Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Θλιβερή, περιφερόμενη φιγούρα, «τιμώμενος» στις φιέστες-επετείους της αντεπανάστασης


Ο «ανήσυχος» Γκορμπατσόφ
 Από τις γνωστές φιέστες που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, για να γιορταστούν τα 25 χρόνια από την αντεπανάσταση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (αφορμή είναι η λεγόμενη «πτώση του τείχους του Βερολίνου»), δεν μπορούσε να λείπει και ο πρωτεργάτης της, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Οι γιορτές αυτές είναι η επιτομή της διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας (ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» σε ειδικό αφιέρωμα αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα). Ο Γκορμπατσόφ, όμως, όλα τα τελευταία χρόνια είναι το απαραίτητο «αξεσουάρ» για να του αποδοθούν τιμές, όπως έγινε και φέτος. Ο πρώην ηγέτης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους συνέβαλε στην τελική φάση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μαζί με άλλα στελέχη των Κομμουνιστικών Κομμάτων εξουσίας. Φέτος, όμως, εμφανίστηκε «ανήσυχος» για την επανέναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου που κάποιοι λένε ότι έχει ξεκινήσει» και ζήτησε «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» της Δύσης με τη Ρωσία. Σαν την εμπιστοσύνη που υπήρξε ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και τους αντεπαναστάτες, για να ανατραπεί ο σοσιαλισμός. Μόνο που σήμερα ο ψυχρός πόλεμος, που είναι ...θερμός, είναι ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων με τίμημα το αίμα των λαών, αυτό για το οποίο «αγωνίστηκε» και ο ...Μιχαήλ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, να θυμηθούμε όμως εδώ ότι κάποτε και για το ΚΚΕ και το Ριζοσπάστη ο Γκόρμπυ ήταν ο μεγάλος ηγέτης της περεστρόικα. Και τα εγκωμιαστικά άρθρα που γράφονταν γι' αυτόν στον Ριζοσπάστη. Ελπίζω ότι το ΚΚΕ έμαθε απ' τα λάθη του εκείνη την περίοδο. Γιατί είναι το μόνο κομμα που μας έμεινε για να ελπίζουμε σε αυτό.