Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«Μήδεια» του Μποστ από το θέατρο «Στοά»

Με την «Μήδεια» του Μποστ υποδέχεται το θέατρο «Στοά» το φετινό θεατρικό χειμώνα. Στενά συνδεδεμένη με τον συγγραφέα η «Στοά» και πιστή στο ελληνικό ρεπερτόριο αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, το έργο του σπουδαίου ζωγράφου και συγγραφέα, που το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από το θάνατό του.
Με τη μοναδικότητα της γραφής του, μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια μέχρι δακρύων από τα γέλια, κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.
Από το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, που απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες εκείνης της χρονιάς, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Οπως ο ίδιος αναφέρει, πρόκειται για ένα έργο που «επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».
Στο ρεπερτόριο του θιάσου για το 2015 βρίσκονται ακόμη ένα καινούργιο έργο του Θανάση Παπαγεωργίου με τον προσωρινό τίτλο «Εμείς οι γυναίκες», που θα ερμηνεύσουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και η Εύα Καμινάρη, καθώς και ένας μονόλογος, το τελευταίο έργο του Γιάννη Τσίρου, με τίτλο «Διαλέξεις αθλιότητας» που θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου. Μουσική: Βασίλης Δημητρίου. Σκηνικό - κοστούμια: Μποστ. Χορογραφία: Μαρία Αλβανού. Επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών: Λέα Κούση. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Θοδωρής Τούμπανος, Νίκη Χαντζίδου, Κοραλία Τσόγκα, Χριστίνα Πλατανιώτη, Ιωάννα Παυλίδου, Ελευθερία Στεργίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: