Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Τορπίλη» Ροβέρτου Σπυρόπουλου για εξάρτηση παροχών υγείας από αριθμό ενσήμων

Το ενδεχόμενο να εξαρτώνται οι παροχές υγείας από τον αριθμό ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο, έθεσε υπό τη μορφή ερωτήματος ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας σήμερα Τρίτη, σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας. Αυτό πρακτικά εάν εφαρμοστεί σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικώς απασχολούμενοι και πολλοί ακόμη, ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο σύστημα υγείας, είτε θα έχουν κάποια υποτυπώδη, μέσα από «δίκτυα», «φιλανθρωπικές οργανώσεις» και ΜΚΟ.
Αλλά και όσοι έχουν έναν αριθμό ενσήμων, μέσω της «κατηγοριοποίησης» με βάση τον αριθμό ενσήμων, θα κινούνται ουσιαστικά μεταξύ υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής «φθοράς και αφθαρσίας», με το σύστημα υγείας να μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα και φυσικά οι εργοδότες να απαλλάσσονται «από το σχετικό κόστος».
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος έθεσε επίσης το ερώτημα μετατροπής ενός ταμείου κύριας ασφάλισης, όπως είναι το ΕΤΕΑ, στο οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί, σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού, θέλοντας να συμβάλει καθοριστικά στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα ο διοικητής του ΙΚΑ έθεσε συνολικά οκτώ ερωτήματα, για να απαντηθούν στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου που πρέπει να γίνει για το νέο ασφαλιστικό, ενδεικτικό του ότι λειτουργεί ως «προπομπός» της προώθησης της προειλημμένης αντιασφαλιστικής επίθεσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έπρεπε να έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, αναπαράγοντας ατόφιες τις απόψεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, για δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Στο ίδιο συνέδριο παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα ειδικά καθεστώτα που προβλέπουν μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εμφανής βέβαια η προσπάθεια μοιράσματος των μεταξύ τους ρόλων «κακού - καλού» για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους σε σχέση με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται. Παράλληλα, ο υφυπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα των αναλογικών μελετών.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ότι κοινωνική ασφάλιση είναι ένα ενιαίο πλέγμα που αφορά την υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, συνταξιοδότηση και άλλες πλευρές, επομένως ενιαία πρέπει να είναι και η πάλη για την υπεράσπισή της. Προκύπτει η αναγκαιότητα της αποφασιστικής οργάνωσης για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 27 Νοέμβρη με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: