Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

50 Κουβανοί γιατροί στο "Κόπα Άφρικα", στη μάχη κατά του "Έμπολα" ― Κουβανός διεθνιστής γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε


Τις υπηρεσίες τους στη μάχη που δίνεται κατά του ιού «Εμπολα» θα προσφέρουν 50 γιατροί από την Κούβα κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Παναφρικανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (Κόπα Αφρικα), που θα διεξαχθεί στην Ισημερινή Γουϊνέα από τις 17 Γενάρη έως τις 8 Φλεβάρη του 2015. 

Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου της διοργανώτριας χώρας, σύμφωνα με τα οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή των 50 Κουβανών γιατρών, οι οποίοι θα μεταβούν στη χώρα τις προσεχείς μέρες προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες πρόληψης που έχουν σχεδιαστεί. Σημειώνεται πως ο φόβος του ιού «Εμπολα» ανάγκασε το Μαρόκο που είχε οριστεί αρχικά ως διοργανώτρια χώρα για τους φετινούς αγώνες να αρνηθεί τη διοργάνωση, κάτι που επέφερε και την τιμωρία από πλευράς Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ριζοσπάστης 


Κουβανός γιατρός που φρόντιζε ασθενείς του «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε, μολύνθηκε από τον ιό και θα μεταφερθεί στη Γενεύη για θεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κούβας.
Ο γιατρός, που ονομάζεται Φέλιξ Μπαές Σαρία, είναι ένας από τους 165 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές που στάλθηκαν στη Σιέρα Λεόνε, για να φροντίσουν ασθενείς του ιού «Εμπολα». Περιλαμβάνονται στη διεθνιστική μπριγάδα γιατρών και νοσηλευτών «Χέρνι Ρίιβ», συνολικά 265 άτομα, που από τον περασμένο μήνα πήγε στη Δυτική Αφρική, για να συνδράμει την αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γιατρός παρουσίασε πυρετό την Κυριακή, και βρέθηκε θετικός στον ιό «Εμπολα». Μεταφέρθηκε αρχικά στην πρωτεύουσα Φριτάουν, και στη συνέχεια - με αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - αποφασίσθηκε ότι χρειάζεται να μεταφερθεί στη Γενεύη, σε ειδική μονάδα.
  • Χτες, η Πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον - Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έχει πλέον τον έλεγχο στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού «Εμπολα», ωστόσο προειδοποίησε τους διεθνείς εταίρους ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν και να μειώσουν τη βοήθεια. Ο αριθμός των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι μεγαλύτερος στη Λιβερία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αφού οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.800, από τους συνολικά 5.420 σε όλη τη Δυτική Αφρική και κάποιες ακόμα χώρες. Στην Σιέρα Λέονε πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έξαρση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: