Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Απειλούν με κατάσχεση μικροοφειλέτη οικοδόμο. Να σταματήσει κάθε διαδικασία απαιτούν το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων


Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ
Μια οφειλή ύψους 300 ευρώ πριν από 25 χρόνια «ξέθαψαν» οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, στέλνοντας κατασχετήριο σημείωμα την περασμένη εβδομάδα σε οικοδόμο στη Ρόδο. Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος, οικοδόμος και άνεργος σήμερα, ενημερώθηκε με «ραβασάκι» από την περιφερειακή υπηρεσία Ρόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πως για μια μικροοφειλή που είχε όταν εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας πριν δεκαετίες (διατηρούσε μικροβιοτεχνία), απειλείται από το ΙΚΑ με κατάσχεση στον τραπεζικό του λογαριασμό ή άλλα περιουσιακά του στοιχεία.
Μάλιστα, για λογαριασμό του ΙΚΑ, το ΚΕΑΟ έχει στείλει από τις 24/10 στην Εθνική Τράπεζα έγγραφο με το οποίο ζητάει «κατάσχεση εις χείρας τρίτου» της οφειλής από τον λογαριασμό του άνεργου οικοδόμου, εντός 8 ημερών. Να μην προχωρήσει καμία διαδικασία κατάσχεσης ζητούν η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.
Απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Ροδιακή», το ΙΚΑ υπερασπίζεται τα κατασχετήρια προς τους μικροοφειλέτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών. «Πράττουμε ως ΙΚΑ - ΕΤΑΜ το καθήκον μας, εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο Νόμος, με μοναδικό σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος», αναφέρει, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ισχυριστεί πως το κυνήγι ανέργων και εργαζόμενων για μερικές εκατοντάδες ευρώ συνδέεται με την πληρωμή των συντάξεων των ασφαλισμένων, όταν οι μεγαλοοφειλέτες - εργοδότες περνάνε «απαρατήρητοι» από το κράτος και τους μηχανισμούς του.
Προκλητική χαρακτηρίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ την απειλή κατάσχεσης προς τον άνεργο οικοδόμο και καλεί τα σωματεία της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο του νησιού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. «Ερχονται με θράσος να ζητήσουν από έναν άνεργο μεροκαματιάρη, που παλεύει με νύχια και με δόντια να μαζέψει 50 ένσημα το χρόνο για να έχει ασφάλεια, να πληρώσει, αλλιώς τον απειλούν με κατάσχεση. Να τα πάρουν από τους μεγαλοξενοδόχους που όλη τη σεζόν δεν κατέβαλαν φράγκο στο ΙΚΑ περιμένοντας την καινούρια ρύθμιση», τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η περίπτωση δεν είναι μοναδική: «Μόλις πριν από λίγες μέρες το ΙΚΑ μπλόκαρε τα χρήματα συναδέλφισσας απεργού από το ξενοδοχείο "Ντορέτα" που πληρώθηκε καθυστερημένους μισθούς. Χιλιάδες είναι επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αφού αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ», σημειώνει.
Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης ζητά η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση, το ΙΚΑ, να "χαρίζουν" βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως έγινε πρόσφατα στον ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου και από την άλλη να βάζουν στο στόχαστρό τους έναν εργάτη του μόχθου, που παλεύει "με νύχια και με δόντια" να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: