Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μακάβριος καπιταλισμός…

Μεταφορά αστέγου, στην Πολωνία

Ουκρανία: Από τα τέλη Δεκέμβρη τουλάχιστον 40 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο. Η πλειονότητα των θυμάτων πέθανε στο δρόμο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας.

Πολωνία: «Ο αριθμός των θυμάτων από υποθερμία φτάνει πλέον τους 71» (Ανακοίνωση κυβερνητικού αξιωματούχου στις 10/1/2017).

Βουλγαρία: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

Αλβανία: 10 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο τις τελευταίες δέκα μέρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλβανία από το κρύο.

Τσεχία: Τουλάχιστον 6 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο σε μια βδομάδα. Περίπου 4.000 έως 5.000 άστεγοι ζουν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, την ώρα που τα διαθέσιμα κέντρα φιλοξενίας προσφέρουν μόλις 800 θέσεις διαμονής.

Σερβία: Δύο άνθρωποι πέθαναν από το κρύο την προηγούμενη βδομάδα. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκλειστεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Σερβίας λόγω του χιονιού.

Βοσνία:  Τρεις άνθρωποι πέθαναν από το κρύο. Σχεδόν 50.000 έμειναν χωρίς θέρμανση στην πόλη Ζένιτσα.

Λευκορωσία: Δύο άνθρωποι πέθαναν από το κρύο την προηγούμενη βδομάδα.

(Στοιχεία εύκολα συλλεγμένα, αν ψάξει κανείς σχολαστικά στο διαδίκτυο βρίσκει κι άλλα…)

Την περίοδο του σοσιαλισμού, παρότι στις περισσότερες από τις παραπάνω χώρες οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι σύνηθες φαινόμενο, οι νεκροί από το κρύο ήταν κάτι αδιανόητο. Η στέγη και η εργασία ήταν εξασφαλισμένα για όλους τους ανθρώπους και τα σπίτια κάθε χειμώνα ήταν ζεστά.

Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και παντού, κλέβει τον ιδρώτα του εργαζόμενου και αδειάζει την τσέπη του φτωχού, για να συσσωρεύουν πλούτο μια χούφτα παράσιτα σε κάθε χώρα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, εδώ και παντού, ανεργία, φτώχεια, άστεγοι, σπίτια χωρίς θέρμανση, θάνατος από το κρύο, θάνατος… Αυτός είναι ο καπιταλισμός που μόνο δυστυχία και θάνατο έχει να δώσει.

«Σοσιαλισμός… στην άλλη ζωή» λένε οι επιτήδειοι… Και όσο η μια και μοναδική ζωή μας τυραννιέται ανάμεσα σε παγωμένα ντουβάρια και παγωμένες προσδοκίες, με παγωμένες τις διαθέσεις για ξεβόλεμα και αγώνα, κάποιοι θερίζουν κέρδη και κάποιοι θάνατο…

Σάββατο 14 Γενάρη 2017.

1 σχόλιο:

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Εξερετικό!!!
Παγωνιά, πλυμήρες, τυφώνες, τα θύμα ειναι πάντα το ίδιο.
καλή δύναμη και καλή αγωνιστική χρονιά!