Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τα ελληνικά καπνά και η ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη


«ΚΑΠΝΟΣ /TOBACCO (101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά)» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).
Η έκθεση (έως 31 Αυγούστου), μέσα από σπάνια αντικείμενα συλλογών του εξωτερικού, έγγραφα από ελληνικά αρχεία και φωτογραφίες από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, «διατρέχει» την ιστορία του καπνού, επομένως και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από τα καπνοχώραφα, τα καπνεργοστάσια, τους καπνεργάτες και το πρωτοπόρο αγωνιστικό και συνδικαλιστικό κίνημά τους.
Τα ελληνικά καπνά -από τα καλύτερα παγκοσμίως- η επεξεργασία του καπνού και η βιομηχανική παραγωγή τσιγάρων συνετέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη), στη διαμόρφωση εκμεταλλευτών μεγαλοαστών (βιομηχάνων, εμπόρων, τραπεζιτών), αλλά και στην «πυροδότηση» και ανάπτυξη του ελληνικού εργατικού κινήματος.
Η εργασία με τα καπνά συνδέθηκε και με τη μικρασιατική προσφυγιά. Σε πρακτικά της Βουλής του 1946 αναφέρεται: «Εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δε θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την Μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922 εστηρίχθη μόνον εις τον καπνόν». Παράλληλα, η εμπορία του καπνού συντέλεσε και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική των καπναποθηκών και των μεγάρων των καπνεμπόρων, στο σχεδιασμό των αντικειμένων καπνίσματος, διαφημιστικών σημάτων και αφισών ελληνικών καπνοβιομηχανιών.
Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Φλεβάρης, ιστορική σύμβουλος: Μαρία Ρεντετζή. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 9 π.μ.-5 μ.μ. Πέμπτη, Σάββατο 9 π.μ.-12 μ. Κυριακή 9 π.μ.-3 μ.μ. Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Εισιτήρια: 5 και 3 ευρώ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: