Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP): Σταθερά και αταλάντευτα για την ανατροπή του καπιταλισμού, στο δρόμο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού


Μετά από 3 χρόνια και τη διάσπασή του, το 2014, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας επανακτά το όνομά του με μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 22 Γενάρη, στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών και στελεχών του Κόμματος απ' όλη τη χώρα.
Εξασφαλίζεται έτσι η συνέχεια του ΚΚ Τουρκίας, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ (Τουρκία), όπως λεγόταν μετά το 2014, αποφασίστηκε από τη μεγάλη αυτή συγκέντρωση να είναι η προσωρινή ΚΕ του, που θα αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίου μέσα στο 2017. Επίσης, προχωράει και η επανάκτηση του ονόματος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, ως Νεολαίας του κόμματος. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που απήθυνε χαιρετισμό, καθώς επίσης ο Αλμπέρτο Γκονζάλες Κασάλς, εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας, ενώ τη συμπαράστασή τους με μηνύματα που έστειλαν εξέφρασαν 34 Κομμουνιστικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γραμματέας της ΚΕ, Κεμάλ Οκουγιάν, που υπογράμμισε την αξία του ΚΚ, ως της δύναμης εκείνης που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για την ανατροπή του καπιταλισμού, που υπογραμμίζει πως τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι εχθρικά προς αυτά της αστικής τάξης, που δεν συμβιβάζεται με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και δεν χάνει το στόχο του, το σοσιαλισμό.
Αποψη από τη μεγάλη εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Αποψη από τη μεγάλη εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Ο Γ. Μαρίνος στο χαιρετισμό του σημείωσε:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,
Μεταφέρω σήμερα εδώ, σε αυτήν τη συγκλονιστική εκδήλωση, τους θερμούς, συντροφικούς χαιρετισμούς της ΚΕ του ΚΚΕ και λέω σε όλους σας ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας στο σκληρό αγώνα που δίνει το ΚΚ Τουρκίας. Τον Απρίλη του 2016 χαιρετίσαμε τη θέση σας ότι ήρθε η ώρα να πάρει το κόμμα σας το όνομα που δικαιούται και να παλεύει μέσα στο λαό και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τον τίτλο του ΚΚ Τουρκίας, του TKP. Σήμερα, χαιρετίζουμε την απόφαση των Τούρκων κομμουνιστών, χαιρόμαστε πολύ και σας συγχαίρουμε.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην περιοχή μας έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς και έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, να συντονίσουμε τον αγώνα μας με σημαία τα συμφέροντα των εργατών και των εργατριών, των λαών μας.

Με αυτήν τη σημαία βαδίζουν τα κόμματά μας και εναντιώνονται σε επικίνδυνα σχέδια, σε πολεμικές κραυγές αμφισβήτησης και αλλαγής των συνόρων, όπως αυτές του Προέδρου Ερντογάν. Σε αυτόν το δρόμο, το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στις αστικές τάξεις, στις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων και παλεύουν ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, για να μη γίνουν τα παιδιά μας κρέας για τα κανόνια των καπιταλιστών.

Οι σχέσεις του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ είναι παράδειγμα διεθνιστικών σχέσεων που κτίζονται σε πολύ σύνθετες συνθήκες με φάρο τα ταξικά συμφέροντα, την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης στις δύο χώρες, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Παραδειγματικές είναι επίσης οι σχέσεις ανάμεσα στην Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.


Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα της μεγάλης εκδήλωσης
στις 22/1/17 στην Κωνσταντινούπολη

Συγκρουόμαστε με τις αστικές και οπορτουνιστικές αυταπάτες για πιο «ανθρώπινο καπιταλισμό»

Εχουν δοκιμαστεί όλες οι μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού. Και στις δύο χώρες πέρασαν φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, αλλά κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η καταπίεση, η ανεργία και η φτώχεια των λαϊκών δυνάμεων.

Εναντιωνόμαστε στην επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού λαού, αλλά και των άλλων λαών, που οργανώνει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουμε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς όφελος της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίζουμε μαζί την αντιλαϊκή πολιτική Ερντογάν και της κυβέρνησης του AKP, τα μέτρα καταστολής κατά των αγώνων του τουρκικού λαού, την απαράδεκτη απαγόρευση της δράσης της Επιτροπής Ειρήνης στην Τουρκία.

Αντιπαλεύουμε μαζί το ρεφορμισμό μέσα στο εργατικό κίνημα, τις αντιλήψεις για τη συνεργασία των τάξεων, των εκμεταλλευτών με τους εκμεταλλευόμενους, υπερασπιζόμαστε την ταξική πάλη, την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αντιτασσόμαστε στις οπορτουνιστικές θέσεις για τη συμμετοχή ή τη στήριξη ΚΚ σε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Συγκρουόμαστε με τις αστικές και οπορτουνιστικές αυταπάτες ότι μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος, ότι μπορεί να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα συμφέροντα, τα κέρδη των εκμεταλλευτών.

Συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για την επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τα κόμματά μας στηρίζουν την προσπάθεια δημιουργίας μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου, συμμετέχουν στη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, μαζί με άλλα ΚΚ, δίνουμε μαζί τη μάχη στις διεθνείς συναντήσεις Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στην οπορτουνιστική διάβρωση.

Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και το επόμενο διάστημα. Με ευθύνη και αποφασιστικότητα, για την ισχυροποίηση του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚ Ελλάδας, για να δυναμώσουν οι δεσμοί με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία στις δύο χώρες.

Με αίσθημα ευθύνης θα τιμήσουμε φέτος τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα προβάλουμε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, τα οποία δεν παραγράφονται από την αντεπανάσταση, από τα λάθη και τις παραβιάσεις των κανόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και λέμε καθαρά ότι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, με την εργατική εξουσία, την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στο δρόμο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι, δεχτείτε τις συντροφικές ευχές και την αγάπη των Ελλήνων κομμουνιστών που παλεύουν στην πρώτη γραμμή των εργατικών, λαϊκών αγώνων και προετοιμάζονται για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, την άνοιξη, με σύνθημα:

"Ισχυροποίηση του ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία - το σοσιαλισμό".

Ζήτω το ΚΚ Τουρκίας, το TKP!

Ζήτω οι συντροφικές σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΤ και το ΚΚΕ!

Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: