Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Θεατρικό τριήμερο προς τιμήν του Μάνου Κατράκη. Από 1 έως και τις 3 Σεπτέμβρη, στο «Σύγχρονο Θέατρο», στο Γκάζι

Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ετσι και φέτος το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στη μακρόχρονη ιστορία του θεσμού, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, φέτος, πέρα από τις συναυλίες, τα αφιερώματα και τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο κεντρικό τριήμερο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με μια σειρά εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του τριημέρου. Δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος σε όλα τα είδη Τέχνης που έχει φιλοξενήσει σταθερά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο.
Η αρχή γίνεται με τις εκδηλώσεις για το θέατρο, που θα πραγματοποιηθούν στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι (Ευμολπιδών 45, τηλ. 210.3464.380) και θα είναι αφιερωμένες στο μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του. Ο ίδιος υπήρξε στυλοβάτης του Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα, συμμετέχοντας και παρουσιάζοντας έργα μεγάλων δημιουργών. Πιστεύοντας πάντα πως η Τέχνη δεν υπάρχει από προσωπική ανάγκη για έκφραση, αλλά ως σπουδαίο κοινωνικό λειτούργημα που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κοινωνίας, έστρεψε την τέχνη του και τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση υψηλών στόχων, σκοπών και προοπτικών.



Ο Μάνος Κατράκης στήριξε το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα, το 1975. Δύο χρόνια αργότερα, στο 3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έγινε στο Περιστέρι, συμμετείχε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων με το θίασο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου» παρουσιάζοντας τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Μιλώντας τότε για την πολύ μικρή ακόμα αλλά πολύ σημαντική πορεία του Φεστιβάλ ο Μάνος Κατράκης έλεγε:
«Οι δυο περασμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μάς έδωσαν το μέτρο των δυνατοτήτων για μια χωρίς προηγούμενο στον ελληνικό χώρο προσφορά εκτός από τον πολιτικό και στον πολιτιστικό τομέα. Η δύναμη που κρύβουν τα νιάτα αποδείχτηκε ανυπέρβλητη και ατέλειωτη. Δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί κανείς ποτέ, πού μπορεί να φτάσει και πόσα μπορεί να πετύχει η πίστη και η βαθιά συναίσθηση ευθύνης, όπως έφτασαν στην αρτιότητα και στη μεγαλοσύνη με τις δυο προηγούμενες εκδηλώσεις της ΚΝΕ.
Είναι βαθιά η συγκίνησή μου καθώς τώρα μιλώ για το Φεστιβάλ και πάλι αυτά που λέω είναι ένα μικρό μέρος από κείνα που πραγματικά αισθάνομαι».
Εχοντας αυτά ως παρακαταθήκη, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παρουσιάζει θεατρικές ομάδες νέων καλλιτεχνών που το έργο τους δε βολεύεται στα γρανάζια του συστήματος, προβληματίζονται, σχολιάζουν και θίγουν θέματα από την επικαιρότητα, από τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, εμπνέονται από τη δύναμη του ανθρώπου που όταν την κατανοεί και παλεύει συλλογικά μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων
Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη
7 μ.μ. «Αγγέλα», του Γιώργου Σεβαστίκογλου, Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.
9 μ.μ. «5 ½ ιστορίες για την κρίση», ομάδα «ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ».
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη
7 μ.μ. «Ο γάτος που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει», του Λουίς Σεπούλβεδα, από την ομάδα «ΕΝΑΕΡΙΤΕΣ».
9 μ.μ. «Ζωή μου ο Matthew», ομάδα «KQINO-A».
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη
7 μ.μ. «Σαν Αϋλο Πετούμενο», δραματοποιημένη ποίηση της Γιώτας Φωτιάδου - Μπαλαφούτη, από την Ερευνητική και Καλλιτεχνική Ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας «Δρυός Τόποι».
9 μ.μ. «Αγγέλα», του Γιώργου Σεβαστίκογλου, Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος ηθοποιος. Λείπει απ' το θέατρο το ήθος του και η μεγαλοσύνη του.