Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το ΚΚΕ και ο προλεταριακός διεθνισμός με την Κουβανική Επανάσταση


Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο αναφέρουν: «[...] Η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Αυτό στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία που καταγράφονται ιδιαίτερα στις αποφάσεις των δύο τελευταίων συνεδρίων του ΚΚ Κούβας.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας (2016) σε σχέση με την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων για την περίοδο 2016 - 2021»1αναγνωρίζεται η αντικειμενική ύπαρξη των σχέσεων της αγοράς2, η «ατομική ιδιοκτησία φυσικών και νομικών προσώπων, τόσο Κουβανών, όσο και αλλοδαπών»3 (αν και απαγορεύεται η συγκέντρωση περιουσίας ή πλούτου). Ακόμη, αποφασίζεται η «αύξηση της συμμετοχής ξένου κεφαλαίου ως σημαντικής πηγής ανάπτυξης της χώρας»4και εγκαθιδρύεται η «Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ ενώ προωθείται και η δημιουργία νέων»5. Προβλέπεται η «διεύρυνση της εργασίας στον μη κρατικό τομέα ως άλλη μία εναλλακτική εργασίας»6, ότι «η μη κρατική δραστηριότητα στον τουρισμό (γαστρονομία, φιλοξενία, άλλες υπηρεσίες) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως συμπληρωματική προς την κρατική»7κ.ο.κ. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των «Κατευθύνσεων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, που εισάγουν στην κουβανική οικονομία μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις μεικτού κεφαλαίου, την ιδιοσυντήρηση των κρατικών επιχειρήσεων, τα χρηματικά κίνητρα στους εργαζόμενους μέσω του μισθού, την παραπέρα ενσωμάτωσή της σε ενώσεις όπου κυριαρχούν καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η ALBA, κ.ο.κ. Αυτές είναι μόνο μερικές κατευθύνσεις, που όμως μας επιτρέπουν να διακρίνουμε ανησυχητικές εξελίξεις ως προς το ζήτημα της σταδιακής επέκτασης καπιταλιστικών σχέσεων στην Κούβα. Κατά συνέπεια είναι λογικό να δημιουργούνται απορίες σε συντρόφους τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σχετικά με το πού θα καταλήξει η πορεία αυτή.

Το Κόμμα μας έχει σταθεί από την ίδρυσή του αλληλέγγυο προς την Κουβανική Επανάσταση, τηρώντας στάση αρχών. Εχει παλέψει ενάντια στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενάντια στην αντιδραστική Κοινή Θέση της ΕΕ, η οποία παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας, για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών Αγωνιστών που βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ για 16 χρόνια. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό της Κούβας και μέσα από τις αυτοτελείς δράσεις των συνδικάτων και μαζικών φορέων. Το Κόμμα μας έδειξε το πραγματικό περιεχόμενο του προλεταριακού διεθνισμού, σε αντίθεση με τους «φίλους» της Κούβας, που διαλαλούν την αλληλεγγύη τους, όμως τη συκοφαντούν ανοιχτά για δήθεν παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που, ενώ διακηρύσσει τη στήριξή του στην Κούβα, βραβεύει τους αντεπαναστάτες διά χειρός του σημερινού κόμματος - προέδρου του, της Linke8.

Η αλληλεγγύη, ο πραγματικός διεθνισμός δε μπορεί να μην πατούν στην πραγματικότητα. Αν μέναμε στην αλληλεγγύη στη βάση των διακηρύξεων, δεν θα βγάζαμε συμπεράσματα από την πορεία της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε και τα όσα υποστηρίζει η Κίνα περί της σοσιαλιστικής ταυτότητάς της, ενώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: Η καπιταλιστικοποιημένη σήμερα Κίνα καταλαμβάνει καίρια θέση σε παγκόσμιο οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο και στο εσωτερικό της καταγράφονται κοινωνικές διαφορές, δεδομένου ότι μια χούφτα Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν τόσο πλούτο στα χέρια τους όσο εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι που ζουν στην ανέχεια.

Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι.

Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές.

Παραπομπές:

1. «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016 - 2021, που εγκρίθηκαν από το 7ο Συνέδριο του Κόμματος τον Απρίλη του 2016 και από την Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας τον Ιούλη του 2016» (Actualizaciοn de los lineamientos de la politica economica y social del partido y la revolucion para el periodo 2016 - 2021 aprobados por el 7o congreso del Partido en abril de 2016 y por la asamblea nacional del poder popular en julio de 2016)

2. Απόφαση για την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016-2021», σελ 6. παρ. 1

3. Ο.π., σελ. 6 παρ. 2

4. Ο.π. σελ. 18 παρ. 78

5. Ο.π. σελ 18 παρ. 81

6. Ο.π. σελ 31 παρ. 141

7. Ο.π. σελ. 44 παρ. 210

10. Wall Street Journal, 10/1/2017

Δανάη Χέλμη
ΚΟΒ/ΟΒ Εξαρχείων, Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη της 29/1/2017, στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ).

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση Σύντροφε. Δυστυχώς και η Κούβα βρίσκεται σε πορεία Ανατροπής του Σοσιαλισμού όπως και η ΕΣΣΔ απο το 20ο Συνέδριο το 1956. Αυτός ο δρόμος οδηγεί με Μαθηματική ακρίβεια στην Καταστροφή και στον Καπιταλισμό. Δεν τα γράφω για να απαγοητευθούμε. Ακριβώς το Αντίθετο. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον της Ανθρωπότητας. Με την προυπόθεση βέβαια οτι πρέπει να τσακιστεί ο Οπορτουνισμός σε όλες του τις Αποχρώσεις.

Βαγγέλης Γονατάς είπε...

“Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”!
Έτσι καλείται η Κούβα σήμερα να πληρώσει την άκριτη στήριξη που δώσαμε ως κόμμα στην περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Για να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή, χρεώνουμε με την δυσπιστία και την απαξίωσή μας , μια Επανάσταση, ένα Κόμμα και ένα λαό, που στέκεται ακόμα όρθιος, δείχνοντας στην ανθρωπότητα ότι ο σοσιαλισμός είναι σήμερα όχι μόνο ζωντανός αλλά και εφικτός και πραγματοποιήσιμος.
Απλά σημειώνω,ότι το κείμενο ερμηνεύει το κομμάτι των θέσεων που λέει: "(ότι η ) ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Επιδίωκαν λοιπόν, τώρα δεν επιδιώκουν !
Προφανώς το άρθρο θέτει την άποψη της ηγεσίας (ή μέρους της ηγεσίας) του κόμματος, που δεν κάνει όμως τον κόπο να την θέσει ανοιχτά στο κόμμα μέσα από τις θέσεις για το 20ο Συνέδριο.
Κατά τα άλλα, "με μαθηματική ακρίβεια", η κουβανική Επανάσταση δεν θα έπρεπε να είχε επιζήσει ούτε λίγους μήνες. Η Κούβα όμως είναι ακόμα εδώ και έχει κάνει άπειρους ειδικούς, άσπονδους εχθρούς και φίλους, “να σκίσουν τα πτυχία τους”.

Unknown είπε...

Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Η Εμπειρία της Ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ είναι ξεκάθαρη μπροστά μας και μας δείχνει τα πάντα. Στο 20ο Συνέδριο το 1956 επικράτησε η Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση λόγω των Τεράστιων απωλειών του Κόμματος των Μπολσεβίκων στον πόλεμο Εφαρμόζοντας συνειδητά νόμους του Καπιταλισμού σταδιακά φτάσανε το 1985 στην τελική ευθεία του Εγκλήματος με τον Γκορμπατσόφ που ολοκλήρωσε την ανατροπή του Σοσιαλισμού το 1991. Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ και ΚΟΥΒΑ ήτανε μετά το 1991 η απόδειξη οτι ο Σοσιαλισμός δεν κατέρρευσε αλλα δολοφονήθηκε απο ...μέσα... Ο Αμερικάνικος Καπιταλισμός ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ είχε απο την αρχή ΕΜΠΑΡΚΟ και στις δυο Σοσιαλιστικές χώρες. Στην Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ που συνεχίζει να έχει ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ το ΕΜΠΑΡΚΟ συνεχίζεται και δυναμώνει. Αντίθετα στην ΚΟΥΒΑ που εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζουνε νόμους του Καπιταλισμού όπως και η ΕΣΣΔ μετά το 1956 το ΕΜΠΑΡΚΟ χαλαρώνει. Τα Συμπεράσματα εύκολα για τον καθένα. Οσο για το ότι η ΚΟΥΒΑ είναι μόνη της στην ΗΠΕΙΡΟ οι Ευθύνες βαραίνουνε την Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση πο Σαμποτάρισε την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ το 1967 στην Βολιβία με τον ΤΣΕ οδήγησε τον λαό της ΧΙΛΗΣ στην καταστροφή το 1973 με τα ...ΣΤΑΔΙΑ.....Και πάλι με τα ....ΣΤΑΔΙΑ.....Εδω και 19 χρόνια πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον λαό της Βενεζουέλας που ζει στην Εξαθλίωση συκοφαντότας τον Σοσιαλισμό παντού όπως στην Κολομβία με χρόνια Αντάρτικο παρασύροντας και την ΚΟΥΒΑ στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Ο Καπιταλισμός πλέον είναι παγκοσμία στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. Ποτέ δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Unknown είπε...

Παλιό το ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ για τον Διαχωρισμό ηγεσίας και βάσης δεν τσιμπάμε. Η Βάση εκλέγει την ηγεσία στα Κ.Κ που τιμάνε τον τίτλο τους την ιστορία τους και εχουνε ξεκαθαρίσει τις Γραμμές τους απο τον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ σε όλες του τις αποχρώσεις που είναι πάντα το καλύτερο παιδί του Καπιταλισμού. Επίσης Κομμουνιστές είναι και όσοι βρίσκονται μέσα σε ..ΚΚ..που έχει επικρατήση ο Οπορτουνισμός καπηλευόμενος τον τίτλο και εφαρμόζοντας τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ προσπαθούνε να σώσουνε τα πράγματα απο την καταστροφή.

Unknown είπε...

Στο κείμενο της η σ.Χέλμη αναφέρει και την Κίνα η οποία ...ξεχάστηκε... Εχουμε λοιπόν την ύπαρξη Τάξεων σε Κίνα Βιετνάμ στην Κούβα υπο διαμόρφωση Εργάτες να δουλεύουνε με Εκμετάλευση της Εργατικής τους δύναμης και κατα τα άλλα οικοδομούνε .....σοσιαλισμό...... ΜΑΛΙΣΤΑ. Και βέβαια για όλα φταίει ο Γκορμπατσόφ ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά.... Δεν τα ήξερε φαίνεται αυτά ο ΤΣΕ και οι άλλοι Σύντροφοι απο την Κουβανική ηγεσία που διαφωνούσανε με τις Μεταρυθμίσεις.... Κοσύγκιν Λίμπερμαν προς τον Καπιταλισμό αποκαλούσανε τα ....μαρξιστικά.... βιβλία που ερχόντουσαν στην ΚΟΥΒΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΤΟΥΒΛΑ και διαφωνήσανε κάθετα με το ΑΙΣΧΟΣ της απόσυρσης των Πυραύλων το 1962 που δεν έβαλε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ θέμα ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ο ΑΘΛΙΟΣ με το Παπούτσι...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

thesprotos-panta είπε...


