Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Στα «σκουπίδια της Ιστορίας» ― Η δοσιλογική - φασιστική οργάνωση "Χ"


Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που οι "υμνωδοί" του Γ. Γρίβα επιχειρούν να παρουσιάσουν την πασίγνωστη φασιστική και δοσιλογική οργάνωση, τη "Χ", σαν πατριωτική, αντιστασιακή και να σκεπάσουν, έτσι, την τρομοκρατική εγκληματική δράση της στα χρόνια της Κατοχής, τότε που εξορμούσε σε λαϊκούς συνοικισμούς, παρέα με τους Γερμανούς και τα φουσάτα τους ταγματασφαλίτες.

Μ' αυτήν την επιδίωξη, είδαμε συχνά και πολιτικά πρόσωπα, που το σόι τους έδρασε με τα Τάγματα Ασφαλείας και που δοξολογούσαν για τη διάσωση του Φίρερ, όταν έγινε η γνωστή απόπειρα, να παρουσιάζονται, με παρεμβάσεις τους, υπερασπιστές της.

Πρόχειρα εδώ, θυμίζουμε τα όσα, σ' ένα κυνικό παραλήρημα, είχε υποστηρίξει πριν από πολύ καιρό ο Αλ. Παπαδόγκονας, στέλεχος της ΝΔ (τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας), που, μιλώντας για τη "Χ", υποστήριξε πως η οργάνωση αυτή ήταν μια αντιστασιακή οργάνωση κι όχι παρακρατική, όπως και οι άλλες οργανώσεις. Ασπιλη, λοιπόν, και αμόλυντη η "Χ"!!!

ΑΥΤΟΝ, λοιπόν, το στόχο είχε και η νέα φιέστα, που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στη Λευκωσία, για να "γιορτάσουν" τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του αρχηγού της "X", του Γ. Γρίβα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο ν' απαλλαγούν από τη ζέουσα, την ανεξίτηλη της ιστορίας σφραγίδα σαν συνεργάτες των χιτλερικών, που έπραξαν άθλια, βέβηλα και εγκληματικά σε βάρος των αγωνιστών, των πατριωτών.

ΜΙΑ λαϊκή παροιμία λέει πως ο πνιγμένος για να σωθεί πιάνεται από τα μαλλιά του. Και οι "υμνωδοί" του Γρίβα, αυτή τη φορά, ανάμεσα στα άλλα εξαπέλυσαν και "πυροτεχνήματα". Πως, τάχατες, το 1942 ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Γ. Σιάντος πρότεινε στον Γ. Γρίβα να αναλάβει τη ηγεσία των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΑΜ. Φυσικά, ο Γρίβας δεν το δέχτηκε. Και αυτό ήταν που προκάλεσε "την πολεμική" εναντίον του!!!

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην Ελλάδα έχει πια γραμμένη την ιστορία της. Κι είναι αμετάκλητα γραμμένο στις σελίδες της πως η διαβόητη αυτή οργάνωση "Χ", που έδρασε με την καθοδήγηση του Γ. Γρίβα, ένα μόνο στόχο είχε. Να κυνηγήσει, με όλα τα μέσα και με όλα τα όπλα, που την εφοδίασαν οι Γερμανοί, οι Ράλληλες και οι Εγγλέζοι, και να χτυπήσει το ΕΑΜικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ των Γερμανών και των Κουίσλιγκ, η "Χ" σε όλες τις δολοφονικές επιδρομές στους λαϊκούς συνοικισμούς, πρώτοι και καλύτεροι, με τους καταλόγους ανά χείρας για να διευκολύνουν τη δουλιά των δημίων στα μεγάλα μπλόκα που έγιναν το 1944 και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η "Χ" ΕΙΝΑΙ η "γκρίχισε πολιτσάι"... Ετσι την είχαν βαφτίσει και την αποκαλούσαν οι Γερμανοί, που μαζί τους καθημερινά έπαιρναν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις, πότε στο Βύρωνα, την Καισαριανή, την άλλη στο Δουργούτι, στην Καλλιθέα, στα Σφαγεία και την Κοκκινιά.

ΠΡΕΠΕΙ εδώ να σημειώσουμε πως η τρομοκρατική, δολοφονική δράση της οργάνωσης αυτής πάει παράλληλα με τη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας και βασικός κύριος στόχος είναι το χτύπημα του ΕΑΜ και των Οργανώσεών του. Από την άποψη αυτή, είναι πολύ ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Χρ. Ζαλοκώστα "Το χρονικό της σκλαβιάς".

ΜΕ "ανακουφιστικό" τόνο, ο Χρ. Ζαλοκώστας σημειώνει πως "ύστερα από πολλά βάσανα" σήμερα "αδερφώθηκαν οι εθνικές οργανώσεις και ιδρύσαμε τον ΠΑΣ(Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Σύνδεσμος)". Σ' αυτό το "αδέρφωμα" μπαίνουν όλα τα φασιστοειδή της Κατοχής "Εθνικό Κομιτάτο", "Σπίθα", "Τρίαινα", φυσικά, η"Χ" κι άλλες παρόμοιες...

ΙΣΩΣ εκεί που περισσότερο αποκαλυπτικά καθρεφτίστηκε της "X" η "ταυτότητα" και η δράση και τα δοσιλογικά άθλα της είναι αυτά, που κατατέθηκαν στη δίκη των δοσιλόγων. Ιδιαίτερα η κατάθεση του ταγματάρχη Πολύζου, επιτελάρχη της "Χ", που βεβαιώνει τη συνεργασία με τους Γερμανούς και, φυσικά, με τους επικεφαλής των ομάδων, που είχαν στα άντρα της Ειδικής Ασφαλείας βασανίσει εκατοντάδες αγωνιστές.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, που βγήκαν με την απελευθέρωση (και όχι μόνο οι ΕΑΜικές), έχουν καταγράψει ένα πλήθος περιστατικά δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων από τη "Χ". Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνει ιστορία της Εθνικής Αντίστασης (Εκδοση "Αυλός"), που συντάχθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Β. Γεωργίου.

"ΜΕΣΑ στην επικράτεια της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που σ' αυτήν συμμετείχαν κομμουνιστές, ΕΑΜίτες και μέλη της ΠΕΕΑ, υπήρχε και η επικράτεια του Γρίβα "Χ" στο Θησείο... Και η επικράτεια των ταγματασφαλιτών στα ξενοδοχεία (όπου είχαν εγκατασταθεί από τους Γερμανούς) και όπου στις 15 Οκτώβρη 1944 μπόρεσαν να κάνουν τη δολοφονική μεταπελευθερωτική επίδειξή τους. Υπήρχε, επίσης, η επικράτεια του Μπουραντά... Και, τέλος, και εκείνη της Σχολής Ευελπίδων".

Η ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ φασιστική οργάνωση της "Χ" θα συνεχίσει την τρομοκρατική δράση της σε "ευρύτερους ορίζοντες", αφού με την ενίσχυση των Αγγλων και της κυβέρνησης, που είχαν επιβάλει με τα κανόνια τους, είχαν εξαπολύσει την πιο άγρια και αιματηρή επιδρομή για ν' αποτελειώσουν με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ αυτή φιέστα των "υμνωδών" του Γ. Γρίβα με τίποτε δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε να εξωραϊσει τα όσα βέβηλα και προδοτικά έπραξε η οργάνωση αυτή στα χρόνια της Κατοχής. Με τίποτα δεν ξεχνιούνται. Και δεν ξεπλένονται τα έργα της. "Η ελληνική οργάνωση της Δεξιάς "Χ" είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνεργάστηκε με τον εχθρό εναντίον του Συμμαχικού Αγώνα...".

ΑΥΤΗ ήταν η απάντηση των "Τάιμς" του Λονδίνου στον πρωθυπουργό Π. Βούλγαρη (τον επιλεγόμενο και Τσουμπέ), όταν αυτός γύρεψε να την υπερασπιστεί. Αλλά και την απήχηση που είχε στην ελληνική κοινωνία δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών του 1945 και 1950, που το κόμμα των χιτών προσπάθησε να μπει στη Βουλή, αλλά δεν τα κατάφερε. Ηταν τότε που η εφημερίδα "Ελευθερία", συνοπτικά και καυστικά, σημείωσε για το αποτέλεσμα εκείνο: "...Γνώρισμα των εκλογών αυτών είναι το πέταγμα του κόμματος των χιτών "στα σκουπίδια" της ιστορίας...".

ΚΑΙ τα σκουπίδια αυτά μένουν πάντα σκουπίδια. Και με κανέναν τρόπο δεν εξωραϊζονται απ' όλα όσα προδοτικά και βέβηλα έπραξαν.

Νίκος Καραντηνός
Ριζοσπάστης, 7 Ιούνη 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: