Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Στο κρύο και την παγωνιά σκέψου και τον ντελιβερά…


Επικράτησε να τους λέμε «ντελιβεράδες». Λίγο πολύ όλοι έχουμε ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μας σε κάποιο από τα «παιδιά» που με τα μηχανάκια τους μεταφέρουν και διανέμουν πίτσες, σουβλάκια,
καφέδες, έγγραφα, μικροδέματα και άλλες παραγγελίες.
Άσχημες και επικίνδυνες, έτσι κι αλλιώς,  οι συνθήκες δουλειάς τους, εξαντλητικά τα ωράρια, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι οι περισσότεροι, αυτές τις μέρες υποφέρουν στην παγωνιά για το μεροκάματο και πιέζονται από τους εργοδότες τους να ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους στους κινδύνους που κρύβουν οι παγωμένοι δρόμοι.

Όπως και για κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση στο σωματείο και τον αγώνα. Τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για τις συνθήκες δουλειάς, το μεροκάματο, για τη ζωή μας.

Στη Λάρισα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού καταγγέλλει και διεκδικεί:

«Τις τελευταίες μέρες, που η κακοκαιρία πλήττει την πόλη μας, το Συνδικάτο μας καταγγέλλει τα φαινόμενα που έχουν λάβει χώρα σε μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου (φαστ φουντ κτλ), όπου οι εργοδότες υποχρεώνουν τους συναδέλφους διανομείς να παραδίδουν παραγγελίες με το μηχανάκι τους, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν πέσει και να έχουν χτυπήσει.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην δεχτεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του και να καταγγείλει στο συνδικάτο πιέσεις που τυχόν του ασκούνται.

Ζητάμε άμεση παρέμβαση και έλεγχο από την υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

Διεκδικούμε:

-Με ευθύνη της κάθε επιχείρησης να χορηγούνται αυτοκίνητα με αντιολισθητικές αλυσίδες για την παράδοση των παραγγελιών

-Σε όσους συναδέλφους αυτές τις μέρες παραδίδουν παραγγελίες με τα πόδια, επίσης να χορηγείται με ευθύνη της επιχείρησης ο απαραίτητος εξοπλισμός (ειδικά παπούτσια, μπουφάν κτλ)».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν πήγαν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν εργασιακά δικαιώματα. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας, Βασίλης Τραϊανόπουλος εξηγεί στη συνέχεια την ισχύουσα νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις:
«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.4139/2013....
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_12.html

Ανώνυμος είπε...

"Προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!" ( να βγει ο ήλιος)

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το πε ακόμα.
Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάμουμε, να κυβερνήσουμε εμείς οι ίδιοι, και να μην περιμένουμε τίποτα απ αυτούς που μας ξεπουλάνε! καιρός οι πρωταγωνιστές, να πάψουν να είναι μοιραίοι. απλό είναι και νομίζω αυτό θα ήθελε κι ο Βάρναλης από μας.
https://www.youtube.com/watch?v=ifrW2jn_JH0