Στην Κούβα ισχύει το εμπάργκο!!! Δεν έχει καταργηθεί ποτέ! Ότι έχει καταργηθεί το εμπάργκο στη Κούβα, μόνο ναζιστές και νεοφιλελεύθεροι φασίστες τα λένε.
Η «ΛΔ» Κορέας δεν λέει ούτε η ίδια ότι έχει σοσιαλισμό. Από την φωτεινή σκέψη του Κιμ Ιλ Σουνγκ λέει ότι καθοδηγείτε. Όχι από το Μαρξισμό-Λενινισμό. Από την φωτεινή σκέψη του Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Και αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά κάποιοι, γιατί έτσι τους συμφέρει, προσπαθούν να φέρουν ξανά στη ζωή τα λόγια του ναζιστή Γκέμπελς «άμα δεν μας αρέσει η αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια».

Unknown είπε...

Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Στην Κούβα εδώ και λίγα χρόνια εφαρμόζουνε νόμους του Καπιταλισμού όπως και η ΕΣΣΔ απο το 20ο Συνέδριο το 1956 και σε μια πορεία ανατράπηκε. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κούβα. Στην Λ.Δ της Κορέας έχουνε Σοσιαλισμό με τα μέσα παραγωγής Κοινωνικοποιημένα. Στην Κούβα το Εμπάργκο χαλαρώνει γιατί βρίσκεται σε πορεία Ανατροπής του Σοσιαλισμού σε αντίθεση με την Λ.Δ Κορέας που συνεχίζεται και δυναμώνει λόγω Σοσιαλισμού. Η Πραγματικότητα και τα Στοιχεία είναι Καταπέλτης για τον Οπορτουνισμό.

Unknown είπε...

Ο Μαρξισμός Λενινισμός δεν μιλάει πουθενά για 500000 καπιταλιστικές επιχειρήσεις 15000000 κουβανούς να δουλεύουνε σε συνθήκες εκμετάλευσης της εργατικής τους δύναμης στην ζώνη Μάριελ να υπάρχουνε 400 Μεξικανικά Βραζιλιάνικα και Ισπανικά Μονοπώλια με προοπτική να φτιαχτούνε και άλλες ζώνες. Ούτε λέει πουθενά για τις Μεταρυθμίσεις Κοσύγκιν Λίμπερμαν του 20ου Συνεδρίου που οδηγήσανε την ΕΣΣΔ στην καταστροφή με τις Οποίες Ο ΤΣΕ και ολοι οι Κουβανοί Σύντροφοι διαφωνούσανε. Εκτος αν μιλάμε για τους Τρότσκι Μπουχάριν Ζηνόβιεφ οπότε πάω πάσο. Εκεί Μάλιστα......

Βαγγέλης Γονατάς είπε...

“Κι αν από κάποια ατυχία ή εξαιτίας κάποιου καπρίτσιου της μοίρας ηττηθούμε στην προσπάθειά μας, θα έχουμε πεθάνει ηρωϊκά, στο πεδίο της μάχης, θα γίνουμε ήρωες των μελλοντικών γενιών, κι έτσι θα εμπνεύσουμε τον τελικό θρίαμβο, ο οποίος θα έρθει αναπόδραστα ως αποτέλεσμα των διδαγμάτων που άφησε η θυσία μας για αυτούς που με συγκίνηση θα σηκώσουν ξανά τα λάβαρά μας. Αυτό θα ήταν γνήσια επαναστατική συμπεριφορά, ακλόνητη απόδειξη της πίστης μας στην καθοδηγητική γραμμή, με το αίμα μας να πιστοποιεί την απόλυτη ορθότητα και ισχύ της. Αυτοί που τώρα μας επικρίνουν θα ήταν οι πρώτοι που θα το ανακοίνωναν στα ηλεκτρονικά τους μπλογκ, θα αναλάμβαναν να εγείρουν μνημεία στη μνήμη μας, θα στεκόντουσαν αλύγιστοι και οργίλοι καθώς θα κρατούσαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν μας πριν ξεκινήσουν τις συνεδρίες τους”.
Gabriel Ángel, μαχητής του FARC-EP
http://cubaniagriega.blogspot.gr/2017/02/blog-post_12.html