Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό των εφοπλιστικών κερδών


Το νέο έγκλημα στο βωμό της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της εφοπλιστικής ασυδοσίας, που οδήγησε στο θάνατο ενός ακόμη ναυτεργάτη, το πρωί της Δευτέρας στο ρυμουλκό «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ναυτεργατικά σωματεία. Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν:
«Στο βωμό της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της εφοπλιστικής ασυδοσίας, προστέθηκε ακόμα ένας ναυτεργάτης, ο ναύτης Δ. Γαλανός, που εργαζόταν στο Ρ/Κ-Ν/Γ "Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" και βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια αποκατάστασης κάβων και συρματόσχοινων μετά από ρυμούλκηση πλοίου από το Σουέζ στον Πειραιά.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ, κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει την υπονόμευση της ανθρώπινης ασφάλειας και ζωής που έχουν δημιουργήσει οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αποτέλεσμα τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Αυτή η πολιτική έχει οικοδομήσει εργασιακές συνθήκες "γκέτο".
Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι έχουμε πλούσια εμπειρία από την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, διέξοδος δεν είναι η υποταγή στις προσταγές του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.
Διέξοδος είναι η οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να αγωνιστούμε για συνθήκες εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, για έναν δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες».
Το ΕΚ Πειραιά
Ανακοίνωση καταδίκης του νέου εργοδοτικού εγκλήματος εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά. Μεταξύ άλλων τονίζει:
«Ο τραγικός θάνατος του ναυτεργάτη έρχεται να προστεθεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που δεν διστάζει να υπονομεύει την ανθρώπινη ασφάλεια και ζωή για την αύξηση των κερδών του.
Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, τη μετατροπή των πλοίων σε "πλωτές βόμβες".
Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε τη δράση μας ενάντια στην υπονόμευση της ανθρώπινης ασφάλειας και ζωής, που δεν είναι αποσπασμένη από το σύνολο των προβλημάτων που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων μας».

902

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

΄Ενα γεγονός που δε θα "παίξει" στα κανάλια και στις αστικές εφημερίδες. Δεν "πουλάει" χώρια που ως είδηση είναι πολύ επικίνδυνη για το σύστημα.

Καλό του ταξίδι. Κουράγιο στην οικογένειά του.