Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αγωνίστηκε για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα. Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής... «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17»... επιστρέφει από το Σάββατο 28/1


Μετά την επιτυχημένη της πορεία τη θεατρική περίοδο 2015-2016, το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» επιστρέφει στο Black Box του «Επί Κολωνώ», για ένα νέο κύκλο, από το Σάββατο 28 Γενάρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2015-2016, η «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» ξεπέρασε τις 100 παραστάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε σε: Ρέθυμνο, Χανιά, Ικαρία, Κω, Πάτρα και εντός Αττικής στη Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Ηράκλειο, το Κερατσίνι, ενώ κορυφαία στιγμή ήταν η παράσταση που δόθηκε στον ιστορικό χώρο εκτέλεσης της ίδιας της Αθηνάς Χατζηεσμέρ και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Εφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτώβρη 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Στην παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», μέσα από τη μνήμη, τις αισθήσεις και τους ήχους της μουσικής, παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθηνάς τη στιγμή της εκτέλεσής της. Ενα βασανισμένο σώμα, ένα αγωνιζόμενο πνεύμα που εκφράζει την αγάπη για τη ζωή και αντλεί δύναμη από το όραμα της Ελευθερίας:

«Ερχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Ναπολέοντα Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ' αλλάξουν κι αυτά μαζί μ' ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων Ευτυχίας και Λαού».

Το ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος. Σκηνοθετική επιμέλεια - Φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος. Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος. Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου. Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: