Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση


Με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2016.

Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, διεκδικούν την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με τη «ΛΑΡΚΟ» για όλους όσοι εργάζονται σήμερα με το καθεστώς των εργολαβιών.

Μια σειρά σωματεία εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, ΕΒΕ και σύλλογοι αγροτών και σπουδαστών εκφράζουν την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας: «Το Συνδικάτο μας από το κάτασπρο τοπίο του χιονιού της πύλης του εργοστασίου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και κάτω από πολικές θερμοκρασίες απευθύνει θερμό ταξικό χαιρετισμό στα Σωματεία και τους φορείς που πανελλαδικά δηλώνουν στήριξη στον δίκαιο αγώνα μας.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ η οποία έδωσε εντολή να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα τρίτα ρεπό των μόνιμων εργαζομένων, κρατά με τέτοιες θερμοκρασίες υπερωρίες μόνιμους εργαζόμενους και στέλνει σε εργασία μόνιμους εργαζόμενους μόνους τους, σε επικίνδυνα σημεία στα οποία πολλαπλασιάζεται η επικινδυνότητα τους λόγω του παγωμένου χιονιού και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μην ζητήσει από το Συνδικάτο μας γραπτώς εργαζόμενους για ασφάλεια.

Αν νομίζει η Διοίκηση πως με τέτοιες τακτικές θα μας σπάσει το ηθικό γελάστηκε. Μπορεί σήμερα να πατεί στο γεγονός πως το επιχειρησιακό Σωματείο δεν συμμετέχει στην απεργία δεν είναι μακριά όμως η ώρα που οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί θα συντονίσουμε των αγώνα μας.

Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και έρχεται η ώρα που θα απαντήσουμε ενιαία. Ο αγώνας για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου δεν είναι ξεκομμένος από την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ που απαιτούν οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Άλλωστε στο καθεστώς των εργολαβιών πάτησαν οι διοικήσεις και έχουν κατακρεουργήσει κεκτημένα των μόνιμων εργαζομένων, όπως είναι τριετίες και βασικοί μισθοί.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ θα απεργήσουν κανονικά και αύριο 11 Γενάρη. Ακυρώνουμε όμως την συγκέντρωση που έχουμε προγραμματίσει για αύριο λόγω δύσκολης, επικίνδυνης έως και αδύνατης μετακίνησης λόγω χιονιού.

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταμώσουμε. Επόμενος σταθμός στον αγώνα μας είναι στις 27 Γενάρη η συμπλήρωση των 40 ετών από την έναρξη της 110 ημερών νικηφόρα απεργίας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας: «Από κοινού μόνιμοι και εργαζόμενοι στις εργολαβίες απαιτούν και διεκδικούν το αυτονόητο. Να καταργηθεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Όλοι οι εργαζόμενοι να ενσωματωθούν στο δυναμικό της εταιρείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Κυβερνήσεις και εργοδοσία παίζοντας το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε" προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε Έλληνες και ξένους, σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε νέους κάτω των 25 ετών με μισθό 511 ευρώ και άνω των 25 ετών με μισθό 586 ευρώ.

Η κοινωνία μας όμως χωρίζεται σε αυτούς που εργάζονται και παράγουν όλο τον πλoύτο και σε αυτούς που κάθονται στις μεγάλες πολυθρόνες, κατέχουν τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τις μεταφορές και απολαμβάνουν από το δικό μας ιδρώτα όλο τον πλούτο. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δείχνει το δρόμο σε όλη την εργατική τάξη πως εργάτες ενωμένοι - ποτέ νικημένοι. Όπλο μας είναι ο αγώνας και ασπίδα μας η ενότητά μας».

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας: «Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των εργολαβιών της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 48/ωρη απεργία στις 10 & 11/01/2017 για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που καταπατούνται από την εργοδοσία, με την στήριξη των νομοθετημάτων των κυβερνήσεων. Οι εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ χρησιμοποιούνται για την μεγιστοποίηση του κέρδους της εργοδοσίας με ταυτόχρονο χτύπημα των δικαιωμάτων και τον διαχωρισμό των εργαζομένων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο σε φαινομενικά άλλο εργοδότη. Αυτή η μέθοδος είχε επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια.. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, έχουν ταξική συνδικαλιστική οργάνωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργατών και όχι των εργοδοτών.  Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στηρίζει τα αιτήματα και τον αγώνα των συναδέλφων και απαιτεί:

Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ο αγώνας των εργαζομένων στις εργολαβίες δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, είναι όλης της εργατικής τάξης του Νομού μας.

Καλούμε τα Σωματεία του Νομού μας να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 10/1/2017 θα συζητήσει τις μορφές στήριξης του αγώνα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ από τα σωματεία και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Νομού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας θα παρευρεθεί στην μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των εργολαβιών την Τετάρτη 11/01/2017 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πύλη του εργοστασίου της ΛAΡKO στη Λάρυμνα, για να ανοίξουμε και από κοντά μια τέτοια κουβέντα, δηλαδή με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε όλοι μας μια καλύτερη ζωή».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ εκφράζουν ακόμη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής, Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος η Ομοσπονδία Ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο αγώνας που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, στο Ξενοδοχείο «Athens Ledra», στο S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ πρέπει να έχει την συμπαράσταση όλου του ταξικού κινήματος.
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_8.html