Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πόσο χαζός είμαι να υποθέσω ότι οι Ισραηλινές βόμβες προκαλούν όλη αυτή τη ζημιά στη Γάζα!

Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, έχει γίνει πιο ανεκτικό σε ομάδες οι οποίες κάποτε φαινόταν να είναι στο περιθώριο της κοινωνίας. Από την άλλη, μέχρι τώρα, ήταν ακόμα αποδεκτή η γενική δυσαρέσκεια απέναντι σε μια μειοψηφία:  την «κοινότητα δολοφόνων παιδιών»

Επιτέλους,  η διάθεση φαίνεται πως αλλάζει και  αρχίζουμε τελικά να ακούμε την άποψη του δολοφόνου ενός παιδιού.

Για παράδειγμα μια “γενναία ψυχή”, έτοιμος να πει τη γνώμη του, το πρώην στέλεχος της ισραηλινής αεροπορίας και  εκπρόσωπος παλαιότερων ισραηλινών κυβέρνησεων, ο  Uri Dromi, εξήγησε χτες στο Radio 4, πως παρότι η ισραηλινή κυβέρνηση βομβάρδισε ένα σχολείο και αρκετά παιδιά σκοτώθηκαν, οι θάνατοι των ανθρώπων αυτών, οφείλονται αποκλειστικά στο ότι αυτοί ζουν κοντά στο μέρος που βομβαρδίζεται!

Τι πιο αναζωογονητική αλλαγή από τον παλιομοδίτικο τρόπο σκέψης που ρίχνει την ευθύνη της δολοφονίας στο δολοφόνο! Ο πάλαι ποτέ εκπρόσωπος των ισραηλινών κυβερνήσεων, ανέφερε πως οι Ισραηλινοί έχουν «παρασυρθεί στην παγίδα, ενώ η Χαμάς ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς».

Πάντα βιαζόμαστε να κρίνουμε ένα φτωχόπαιδο σε μια πόλη της Αμερικής που «θερίζει» τους συμμαθητές τους, χωρίς ποτέ να εξετάσουμε  πως τα νεκρά παιδιά μπορεί να τον παρέσυραν, και για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα οι γονείς τους προσποιούνται ότι κλαίνε.

Israel-Gaza conflict

Ένας παλαιστίνιος ψάχνει μέσα στα ερείπια μιας τάξης του σχολείου του ΟΗΕ.

Ακόμα πιο ευφάνταστη ερμηνεία έδωσε ο Michael Oren, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, στο Channel 4 News. Εξήγησε πως η Χαμάς ευθύνεται για όλους αυτούς τους θανάτους καθώς οι τοστιέρες και τα ψυγεία  είναι  «παγιδευμένα» και εκρήγνυνται.

Πολλοί από εμάς βλέπουν εικόνες από  κτίρια - ερείπια με μια βόμβα να προεξέχει, και βιαστικά καταλήγουμε πως η βόμβα σχετίζεται με την έκρηξη! Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, είναι πασιφανές πως η έκρηξη στο κτίριο γίνεται επειδή κάποιοι ηλίθιοι  ανατινάζουν τους εαυτούς τους με μια «παγιδευμένη» τοστιέρα.

Israel-Gaza conflict

Επιθεώρηση της ζημιάς σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στο στρατόπεδο προσφύγων Jabalia στη βόρεια λωρίδα της Γάζας.

Στοιχηματίζω πως αν πηγαίναμε πίσω στη Χιροσίμα, και ελέγχαμε πιο διεξοδικά τι είχε συμβεί, θα ανακαλύπταμε πως η έκρηξη δεν είχε καμμία σχέση με την ατομική βόμβα, αλλά προκλήθηκε από έναν «παγιδευμένο» βραστήρα. Ελπίζω τα διαφημιστικά προγράμματα για τους καταναλωτές στη Γάζα να έχουν καλύψει αυτό το θέμα, και να προειδοποιούν τους ανθρώπους για τους κινδύνους που κρύβονται σε αυτά τα προϊόντα. Η παλαιστινιακή εκδοχή  του watchdog θα έπρεπε να αρχίζει: "Εχουμε λάβει πολλές καταγγελίες από αυτούς που αγόρασαν τις τοστιέρες της Χαμάς, και έμειναν έκπληκτοι όταν ένας ολόκληρος δρόμος εξεράγει"

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,  μίλησε ανοιχτά για τα δικαιώματα αυτών που δολοφονούν παιδιά, με το να μας ενημερώσει πως οι Παλαιστίνιοι, σκόπιμα  κανονίζουν  να κινηματογραφηθούν νεκροί με «φωτογένεια» για να  αποσπάσουν τη συμπάθεια της κοινής γνώμης. Είναι φανερό πως η Χαμάς κάνει βόλτες από τα βομβαρδισμένα μέρη, τοποθετώντας «όμορφα» πτώματα στη θέα των δημοσιογραφικών και κινηματογραφικών συνεργείων, αλλιώς όλοι θα σκέφτονταν, πως «δεν έχει σημασία που οι Ισραηλινοί σκότωσαν αυτό το παιδί, ήταν ένα άσχημο μικρό κάθαρμα έτσι και αλλιώς…»

Israel-Gaza conflict

Προχωρούν δίπλα από ένα κατεστραμμένο μιναρέ ενός τζαμιού στην πόλη της Γάζας.

Άλλοι ομιλητές επανέλαβαν αυτή την άποψη, και μάλιστα την αναβάθμισαν, υποστηρίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι που βλέπουμε να ουρλιάζουν με αγωνία για τα νεκρά παιδιά τους, έχουν εκπαιδευτεί σε ειδική δραματική σχολή της Χαμάς. Ο σκηνοθέτης φωνάζει: “Άλλη μία πρόβα, τώρα έχουμε την ανατίναξη της τοστιέρας, και θέλουμε όλο το  κάστ  να είναι γονατιστό, να κλαίει  με λιγμούς αλλιώς δεν γυρίζουμε τίποτα!».

Israel-Gaza conflict

Τραυματισμένοι στο νοσοκομείο "kamal Adwan" από το βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ.

Με δεδομένο ότι οι επιθέσεις των ισραηλινών συνεχίζονται, περιμένω να ακούσουμε περισσότερους λόγους γιατί οι Παλαιστίνοι ευθύνονται για το ότι βομβαρδίζονται! Ένας ισραηλινός υπουργός θα πει: «Αυτοί οι άνθρωποι στη Γάζα, πάντα διαμαρτύρονται πως ζουν σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, μειώνοντας τον πληθυσμό, τόσο ώστε να έχουν περισσότερο χώρο! Αλλά και με αυτό ακόμα δεν είναι χαρούμενοι. Κάποιοι άνθρωποι ποτέ δεν ικανοποιούνται»

Οι Ισραηλινοί επιμένουν να προειδοποιούν πριν βομβαρδίσουν ένα μέρος. Γενικά όλοι συγχωρούμε κάποιον που βομβαρδίζει ένα σχολείο στο βαθμό που έχει προειδοποιήσει πέντε λεπτά νωρίτερα!

Παίρνοντας υπόψη τον αριθμό των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές, και το εύρος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει μία βόμβα, κάθε προειδοποίηση μπορεί να μοιάζει άχρηστη, εκτός αν σου δίνει οδηγίες πως μπορείς να πετάξεις, ή να αλλάξεις διάσταση σαν τον doctor who. Τελοσπάντων, η πρόθεση είναι που μετράει…

Τώρα έχουν καλέσει άλλους 16.000 στρατιώτες, αλλά αν δουν πως δεν τα καταφέρνουν να κάνουν αρκετή ζημιά, μία καλύτερη στρατηγική θα ήταν να καταργήσει  τα βομβαρδιστικά F-16 που σαφώς δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά, και να τα αντικαταστήσει με  μερικές «παγιδευμένες» τοστιέρες. Αυτό θα ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικό.

Israel-Gaza conflict

Γκρεμισμένη σχολική τάξη.

Σε λιγότερο φωτεινές περιόδους,  οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις δολοφονίες θα ούρλιαζαν στους δρόμους, και οι φωτογραφίες τους θα κοσμούσαν  πρωτοσέλιδα. Ευτυχώς όμως που γινόμαστε ολοένα και πιο φιλελεύθεροι, και λυπούμαστε για το ότι δεν δόθηκε καλύτερα και πιο ευγενική αντιμετώπιση στους δολοφόνους στο παρελθόν.

Για παράδειγμα ο γνωστός serial- killer, Fred West θα μπορούσε να καθόταν σε ένα τηλεοπτικό στούντιο και να έλεγε: «Φυσικά λυπάμαι για τους θανάτους των αμάχων. Πρέπει όμως να καταλάβετε πως αυτοί οι άνθρωποι που δολοφόνησα θα μπορούσαν να είναι μια αιματηρή ενόχληση. Παρασύρθηκα στο να τους σκοτώσω, και δεν είμαι καν σίγουρος ότι το έκανα εγώ, πριν κάνω την δική μου έρευνα. Μερικοί από αυτούς σκοτώνουν τους ευατούς τους με «παγιδευμένες» συσκευές για να αποσπάσουν συμπάθεια… ξέρεις..!»

Καθώς οι καιροί αλλάζουν, ίσως ο Νετανιάχου και οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης, θα γίνουν πιο ειλικρινείς, οργανώνοντας ένα  pride για δολοφόνους παιδιών, όπου οι δολοφόνοι  θα μπορούν επιτέλους να νιώθουν ασφαλείς, και δεν θα χρειάζεται να σκεφτούν για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όταν θα βομβαρδίσουν ένα σχολείο και θα το κάνουν κομματάκια.

Άρθρο του γνωστού αρθρογράφου, συγγραφέα και κωμικού στη Μεγάλη Βρετανία, Mark Steel στην Indepedent για τις αιματηρές επιθέσεις των ισραηλινών στη Γάζα. O Mark Steel ήταν τοποθετημένος -για πάρα πολλά χρόνια- στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, πριν παραιτηθεί το 2007.



Μετάφραση - Απόδοση: Παναγιώτης Κάτσικας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη σχολή μας στις αρχές του 90 είχε γίνει μια ημερίδα για μας τους φοιτητές για το ποσο επηρεάζει ένα μικρό παιδι να παρακολουθεί βία στην τηλεόραση. ΄Η να παίζει βίαια τηλεπαιχνίδια. ΄Ηταν τότε που είχαν πρωτοβγεί τα βίαια παιδικά προγράμματα και δημιουργούσαν πολλές αντιδράσεις. Μας είπαν λοιπον ότι οποιοσδήποτε ενήλικας ή παιδί παρακολουθεί έστω και ενός λεπτού βίαιες σκηνές στην τηλεόραση ή παίζει βίαια τηλεπαιχνίδια, γίνεται επιθετικός, όχι μόνο όταν απειλείται αλλά και σε προσωπικές στιγμές του κι εθίζεται στη βία. Τότε είχα σκεφτεί ότι ολα αυτά είναι υπερβολές. Τώρα πια τα φέρνω στο μυαλό μου , ό,τι μας έλεγαν και τα συγκρίνω με την απάθεια του σημερινού ανθρώπου απέναντι στη βία. Ακόμη και τον εαυτό μου τον πιάνω να μην αντιδράει έτσι όπως αντιδρούσε κάποτε στην εκδήλωση της βίας. Φυσικά και θα αντιδράσω σ' αυτά που γίνονται και θα βγω και στους δρόμους αλλά κάποτε με στοίχειωναν αυτά τα γεγονότα. Τα σκεφτόμουν κι έβραζα απο θυμό. Τώρα αντιδράω γιατί δεν τα ανέχεται η κουλτούρα μου αλλά με συγκαταβατικότητα. Σαν κάτι που είναι μακριά από μένα απλώς δεν θέλω να συμβαίνουν και σε άλλους.