Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

«Κοινωνικό κράτος» αλά ΣΥΡΙΖΑ: Να ζεις (σ)την αθλιότητα ενός άθλιου συστήματος...


«Κοντά στον πολίτη»! Το σλόγκαν αυτό ανασύρει από τα παλιά η κυβέρνηση, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το κράτος προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.
Μιλώντας χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έκανε λόγο για «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους εν μέσω συνθηκών δημοσιονομικών περιορισμών». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποσείσει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, μέμφθηκε τις προηγούμενες ότι δεν αποτόλμησαν «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα χρόνια που υπήρχαν θετικές δημοσιονομικές συνθήκες».

Κεντρική ιδέα της «ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους», που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, είναι η «αναδιοργάνωση δομών και υπηρεσιών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός «front desk» του υπουργείου Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα «ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και θα πληροφορούνται για τις ενέργειες στις οποίες είναι σε θέση να προβούν σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται»! Οχι, η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο που κληρονόμησε από τους προηγούμενους και επέκτεινε η ίδια. Δεν θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό, δεν θα προστατεύσει τον απολυμένο από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη... Θα στήσει όμως ένα γραφείο πληροφόρησης, στο γκισέ του οποίου θα αρχίζει και θα τελειώνει στο εξής όλο το «ενδιαφέρον» της για την άθλια κατάσταση που επιτείνεται στην αγορά εργασίας και με τη δική της πολιτική.

Η δημιουργία γραφείων του ΕΦΚΑ, είναι άλλη μια ...ρηξικέλευθη πράξη της κυβέρνησης, όπου οι ασφαλισμένοι θα «πληροφορούνται έγκαιρα και ολοκληρωμένα για τις ασφαλιστικές υποθέσεις τους...». Προφανώς, εκεί θα μαθαίνουν το πώς και πόσες φορές τους πετσοκόβονται οι συντάξεις, πώς οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμα μικρότερες από τις προηγούμενες, πότε θα αφαιρεθεί και η «προσωπική διαφορά» από τους σημερινούς συνταξιούχους. Εννοείται, βέβαια, ότι για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ούτε λόγος να γίνεται. Ούτε βέβαια για αύξηση των συντάξεων, αφού κατά τον αντιπρόεδρο υπάρχουν «δημοσιονομικοί περιορισμοί». Η αναδιοργάνωση των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, όπου «έμφαση αποδίδεται στην άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων», είναι άλλη μια κυβερνητική καινοτομία. Την ώρα, μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα και ο ΟΑΕΔ βάζει μπροστά σχεδιασμούς για το πώς θα περικόπτει ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ...

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση υπόσχεται νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, Κέντρα Κοινότητας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέχρι και Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Αυτά ανακοινώνονται όταν η κατάσταση σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο και όταν μόλις χτες, ακόμα και τα χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα στέλνει για είσπραξη στο ΚΕΑΟ, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή αναγκαστικών μέτρων. Να λοιπόν πώς μεταφράζεται το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Κοντά στον Πολίτη»: Το κράτος του κεφαλαίου από τη μια μοιράζει απλόχερα προνόμια και επιδοτήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων κι από την άλλη ενισχύει τις δομές διαχείρισης της αθλιότητας στην οποία καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της. Τέτοιο κράτος, στην υπηρεσία της αστικής τάξης, δεν διορθώνεται. Ανατρέπεται από τα θεμέλια...

Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: