Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Φιντέλ Κάστρο: "Η γενοκτονία των εβραίων από τους ναζί, προκάλεσε το μίσος όλων των λαών της γης. Γιατί πιστεύει η κυβέρνηση αυτής της χώρας ότι ο κόσμος θα μείνει αδιάφορος σε αυτήν την μακάβρια γενοκτονία που σήμερα διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό;"

Fidel Castro Ruz: Παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στη Γάζα  
Παρακαλώ και πάλι την Γράνμα, να μην αφιερώσει χώρο στην πρώτη σελίδα για αυτές τις σχετικά σύντομες σκέψεις, όσο αφορά την γενοκτονία των Παλαιστινίων που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή.

Σκέψεις που διατυπώνω στα γρήγορα, διότι έχω την βεβαιότητα ότι για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται να στοχαστούμε βαθύτερα.

Θεωρώ ότι σε αυτή την στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας αναδύεται μια νέα και απεχθής μορφή του φασισμού, με αξιοσημείωτη  ισχύ, κατά την οποία 7 δις κάτοικοι πασχίζουν για την ίδια τους την επιβίωση.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την δημιουργία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πριν 2400 χρόνια περίπου, αλλά ούτε και με την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία, όπου σε αυτή την γωνιά του κόσμου μόλις 200 χρόνια πριν, την περιέγραφε ο Σιμόν Μπολίβαρ ως εξής: “…  οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν προορισμένες από το Θεό να μαστίζουν την Αμερική με την δυστυχία, στο όνομα της Ελευθερίας”. 



Η Αγγλία ήταν η πρώτη πραγματική αποικιακή δύναμη που χρησιμοποίησε την κυριαρχία της πάνω σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Βόρειας Αμερικής και σε πολλά από τα νησιά των Αντιλλών , κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Δεν θα μιλήσω σε αυτή την περίσταση για τους πολέμους και τα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάρκεια  εκατό και πλέον χρόνων,  αλλά και δεν μπορώ να μην έχω την βεβαιότητα ότι θέλησε να κάνει το ίδιο και με την Κούβα, πράγμα που έκανε με άλλες χώρες ανά  τον κόσμο και στο μόνο που χρησίμευσε όλο αυτό ήταν για να επιβεβαιώσει ότι “μια δίκαιη ιδέα, ακόμα και μέσα από τα βάθη μιας σπηλιάς, μπορεί περισσότερα από έναν στρατό”.

Η ιστορία είναι πολύ πιο σύνθετη από το παραπάνω, αλλά έτσι είναι, σε γενικές γραμμές, όπως την γνώρισαν οι κάτοικοι της Παλαιστίνης και είναι εξ ίσου λογικό να αντικατοπτρίζονται οι ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά  στα μοντέρνα μέσα επικοινωνίας, ακριβώς όπως έχει συμβεί με τον ντροπιαστικό και εγκληματικό πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ένα κομμάτι γης όπου ζει ο πληθυσμός που έχει απομείνει από την ανεξάρτητη Παλαιστίνη εδώ και μόλις και μετά βίας μισό αιώνα.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε στις 2 Αυγούστου: “Ο πόλεμος ανάμεσα στο  παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και στο Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1800 Παλαιστινίων […] την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών  και τα συντρίμμια μιας  ήδη εξασθενημένης οικονομίας”,  αν και δεν αναφέρει, ασφαλώς, ποιος ξεκίνησε τον τρομερό πόλεμο.

Στην συνέχεια προσθέτει: “… το Σάββατο το μεσημέρι η ισραηλινή επίθεση άφησε 1.712 νεκρούς παλαιστινίους και 8.900 τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να εξακριβώσουν την ταυτότητα των 1.117 νεκρών, στην πλειοψηφία τους πολίτες […] η UNICEF καταμέτρησε τουλάχιστον 296 ανήλικους νεκρούς”.

“Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν […] περίπου σε 58.900 τα άτομα χωρίς σπίτι στην Λωρίδα της Γάζας”.

“ Δέκα από τα 32 νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα 11 επλήγησαν”.

“Αυτός ο παλαιστινιακός θύλακας των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν διαθέτει ούτε τις απαραίτητες υποδομές για τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους , πάνω από όλα όσον αφορά τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού”.

“ Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει  το 40% στην Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που της έχει επιβληθεί από το 2006 ο ισραηλινός αποκλεισμός. Το 2000, η ανεργία επηρέαζε το 20% και το 2011 το 30%. Πάνω από το 70% του πληθυσμού σε κανονικές συνθήκες εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Gisha  ”.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κηρύσσει  μία ανθρωπιστική ανακωχή στην Γάζα στις 07.00 GTM αυτής της Δευτέρας, παρ’ όλα αυτά, σε λίγες ώρες σπάει την εκεχειρία επιτιθέμενη σε ένα σπίτι στο οποίο 30 άτομα στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν και ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι οκτώ χρονών που πέθανε.

Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, 10 παλαιστίνιοι πέθαναν σαν αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την Λωρίδα και ήδη ανέβηκε σε σχεδόν 2.000 ο αριθμός των δολοφονημένων παλαιστινίων.

Η αιματοχυσία έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε “ ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε αυτή την Δευτέρα ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια δεν δικαιολογεί το «μακέλεμα των αμάχων»  που διαπράττεται”.

 Η γενοκτονία των εβραίων από τους ναζί, προκάλεσε το μίσος όλων των λαών της γης. Γιατί πιστεύει η κυβέρνηση αυτής της χώρας ότι ο κόσμος θα μείνει αδιάφορος σε αυτήν την μακάβρια γενοκτονία που σήμερα διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό ; Μήπως θεωρεί ότι θα αγνοηθεί επειδή υπάρχει τόση πολύ συνενοχή από την βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία σε αυτό το ξεδιάντροπο μακελειό ;

Το ανθρώπινο είδος ζει μια φάση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία. ‘Ένα χτύπημα με πολεμικά αεροπλάνα ή πλοία που αλληλοπαρακολουθούνται στενά ή άλλα παρόμοια γεγονότα, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια σύγκρουση με την χρήση  μοντέρνων έξυπνων όπλων, που θα μετατρεπόταν στην τελευταία περιπέτεια του επονομαζόμενου Homo Sapiens.

Υπάρχουν γεγονότα που αντικατοπτρίζουν την πλήρη σχεδόν ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί να είναι κανείς βέβαιος, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή την χώρα, ούτε Γερουσία ούτε Κογκρέσο, η CIA ή το Πεντάγωνο είναι αυτοί που θα καθορίσουν την τελική έκβαση. Είναι πραγματικά λυπηρό να συμβαίνει αυτό, όταν οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, όπως επίσης, και οι δυνατότητες να προχωρήσουμε μπροστά.

Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου οι ρώσοι πολίτες υπερασπίστηκαν την χώρα τους σας σπαρτιάτες. Η υποτίμησή τους υπήρξε το χειρότερο λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι πιο κοντινοί τους σύμμαχοι, οι κινέζοι, οι οποίοι όπως οι ρώσοι κατέκτησαν την νίκη τους με βάση τις ίδιες αρχές, αποτελούν σήμερα την πιο δυναμική οικονομική δύναμη της γης. Αυτές οι χώρες επιλέγουν το γουάν και όχι το δολάριο για να αποκτήσουν αγαθά και τεχνολογία και να αυξήσουν το εμπόριό τους.

Νέες και σημαντικές δυνάμεις έχουν αναδυθεί. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, όπου διατηρούν δεσμούς με την Λατινική Αμερική, την πλειοψηφία των χωρών της Καραϊβικής και της Αφρικής που αγωνίζονται για την ανάπτυξη, αποτελούν την δύναμη που είναι διατεθειμένη στην εποχή μας να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου χωρίς να αποκλείουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ιαπωνία.

Το να ενοχοποιείται η Ομοσπονδιακή Ρωσία για την καταστροφή εν πτήση του αεροπλάνου της Μαλαισίας, είναι μια καταστροφική απλούστευση. Ούτε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη αυτής της κυβέρνησης θα έκαναν ποτέ τέτοια γκάφα.


Είκοσι έξι εκατομμύρια ρώσοι πέθαναν στην υπεράσπιση της Πατρίδας ενάντια στον ναζισμό. Οι κινέζοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, παιδιά ενός λαού με κουλτούρα αιώνων, είναι  άνθρωποι με μοναδική εξυπνάδα  και διαθέτουν αγωνιστικό πνεύμα  ανίκητο, και ο Xi Jinping είναι ένας από τους  πιο σταθερούς και ικανούς επαναστάτες ηγέτες που έχω γνωρίσει στην ζωή μου.

Fidel Castro Ruz
Agosto 4 de 2014
10 y 45 p.m.






Δεν υπάρχουν σχόλια: