Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δεν φταίει η «κακιά η ώρα» για τα εργατικά «ατυχήματα»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων στο οινοποιείο της ΕΑΣ Ηρακλείου
Στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών θυσιάζεται ακόμα και η ζωή των εργαζομένων

Eurokinissi
Στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του «Βενιζέλειου» συνέχιζαν να νοσηλεύονται χτες οι τέσσερις εργαζόμενοι ηλικίας 29, 40, 41 και 46 χρόνων, που έπαθαν σοβαρά εγκαύματα την Τρίτη, στο οινοποιείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όταν κατά τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών έσπασε λάστιχο με καυστική ποτάσα και τους περιέλουσε. Για τον έναν από τους τρεις τραυματίες, εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σήμερα στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του (έχει υποστεί βλάβη το αναπνευστικό).
Κι ενώ τα εργατικά «ατυχήματα» πληθαίνουν στο νομό, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και των μειωμένων ελέγχων στις επιχειρήσεις, η Περιφέρεια διοργάνωσε χτες σύσκεψη με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου αποφασίστηκε να γίνει μια ημερίδα για το θέμα!
Σε ανακοίνωση για το σοβαρό τραυματισμό των τεσσάρων εργαζομένων στο οινοποιείο, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μέσα σε ένα χρόνο, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έχουν εφαρμοστεί από την εργοδοσία όλα τα αντεργατικά μέτρα, κάνοντας τους εργαζόμενους λάστιχο: Αφού τους είχαν μήνες απλήρωτους, από το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν οι απολύσεις, αρχικά στο σούπερ μάρκετ και μετά σε όλες τις ειδικότητες, φτάνοντας τις 70 και πλέον.
Οπως έχουμε καταγγείλει από τις αρχές του καλοκαιριού, κανείς από τους απολυμένους δεν έχει πάρει όλα τα χρήματα (αποζημίωση, δεδουλευμένα, κ.λπ.). Αλλά και στους εργαζόμενους, αφού έγιναν οι "απαραίτητες" μειώσεις της τάξης του 30-40%, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο "εξυγίανσης" της Τράπεζας Πειραιώς και της διοίκησης της ΕΑΣΗ, οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 7 μηνών!!
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από το θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στις 17/10/2013 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ στις Μαλάδες. Τώρα το έγκλημα συνεχίζεται! Και πώς να μη συνεχίζεται, όταν απουσιάζουν από την επιχείρηση - μιας και απολύθηκαν - μια σειρά από ειδικότητες, όπως χημικός και αρμόδιοι τεχνικοί για εξειδικευμένες εργασίες. Οταν δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα υγιεινής - ασφάλειας, δεν υπάρχουν τεχνικοί εργασίας, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας απλά ή για εξειδικευμένη δουλειά, δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό;».
Οπως διαπίστωσαν μέλη της Γραμματείας που έσπευσαν στο χώρο του εργοστασίου, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που τους έλουσε η καυστική ποτάσα, δεν είχαν την ειδίκευση για την εργασία που βρέθηκαν να εκτελούν.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΗ και παντού «να μην κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σε αυτά τα γεγονότα. Δεν είναι η "κακιά στιγμή", δεν φταίει η μοίρα μας. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, να τα κάνουν όπλο τους στον αγώνα ενάντια στην αδίστακτη εργοδοσία, να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ, να απαιτήσουν παντού ολοκληρωμένα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, καμία απόλυση που φέρνει εντατικοποίηση της δουλειάς γι' αυτούς που μένουν και ανεργία για τους απολυμένους».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο καφενείον "Η ΕΛΛΑΣ"
οι εργάαατες πουλιώνται τώρα πιο φτηνά
και σφάααζονται με την οκάαα
για να γεμίιιζουν με παρά
τα ποτοφόοολια τ' αστικάαα
Περάστε κοσμε, περάστε κόσμε...