Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Εκθεση - αφιέρωμα στο μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο

Από 8 έως 31 Αυγούστου στη Λευκοχώρα Μεσσήνης
Εργο του Τάσσου
«Το θέρος στη μεσσηνιακή γη» είναι ο τίτλος της έκθεσης - αφιέρωμα στον αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, κομμουνιστή, μεγάλο χαράκτη, ζωγράφο Α. Τάσσο, κατά κόσμον Αναστάσιο Αλεβίζο, που συνδιοργανώνουν, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών, στη Λευκοχώρα Μεσσήνης.
Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται στη γενέτειρά του, στον τόπο που τον καθόρισε και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Από αυτόν τον τόπο άντλησε έμπνευση για τις δημιουργίες του και δύναμη για τις δράσεις του. Στο τοπίο των χωραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του υπάρχουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες της γης, τα όνειρα και οι αγωνίες τους, οι καθημερινές μικρές και μεγάλες χαρές, οι λύπες, ο αγώνας για επιβίωση. Ολα αυτά γίνονται μέσα του φλόγα δημιουργίας σπουδαίων έργων, τα οποία αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την ιστορία, αποτυπώνουν το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη και την αγωνιστική, εικαστική και ευρύτερα πολιτιστική προσφορά του. Προσφορά μοναδική και ανεκτίμητη, που εξέφρασε τα δίκια, τους πόθους, τα οράματα, τους αγώνες και τα πάθη του λαού μας. Γιατί, όπως ο ίδιος έλεγε: «Το χέρι το δικό μου ξεκινάει από την καρδιά».
Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 31 Αυγούστου και σε αυτό το διάστημα θα γίνει έκθεση φωτογραφιών του καλλιτέχνη, με σκοπό την άντληση έμπνευσης για τη δημιουργία χαρακτικών, καθώς και έκθεση με πρωτότυπα έργα του.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας. Μία ώρα αργότερα θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Α. Τάσσου και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8.30 το βράδυ καθώς θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με θέμα το χαράκτη και τη χαρακτική τέχνη. Η έκθεση θα λειτουργεί, καθημερινά, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.
Η Πολιτιστική Ομάδα «Α. Τάσσος» δημιουργήθηκε το χειμώνα του 2013 και εδρεύει στη Λευκοχώρα. Είναι η συνέχεια της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» που ιδρύθηκε μετά το θάνατο του δημιουργού από ανθρώπους της Τέχνης, όπως οι Μιχάλης Σταθόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Ελλη Παππά, Ευάγγελος Μαχαίρας και άλλοι. Σκοπός της είναι, αφενός, η διαφύλαξη, διατήρηση και προβολή του έργου του χαράκτη Α. Τάσσου και, αφετέρου, η ίδρυση καλλιτεχνικών κέντρων που θα προάγουν μέσα από εκθέσεις τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Σε αυτή την προσπάθεια και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Τάσσου, η Πολιτιστική Ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει, οργανώσει και υλοποιήσει την Πολιτιστική Εβδομάδα «Α. Τάσσος», που θα πραγματοποιείται ως ένας καλλιτεχνικός θεσμός κάθε καλοκαίρι στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας. Η Πολιτιστική Εβδομάδα θα περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για το έργο του Α. Τάσσου, την τέχνη της χαρακτικής, αλλά και γενικότερα τις υπόλοιπες τέχνες (ζωγραφική, φωτογραφία, έργα λόγου, μουσικής κ.λπ.).
Μέσα από τις παράλληλες δράσεις της, θα παρουσιάζονται τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης σε μια κίνηση συγκερασμού της τέχνης με τη γη και την αγροτική κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: