Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Έργα και ημέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε Αττική και Ηλεία

Η εργοδοσία στήνει κάλπες σε σούπερ μάρκετ της Αττικής
Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Εργα και μέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού και στην Ηλεία
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έχουν συμφέρον να διαχωρίσουν τη θέση τους από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές που την υπηρετούν.
Αποκαλυπτικές είναι οι καταγγελίες που κάνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για τις εκλογές της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής, «ενός από τα μεγαλύτερα εργοδοτικά σωματεία του κλάδου», όπως σημειώνει. Οι εκλογές, που ξεκινάνε άμεσα, έγινε προσπάθεια να κρατηθούν μυστικές και, σύμφωνα με την καταγγελία του ΠΑΜΕ:
  • Οι διευθυντές των καταστημάτων διακινούσαν αιτήσεις του συγκεκριμένου σωματείου, έγραψαν εργαζομένους μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα του Σκλαβενίτη.
  • Οι εκλογές γίνονται κάτω από τον έλεγχο και την ευθύνη της εργοδοσίας. Αλλωστε και η πλειοψηφία των στελεχών της διοίκησης του σωματείου είναι διευθυντικά στελέχη των σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιούν όλο το μηχανισμό της εργοδοσίας, από τους περιφερειάρχες μέχρι τους διευθυντές των καταστημάτων εκφοβίζουν και τρομοκρατούν τους εργαζομένους, με μοναδικό στόχο και σκοπό να πάνε να ψηφίσουν σε αυτό το σωματείο.
  • Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν 4.552 «εργαζόμενοι» και εξέλεξαν το 2013 για τα συνέδρια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) 46 αντιπροσώπους και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας 61 αντιπροσώπους.
  • Η διοίκηση του συγκεκριμένου σωματείου και η εργοδοσία είναι ένα αξεδιάλυτο κουβάρι. Στηρίζουν τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για να συνεχίσει ανεμπόδιστα την επίθεση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 40%, με ατομικές συμβάσεις για το συνολικό ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την αύξηση ακόμα περισσότερο της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.
  • Εργοδοσία, παλιός και νέος κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρούν ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΥΕ το 2016 να διαμορφώσουν πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς, για να συνεχίσουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Εμπόριο, εξυπηρετώντας από καλύτερες θέσεις τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο.
Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει για χρόνια ολόκληρα το συγκεκριμένο σωματείο, στηρίζει τις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοσίας, εκλέγοντας διευθυντικά στελέχη των εργοδοτών στη διοίκηση της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΕ.
Μαζί με τα κλαδικά σωματεία που δεν μπορεί να βάλει η εργοδοσία στο χέρι, να αγωνιστούμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σήμερα και όχι στη "Δευτέρα Παρουσία", για να δουλεύουμε 8 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, 40ωρο με σταθερή και μόνιμη δουλειά, να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και 8 ώρες, να αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο με βασικό μισθό 920 ευρώ».
Πιάστηκαν στα πράσα στην Ηλεία

Σε μια άλλη περίπτωση σωματείου - «μαϊμού», αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Η καταγγελία αφορά τις εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας. Πρόκειται για «εκλογές που "στήθηκαν" χωρίς να έχει ποτέ ανακοινωθεί Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και άρα εκλογή εφορευτικής επιτροπής, εκλογές που γίνονται για πολλά χρόνια με τέτοιες διαδικασίες, για να διατηρεί η παράταξη της ΠΑΣΚΕ την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία και τη ΓΣΕΕ», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
Σε αυτές κάλεσαν να ψηφίσουν εργαζόμενους που είναι μέλη άλλου σωματείου, και συγκεκριμένα του Σωματείου Κάστρου - Κυλλήνης. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, έστησαν κάλπη στο ξενοδοχείο που δουλεύει η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, ενώ προσπάθησαν να αποσπάσουν υπογραφές εργαζομένων σε έντυπα διαγραφής τους από το Σωματείο Κάστρου - Κυλλήνης, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή της.
Τελικά, «όταν είδαν ότι η προσπάθεια νόθευσης των εκλογών έπεσε στο κενό αφού η ίδια η δικαστικός δε δέχτηκε να παίξει το βρόμικο παιχνίδι τους, τότε μάζεψαν την κάλπη κι εξαφανίστηκαν», σημειώνει και προσθέτει πως «μετά από καταγγελία της προέδρου του Σωματείου Κάστρου - Κυλλήνης και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στο Πρωτοδικείο, οι εκλογές διακόπηκαν, με ευθύνη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηλείας».
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού να ζητάνε και «τα ρέστα», αφού το Εργατικό Κέντρο Ηλείας έκανε λόγο για «βίαιη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας από μια ομάδα τραμπούκων του ΠΑΜΕ». Αλλά και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης «με την οποία την καλεί σε..."απολογία" εντός δέκα ημερών για "αντικαταστατική δράση", ενώ "επιφυλάσσεται", λέει, "για την τελική της απόφαση"».
«Σηκώθηκαν τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να μην αφήσουν σε "χλωρό κλαρί" όλους όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, υπογράφοντας μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Να μην τους φοβηθούν και να αποκαλύπτουν τις βρομιές τους. Με την ψήφο και τη δράση τους να τους πετάξουν έξω από κάθε σωματείο, επιλέγοντας αυτούς που είναι σταθερά δίπλα τους και υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα, αντί αυτά της εργοδοσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: