Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ανασφάλιστη εργασία και τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση

Εντελώς διαφορετική είναι η πραγματικότητα με την ανασφάλιστη εργασία, από αυτή που επικαλείται ο υπουργός Eργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Παρουσιάζει επίσης περιπτώσεις εργαζομένων που είναι με ελαστικές μορφές εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και μειωμένα ασφάλιστρα, και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να στηρίξουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να απαιτήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να περιέχουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, μέτρα προστασίας και ελέγχου στους χώρους δουλειάς.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης:
«Η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Γ. Bρούτση, σχετικά με την απόδοση των μέτρων για την ανασφάλιστη εργασία, ή για αφελείς μας θεωρεί ή πιστεύει ότι ο ίδιος είναι στην Ελλάδα και εμείς σε άλλη χώρα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που επικαλείται ο υπουργός.
Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, για τα κέρδη του οποίου εργάζονται ο υπουργός και η κυβέρνηση, νόμιμα στη χώρα μας φοροαπαλλάσεται, εισφοροδιαφεύγει, χρησιμοποιεί την εργατική δύναμη με ελαστικές μορφές εργασίας, με μειωμένους μισθούς, με μειωμένα ασφάλιστρα, κτλ. Να, ορισμένες από τις ρυθμίσεις που επιβεβαιώνουνε τα παραπάνω.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έκαναν πάμφθηνους τους εργάτες να δουλεύουν με ωράρια ατελείωτα, ήλιο με ήλιο, και απλήρωτοι για μήνες. Αντικατέστησαν την πλήρη εργασία με σύμβαση από μια ώρα σε μια μέρα -με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και άλλες μορφές εργασιακής περιπλάνησης. Αλήθεια, μπορεί ο υπουργός να μας πει τους ελέγχους που γίνονται αυτό το διάστημα, στους χώρους εστίασης και των ξενοδοχείων; Για τις καμαριέρες π.χ. δεν υπάρχει ωράριο, αλλά αριθμός δωματίων που το καθορίζει ο ξενοδόχος. Μήπως μπορεί να μας πει τι έλεγχοι γίνονται στα πλοία, που οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πλήρη ασυδοσία, νόμιμη και παράνομη, και οι ναυτεργάτες δουλεύουν εξαντλητικά για ένα κομμάτι ψωμί; Νομιμοποίησαν τις χρόνιες απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη διάλυση της όποιας νομικής προστασίας των εργαζομένων, που την είχαν κατακτήσει με αίμα και αγώνα.
Η αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων με τις προσωπικές συμβάσεις, η διαίρεση των εργαζομένων σε νέους και παλιούς, έδωσε αέρα στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους για ένα πιάτο φαΐ. Να απολύουν τον πατέρα και να προσλαμβάνουν το παιδί με μισθό επαιτείας.
Η ελαχιστοποίηση σε περίπτωση αποζημιώσεων, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, έλυσε τα χέρια στην εργοδοσία να αλλάζει τους εργαζομένους σαν τα πουκάμισα.
Παρόλα αυτά, και επειδή ο υπουργός επικαλείται τους ελέγχους της ΕΥΘΕΑ (ειδική υπηρεσία ασφάλισης του ΙΚΑ για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας), μήπως μπορεί να μας πει;
Με πόσους εργαζομένους έχει μείνει αυτή η υπηρεσία; Πληροφορίες λένε ότι δεν ξεπερνούν τους δέκα. Μήπως μπορεί να δώσει στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν κάνει οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου του ΙΚΑ; Μήπως μπορεί να δώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ; Από ότι γνωρίζουμε, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν επαρκούν ούτε για την καθημερινή γραφική δουλειά της υπηρεσίας αυτής, ποσό μάλλον για να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους. Μήπως ο υπουργός Εργασίας μπορεί να δώσει στοιχεία για τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων; Αυτό φαίνεται δεν ενδιαφέρει ούτε τον υπουργό ούτε την κυβέρνηση, γιατί θέλουν τους εργαζομένους καύσιμη ύλη στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός της, είναι αφοσιωμένοι στην καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στήριξη και ενίσχυση του κεφαλαίου. Αυτό προϋποθέτει την ασυδοσία του κεφαλαίου, νόμιμη ή και παράνομη, δηλαδή τη σφαγή της εργατικής τάξης και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.
Χρειάζεται μεγάλο θράσος από τον υπουργό να επικαλείται αποτελέσματα από ελέγχους, όταν στη Μανωλάδα χιλιάδες εργάτες γης δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς σύμβαση και δικαιώματα. Όταν πριν λίγες μέρες, η Δικαιοσύνη αθώωσε τον εργοδότη "καουμπόι" και τα πρωτοπαλλήκαρά του, που πυροβόλησαν κατάστηθα τους εργάτες που διεκδίκησαν τον κόπο τους. Αλήθεια γιατί ο υπουργός δεν απαντάει στις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΜΕ για τους εποχιακούς εργαζομένους στην φράουλα, στις ελιές, κτλ;
Επειδή λοιπόν "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί", ο υπουργός καλά θα κάνει να μη θεωρεί τον εργατόκοσμο που βιώνει την πολιτική τους, αδαή.
Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στις "σειρήνες" του αποπροσανατολισμού, στους ανθρώπους και τις υπηρεσίες που είναι ταγμένοι στη υπηρεσία του κεφαλαίου.
Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να στηρίξουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να απαιτήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να περιέχουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, μέτρα προστασίας και ελέγχου στους χώρους δουλειάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: