Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ξεπέρασαν ακόμα και τον Κύρο Γρανάζη! Εφευρίσκουν νέες θέσεις απασχόλησης (ανασφάλιστες και με μισθούς σκλαβοπάζαρου), ενώ η ανεργία μεγαλώνει (το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι...)


Σύστημα εφεύρεσης... νέων θέσεων εργασίας το σύστημα «Εργάνη»: Και νέες θέσεις εργασίας εφηύρε το σύστημα «Εργάνη» το οποίο αξιοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να ισχυριστεί ότι «και αυτό το μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας».

Τη διαψεύδουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και της ΕΕ που δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 27%. Δηλαδή πάνω από ένας στους τέσσερις ικανούς προς εργασία ανθρώπους είναι άνεργοι!

Ακόμα και με αυτή τη μεθοδολογία έχει διαπιστωθεί ότι την περίοδο 2009 - 2014 χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Ωστόσο ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίζεται ότι «αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις» και να συνεχίζει με τον ακόμα πιο εξωφρενικό ισχυρισμό πως «σε επίπεδο πρώτου επταμήνου του έτους (Ιανουαρίου - Ιουλίου) το 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας (...) σαφώς την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα»!

Δηλαδή ο υπουργός Γ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι το 2014 - μέσα σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης- δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας και από την περίοδο 2003-2004, τότε δηλαδή που υπήρχε οργασμός της κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω Ολυμπιακών και άλλων μεγάλων έργων. 

Επιπλέον στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που αναφέρονται στο είδος της απασχόλησης σημειώνεται πως το πρώτο επτάμηνο του 2014 έγιναν 917.336 προσλήψεις. Από αυτές το 46,84% (429.684) αφορούν σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή, αφορούν σε θέσεις εργασίας τριών και τεσσάρων ωρών τη μέρα ή τριών, δύο, ακόμα και μιας μέρας τη βδομάδα.



Σε σχόλιό του, το γραφείο τύπου του ΠΑΜΕ για τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση, σημειώνει: «Όσα στοιχεία και να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δείξει ότι μειώνεται η ανεργία, είναι σαν τη λαϊκή παροιμία "άνθρακες ο θησαυρός".

Η ανεργία μεγαλώνει, και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι, που ψάχνουν για δουλειά με μεγάλη αγωνία και δεν βρίσκουν.

Ακόμα και αν κάποιες θέσεις απασχόλησης υπάρχουν, αυτές είναι ανασφάλιστες με μισθούς σκλαβοπάζαρου και απλήρωτες ώρες δουλειάς. Οι άνεργοι και οι νέοι να μην πιστέψουν τα παραμύθια της κυβέρνησης. Μαζί με τα συνδικάτα, να οργανώσουμε την πάλη για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους».

Σε σχόλιο για την παρουσίαση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» και τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι διπλασιάστηκαν οι προσλήψεις είναι τουλάχιστον ανούσιοι για τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται σκληρά, καθώς τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις και με μειωμένους μισθούς, τη στιγμή που η «επίσημη ανεργία» ξεπερνάει το 27%. Στην ουσία η κυβέρνηση ομολογεί με αποκαλυπτικό τρόπο ότι «ο νέος κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης», όπως είπε ο υπουργός, πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και χωρίς επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για το λαό. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: