εποχής και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.


Το χρονικό της απεργίας

Μέσα Φλεβάρη: Η «Ένωση Τεχνιτών Εργατών Ελευσίνας, διατυπώνει τα αιτήματά της για:

- Αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

- Πλήρη εφαρμογή του οκταώρου που παραβιαζόταν.

- Αναγνώριση του Σωματείου.

- Τακτική πληρωμή κάθε βδομάδα.

Τα αιτήματα απορρίπτονται.

18 Φλεβάρη: Το σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία. Η «Ενωτική ΓΣΕΕ» παρεμβαίνει και ζητά να σταματήσει η τρομοκρατία και οι απολύσεις σε βάρος των εργατών και να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

5 Μάρτη: Ξεκινάει η απεργία στην Ελευσίνα. Κράτος και εργοδοσία απαντάνε με δολοφονική επίθεση. Νεκρός ο απεργός Δ. Μιχαήλος, εργάτης στον «ΚΡΟΝΟ».

6 Μάρτη: Στην κηδεία του Δ. Μιχαήλου εκφωνεί τον επικήδειο ο Β. Ασίκης εκ μέρους της «Ενωτικής ΓΣΕΕ». Καταθέτει στεφάνι ο Μήτσοs Παπαρήγαs.


6-7 Μάρτη: Η απεργία συνεχίζεται με τη συμμετοχή περίπου 2.500 εργατών. Ο Βενιζέλος δηλώνει: «υπάρχει κομμουνιστικός δάκτυλος όπως και σχέσεις μεταξύ των γεγονότων του Λαυρίου και της Ελευσίνας(...) Εάν εξακολουθήσουν οι ανατρεπτικές ενέργειες η Κυβέρνηση θα λάβει γενικότερα μέτρα».

8 Μάρτη: Τμήματα του στρατού και της χωροφυλακής επεμβαίνουν στην πόλη. Συλλαμβάνουν περισσότερους από 50 απεργούς και κλείνουν τα γραφεία του σωματείου. Ταυτόχρονα ο εργοδοτικός συνδικαλισμός παρεμβαίνει για να σπάσει την απεργία.

Μέσα Μάρτη: Η τρομοκρατία και η αποπροσανατολιστική δράση της εργοδοτικής ΓΣΕΕ έσπασαν την απεργία με πενιχρά αποτελέσματα για του εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: