Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Δήμος Πάτρας: Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση για τη μεγάλη ιδιοκτησία

Σε μείωση των δημοτικών τελών για τις κατοικίες και τη μικρομεσαία επαγγελματική στέγη στα όρια του πρώην Δήμου Πάτρας, με ταυτόχρονη καθιέρωση, για πρώτη φορά, άλλου συντελεστή πολλαπλάσιου αυτού που υπήρχε για τη μεγάλη ιδιοκτησία, προχώρησε μετά από πρόταση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι για το 2016 οι συντελεστές θα καθοριστούν κατά ζώνες με ταξική - κοινωνική κατηγοριοποίηση που φέτος δεν υπήρξε η αντίστοιχη υποδομή για να προχωρήσουν. Ακόμη αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέος συντελεστής για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες (από 750 τ.μ. και άνω), με τιμή 4 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 13%, που αφορά το 80% των κατοικιών του Δήμου Πατρέων.
  • Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, κατά 5,5%, σε όλο τον πρώην Δήμο Πατρέων.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για διάφορες κοινωνικές ομάδες:
Απαλλάσσονται πλήρως από τα δημοτικά τέλη άπορες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Μειώνονται κατά 50% τα τέλη που καταβάλλουν άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατά 50% μειώνονται, επίσης, τα τέλη για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τέλος, μειώνονται κατά 80% τα δημοτικά τέλη για α) τα νέα έγγαμα σε πρώτο γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2015 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.000 ευρώ και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2015, πλην αυτών της εστίασης και αναψυχής, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα ισχύει για το έτος 2015.
Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση για έργα
Στο μεταξύ, τις ευθύνες της κυβέρνηση για τις μεγάλες περικοπές στα οικονομικά των δήμων ανέδειξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, κατά την παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το νέο έτος. Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που, όπως σημείωσε, περιλαμβάνει νέα έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ, όσα δηλαδή νέα χρήματα πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση έναντι περίπου 10 εκ. που έδινε παλαιότερα. «Είναι προφανές ότι με αυτά τα κονδύλια απλά εμπαίζεται ο πατραϊκός λαός (αντιστοιχούν 10 ευρώ ανά κάτοικο ή για να κατασκευαστούν 500 μέτρα εθνικής οδού!!!)», εξήγησε.
Με τα κουτσουρεμένα αυτά κονδύλια, ο δήμος επιλέγει έργα που καλύπτουν μόνο τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και συγκεκριμένα: 400.000 ευρώ θα διατεθούν για νέους παιδικούς σταθμούς, 200.000 ευρώ για συντηρήσεις σχολείων, 250.000 ευρώ για παιδικές χαρές, 100.000 ευρώ για αθλητικούς χώρους, 200.000 ευρώ για θέματα ασφαλείας (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων κ.λπ.), 230.000 ευρώ για υποδομές Πολιτισμού, (Θέατρο, Εργοστάσιο Τέχνης, Παράρτημα Πανεπιστημίου), 850.000 ευρώ για τους δρόμους στην πόλη και στις γειτονιές της.
Οπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, «στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έχουμε φέτος τελείως διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Πέρσι είχαμε περίπου 104 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν έργα περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ! Φέτος έχουμε μόνο τόσα έργα που αντιστοιχούν στα υπάρχοντα κονδύλια. Από τις αρχές του έτους θα προστεθούν και νέα έργα και προμήθειες, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένες πιστώσεις, που όμως δεν υλοποιούνται. Υπογραμμίζουμε ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στη λογική ό,τι επιπλέον έργα των 2,5 εκ. ευρώ να τα πληρώσουν οι δημότες. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».
Παράλληλα, η νέα Δημοτική Αρχή, όπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί εκατοντάδες έργα και δράσεις από τα προσεχή προγράμματα ΕΣΠΑ 2015 - 2022, από τα οποία μόνο το Περιφερειακό ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ περίπου. «Εμείς, οι Δημότες μας, απαιτούμε δίκαια κατανομή ακόμη και πέραν της πληθυσμιακής αναλογίας των κονδυλίων από την Περιφέρεια και από το νέο ΕΣΠΑ των 22 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Αυτό που θέλουμε να θέσουμε στο Λαό είναι το ερώτημα: Πόσα έργα έχουμε ανάγκη, υπέρ τίνος έργα, έργα βιτρίνας ή φιλολαϊκά, σε ποιους τομείς π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, γειτονιές, πολιτισμός κ.λπ. Μετά είναι το ερώτημα: Πώς και με ποια μέτρα θα μπορούν οι Υπηρεσίες μας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες για προγραμματισμό, μελέτες, επιβλέψεις, παρακολουθήσεις, συντηρήσεις κ.λπ.
Συμπερασματικά: Τα ψίχουλα που δίνονται για έργα δυναμώνουν τη λαϊκή οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Εμείς αυτό λέμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε».

Ριζοσπάστης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε κάποια πατρινά site διάβασα για αυξήσεις δημοτικών τελών σε πρώην κοινότητες από 100% μέχρι 350% στην κοινότητα Πλατανίου!Θέλω να πιστεύω πως δεν ισχύει και οι παπαροφιλάδες γράφουν οτι θέλουν για να χτυπήσουν τον νέο δήμαρχο!

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστή η προσπαθεια κάποιων να συκοφαντησουν τον δήμαρχο Πάτρας. Απ' ό,τι μαθαίνω όμως πέφτει στο κενό. Εμείς θα τους πούμε ότι τους ανέντιμους να τους ψάξουν κάπου στη Χαλκιδική σε έναν δήμο Αριστοτέλους που ο σύριζα άλλα έβγαινε και έλεγε προεκλογικά για τον δήμαρχο που στήριζε κι άλλα λένε τώρα. Και κυρίως άλλα κάνουνε τώρα που βγήκανε στο δήμο. Την ανεντιμότητα να την ψάξουν στην περιφέρεια της Αττικής οπου κι εκεί ο Σύριζα βριζόταν προεκλογικά με τους αντιπάλους του για να ψηφίσει μετά τις εκλογές χέρι χέρι με τους αντιπάλους του τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ο κυριότερος αντίπαλός του είχε φτιάξει. Εκτός αν το ξανασκεφτήκανε κι αυτοί και είδαν ότι όλα αυτά που έλεγαν προεκλογικά για το νερό εκεί που μολύνεται απ' τα ορυχεια χρυσού, ή για τον κο Σγουρό στην Αττική, ήταν ΑΠΛΕΣ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΕΣ. ΟΠΩΣ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥΣ. Για να μην πω κάτι χειρότερο για το ήθος τους.

Ανώνυμος είπε...

@ 1:30 μ.μ.
Το ήθος τους; Ποιο ήθος τους;