Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Εικαστικά κειμήλια αγώνων του λαού στις εκθέσεις «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936 - 2014)»

Κανένας - όποιας ηλικίας -, αγωνιζόμενος, στο παρελθόν ή στο παρόν, σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πρέπει να χάσει τις δύο εκθέσεις - με γενικό τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936 - 2014)» - που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και φιλοξενεί (έως 30/11) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αντίσταση Τώρα (Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία)», στη Δημοτική Πινακοθήκη (Γερμανού και Μυλλέρου, πλατεία Λ. Αυδή, Μεταξουργείο) και «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης περιόδου: Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι Εξορίας ως το 1967», στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθήνας, στο Πάρκο Ελευθερίας (κτίριο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, οδός Βασ. Σοφίας).
Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάστηκε προχτές, παρουσία πλήθους επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος (γλύπτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου), Ρούλη Σεμερτζίδη, Ειρήνη Οράτη (ανιψιά του Α. Τάσσου), Γιώργος Φαρσακίδης και άλλοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Τον επισκέπτη «εισάγει» στην έκθεση η προβολή ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου, το οποίο αποτυπώνει πυκνά και καίρια το ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου. Μεταξύ των εκθεμάτων (αλλά και στο ηλεκτρονικό Αρχείο) περιλαμβάνονται εικαστικά έργα, έντυπα και εικονογραφημένες εκδόσεις της εποχής που ανήκουν στο Αρχείο του ΚΚΕ. Υποδεχόμενη το πλήθος των επισκεπτών, η Εύα Μελά (πρόεδρος του ΕΕΤΕ), εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους φορείς και πρόσωπα «συνέδραμαν» τη σπουδαία πρωτοβουλία του ΕΕΤΕ να οργανώσει αυτήν την πρώτη εκθεσιακή - αλλά και ηλεκτρονική - προσπάθεια «καταγραφής και μνήμης» των «καλλιτεχνών που στρατεύτηκαν με το έργο ή και με την ίδια τη ζωή τους» στην Αντίσταση, αλλά και «καλλιτεχνών που, από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα, καταγράφονται ως καλλιτέχνες της Αντίστασης, αλλά δεν άφησαν σχετικό ατομικό έργο». Καταλήγοντας η Εύα Μελά τόνισε: Θέλουμε να ανοίξει συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης, να βγουν συμπεράσματα και να ανοίξουν δρόμοι για το σήμερα».

Προβολές ταινιών
Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται γλυπτό του Χρήστου Καπράλου. Στους τοίχους αφίσες του εργαστηρίου του Γιώργου Κεφαλληνού για την ενίσχυση του αγώνα στο Αλβανικό Μέτωπο

Προβολές ταινιών τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΕΕΤΕ στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Οι μέρες και οι ώρες προβολής είναι οι ακόλουθες: Τρίτη έως Σάββατο 16.00 με 20.00 και τις Κυριακές 10.30 με 14.00. Παράλληλα, πριν από τις προγραμματισμένες προβολές, θα προβάλλονται καθημερινά φιλμ για τους εικαστικούς καλλιτέχνες Βάσω Κατράκη, Γιώργη Βαρλάμο, Γιώργη Φαρσακίδη, Ζιζή Μακρή, Γιάννη Στεφανίδη και Ελευθερία Δροσάκη. Το αναλυτικό πρόγραμμα: Σήμερα, Παρασκευή προβάλλονται τα φιλμ: «Η ζωή στους βράχους», «Η ηλικία της θάλασσας», «Ντοκουμέντο» και «Μακρόνησος». Αύριο Σάββατο: «Χάππυ Νταίη», «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε», «Επίκαιρα 1944», «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946 - 1949», «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης». Την Κυριακή: «Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος», «Το έπος του '40», «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αϊ - Στράτης».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: