Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η ... φιλανθρωπία του μπουγέλου


Μέρες τώρα, τα τηλεοπτικά κανάλια μάς «βομβαρδίζουν» με τη νέα μόδα των διασήμων, το λεγόμενο μπουγέλωμα με πάγο για φιλανθρωπικούς σκοπούς (ice bucket challenge) με δημόσια προβολή του ...κατορθώματος. Πρόκειται για έναν έρανο, για να βοηθηθεί η έρευνα για τη θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από την λεγόμενη Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια σοβαρή νευρολογική πάθηση, που προκαλεί μυική αδυναμία, αναπηρία και θάνατο και η ιατρική επιστήμη δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει τις ακριβείς αιτίες της. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, η ασθένεια συναντάται σε 1-3 άτομα στα 100.000.
Αντικείμενο του καθημερινού δεκάλεπτου στα κανάλια γίνεται ποιοι σταρ του σινεμά, του αθλητισμού, ποιοι πολιτικοί συμμετέχουν σε αυτό το διεθνή παροξυσμό του μπουγελώματος και της πρόσκλησης σε άλλους 3 να κάνουν το ίδιο. Η διαδικασία είναι ότι όταν κάποιος δεν αποδεχτεί αντί για 10 δολάρια προσφορά καλείται να πληρώσει 100 δολάρια. Ετσι λένε οι διασημότητες μαζεύουν χρήμα για καλό σκοπό, γίνεται ο χαβαλές με το θέαμα των βρεγμένων που ουρλιάζουν λόγω της ψυχρολουσίας, έχουν και τα κανάλια θέματα ανάλαφρα. Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους (αφού πρώτα έσπειρε το θάνατο στις επεμβάσεις που ηγήθηκε) έγινε προχτές ...φιλάνθρωπος και προσκάλεσε - προκάλεσε τον άλλο αρχιδολοφόνο του ιμπεριαλισμού, τον Μπιλ Κλίντον να μπουγελωθεί για καλό σκοπό.
Και θα έλεγε κανείς: Τι το κακό υπάρχει με τους σταρ (ας εξαιρέσουμε την υποκρισία των Μπους, Κλίντον και άλλων που μπορεί να ακολουθήσουν); Οχι, δεν είμαστε μεμψίμοιροι. Ομως, αν κάτι αναδεικνύει και αυτή η περίπτωση της ασθένειας είναι ότι όσο η υγεία του ανθρώπου είναι εμπόρευμα, όσο η έρευνα είναι υπόθεση των μονοπωλίων, όσο το κράτος είναι των καπιταλιστών και αυτοί καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, τόσο τα λαϊκά στρώματα θα είναι ευάλωτα και θα βρίσκεται έδαφος για τη φιλανθρωπία στην οποία θα αναγκάζονται να καταφεύγουν υποχρεώνοντάς τα κιόλας να εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους φιλανθρώπους. Για τι πράγμα; Για τη στοιχειώδη κάλυψη αναγκών τους που είναι δικαίωμά τους να τις καλύπτουν, αλλά τους τις στερεί ο καπιταλισμός. Αντίθετα, όταν το κράτος είναι εργατικό - λαϊκό, δηλαδή έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του θα μπορούν να διατεθούν και τα κατάλληλα κονδύλια για την έρευνα και θεραπεία νέων ασθενειών, θα εξασφαλίζεται η πρόληψη στην Υγεία και η θεραπεία για όλους.

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: