Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η εκδήλωση τιμής για τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας (ΦΩΤΟ)


Σε κλίμα κατάνυξης και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα, πλήθος κόσμου τίμησε σήμερα το πρωί τους 22 κομμουνιστές ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ραντεβού είχε δοθεί το πρωί στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, απ' όπου οι συγκεντρωμένοι κρατώντας υψωμένα λάβαρα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημαίες του ΚΚΕ, αλλά και πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, κατευθύνθηκαν με πορεία στο μνημείο των εκτελεσμένων.


Εκεί, χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέργιος Φωτιάδης, εκπροσωπώντας το Παράρτημα Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Στη συνέχεια την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε:

«...Το μπλόκο της Καλογρέζας ήταν το πρώτο από μια σειρά μπλόκα στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκαν στις φτωχογειτονιές της, όπως η Νέα Ιωνία. Οι ναζιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, οι ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες δεν επέλεξαν τυχαία την περιοχή αυτή. Οι εργάτες στα λιγνιτωρυχεία της Καλογρέζας και του γειτονικού Ηρακλείου αποτελούσαν έναν πολύ καλά οργανωμένο κλάδο εργατών με πλούσια, αγωνιστική πείρα και γερή οργάνωση του ΚΚΕ. Μαζί με τους βιομηχανικούς εργάτες της Νέας Ιωνίας αποτελούσαν μαχητικό τμήμα συνολικά του ΕΑΜικού αγώνα, έδρασαν με απεργίες, κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής, για λαϊκά συσσίτια, ενάντια στην επιστράτευση. Ενάντια σε αυτή τη δράση αποφασίστηκε η διενέργεια ερευνών και συλλήψεων στην περιοχή. Οπως και έγινε, με μαζική θηριωδία από τα όργανα του αστικού κράτους, την οποία οι Γερμανοί κατά κύριο λόγο παρακολουθούσαν. Οι 22 ήρωες πέρασαν στο πάνθεον του λαού μας δίπλα σε χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, αγωνιστές, ανθρώπους καθημερινούς και λαϊκούς, που απέδειξαν στην πράξη την αστείρευτη δύναμη της λαϊκής πάλης.

(...) Είναι πράγματι εξοργιστικό, να βλέπεις αυτούς που σφάζουν καθημερινά το λαό μας με μέτρα, που τσακίζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, που φτιάχνουν ένα μέλλον υποαπασχόλησης και περιπλάνησης από την ανεργία στην εργασιακή ζούγκλα, που δίνουν όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να καπηλεύονται αγώνες που εκπροσωπούν ακριβώς την πάλη ενάντια σε όλα αυτά.
(...) Πάει πολύ, λοιπόν, με αυτούς τους τύπους, που υποδεχτήκαν τον Ομπάμα με δόξα και τιμή, που φέραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που τώρα ξερογλείφονται στον Τραμπ, που κάνουν ταξιδάκια με χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο, που δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ. Οι σημαίες των εκμεταλλευτών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν χωράνε στο ίδιο κάδρο μαζί με τις σημαίες της εθνικής αντίστασης και του κομμουνιστικού κινήματος. Δεν χωράνε στον ίδιο τοίχο τα πορτρέτα του Αρη, του Τσε, του Φιντελ, του Νίκου Μπελογιάννη με τα πορτρετα του Ομπάμα, της ευρωπαϊκης σοσιαλδημοκρατίας και των αστών πολιτικών. Είναι στην απέναντι όχθη, είναι στην όχθη του συστήματος της εκμετάλλευσης, που την έχει διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ πολλά χρόνια τώρα, από τότε που ήταν ένα κόμμα του 3% και ψήφιζε το Μάαστριχτ.

(...) Δεν υπάρχει κοινή πατρίδα για την αστική και την εργατική τάξη. Ο,τι ζήτημα και να εξετάσουμε αυτή η βαθιά διαχωριστική γραμμή το διαπερνά. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, είναι ανάπτυξη των κερδών των ομίλων που δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαια ούτε κοινή. Στηρίζεται πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στηρίζεται πάνω στο άθλιο εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί, στη μερική απασχόληση, την υποαπασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, την ανασφάλιστη δουλειά, τους μισθούς πείνας. Στηρίζεται στη φοροληστεία του λαού για να τσεπώνουν κρατικό χρήμα τα επενδυτικά προγράμματα. Την ίδια ώρα που θα δίνουν φθηνότερο ρεύμα στις βιομηχανίες θα εξαπολύουν ράμπο - εισπρακτικές να απειλούν τα νοικοκυριά για τα χρή στη ΔΕΗ. Την ίδια ώρα που το αφορολόγητο θα μειώνεται, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι θα εξασφαλίζουν φοροελαφρύνσεις και επενδυτικά κίνητρα.

(...) Οι ανταγωνισμοί που εκφράζονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και σχηματισμών οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις όπως αυτές στη Συρία, την Ουκρανία κ.α. και μπορεί να οδηγήσουν σε νέο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πείρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του έπους της αντίστασης είναι και εδώ πολύτιμη. Οπως στην ειρήνη, έτσι και στον πόλεμο η αστική με την εργατική τάξη έχουν πλήρως και αντιδιαμετρικά συμφέροντα. Ο λαός και η νεολαία πρέπει να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να συνδυάσει την πάλη για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την πάλη ενάντια στην αστική τάξη.
(...) Η πείρα από την ιστορία του λαϊκού κινήματος είναι πηγή έμπνευσης και όπλο καθημερινής πάλης για κάθε αγωνιστή, για κάθε κομμουνιστή. Τέτοιοι αγωνιστές όπως οι 22 της Καλογρέζας και χιλιάδες ακόμη, δεν γεννήθηκαν ήρωες. Ο ηρωισμός τους χτίστηκε μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, μέσα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. (...) Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να βγάλει τέτοιους ήρωες και αγωνιστές. Να τους ετοιμάσει με ταξική αδιαλλαξία να στέκονται μπρος στο απόσπασμα και να φεύγουν γελαστοί, γνωρίζοντας πως άλλοι, χιλιάδες θα πάρουνε τη θέση τους στις επάλξεις.


(...) Σήμερα, στη δίνη της αντεπανάστασης, ο ηρωισμός του κομμουνιστή δεν βρίσκεται ακόμα στα παραπάνω. Βρίσκεται στην αφοβία της απόλυσης, στη μαχητική δράση στο χώρο δουλειάς, στη σύγκρουση με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, στην απόκρουση της αστικής ιδεολογίας και της μοιρολατρίας και της υποταγής που καλλιεργεί το σύστημα. Βρίσκεται στην πρωτοπόρα δράση ακόμα και όταν δεν βλέπεις άμεσο αποτέλεσμα. Βρίσκεται στο να κρατάς ψηλά τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού, να υπερασπίζεσαι την ΕΣΣΔ και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση ακόμα και την ώρα που η κόκκινη σημαία κατέβαινε από το Κρεμλίνο. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του Κόμματός μας στις σύγχρονες συνθήκες.


Σε λίγες μέρες διεξάγεται το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Το Κόμμα πατώντας γερά στα πολύτιμα ιστορικά συμπεράσματα, στη μελέτη της σημερινής πραγματικότητας, στο σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμά του, προχωρά μπροστά συνεχώς. Αποτιμούμε τη δράση μας, ανεβάζουμε τον πήχη ατομικά και συλλογικά ώστε να ανταπεξέλθουμε στα σύνθετα καθήκοντα, στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, ώστε να χτίζουμε καθημερινά το αύριο.


 Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και το λαό, με επαναστατική υπομονή και στέρεο βήμα δουλεύουμε ακούραστα και καθημερινά, διορθώνοντας αδυναμίες και ελλείψεις, για να οξύνουμε την ταξική πάλη, να βελτιώνουμε το συσχετισμό δύναμης, να ανασυντάσσουμε το εργατικό κίνημα να χτίζουμε η λαϊκή συμμαχία, να οικοδομούμε ισχυρό ΚΚΕ πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και τους χώρους δουλειάς. Προχωράμε με πεποίθηση ότι τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά και θα τα καταφέρουμε. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των μεγάλων ανατροπών, της νίκης και οριστικής επικράτησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Σε αυτό το σκοπό ορκιζόμαστε. Το χρωστάμε στους συντρόφους μας που δώσανε τη ζωή τους όπως οι 22 της Καλογρέζας, το χρωστάμε στις μελλούμενες γενιές».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: