Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Στα μπλόκα ξανά! Στο δρόμο του αγώνα οι μικρομεσαίοι αγρότες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Εργαζόμενε, στήριξε τον αγώνα του αγρότη! Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα


Ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες από σήμερα Δευτέρα 23 Γενάρη κινητοποιήσεις και στήσιμο μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας που διοργάνωσαν Αγροτικοί Σύλλογοι στο πλαίσιο των αποφάσεων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων που πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Με την πάλη τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία, με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα, τον αφανισμό, των μικρομεσαίων αγροτών. 

902.γρ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία, σε κάθε κλάδο και σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ):

«Οι αγρότες όλης της χώρας, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τους, έχουν βγει στον αγώνα και ήδη ξεκίνησε η γνωστή προσπάθεια "κοινωνικού αυτοματισμού" από την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους τους. Η γνωστή προσπάθεια συκοφάντησης όποιου κλάδου σηκώνει κεφάλι.
Όλοι μαζί εργατοϋπάλληλοι, μικροί επαγγελματίες, αγρότες να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε την επιχείρηση διαίρεσης του φτωχού λαού, την προσπάθεια υπονόμευσης της απάντησης που πρέπει να δοθεί ενάντια σε μια πολιτική που μας πλήττει όλους.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι κοινοί αγώνες που δώσαμε με τις γενικές απεργίες, το μεγαλειώδες πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μπροστά στο νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα, να ενισχύσουν τη συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών μας, κατάργηση όλων των αντεργατικών -αντιλαϊκών νόμων.
Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων που επιβάλλει νέες δυσκολίες επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, την αύξηση της φορολογίας τους. Είναι η ίδια πολιτική που στέλνει εκατομμύρια εργάτες στην ανεργία, που εμπορευματοποιεί Υγεία, Παιδεία, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η ίδια πολιτική που επιδιώκει να ρίξει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για όλους, μειώνοντας έμμεσα μισθούς, συντάξεις χαρατσώνοντας το λαό και φοροαπαλλάσσοντας το κεφάλαιο.
Είναι η ίδια πολιτική που αφανίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, με τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο απολαμβάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές.
Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρείται για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Οι αγρότες δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους! Με την εφαρμογή των μνημονίων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ τους οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο για φέτος, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:
  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο "φορολογικός πέλεκυς" και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
  • Πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.
Εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν νέες επιβαρύνσεις, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, την ίδια στιγμή που το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η "ελεύθερη" καπιταλιστική αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές, οι αρρώστιες και τις οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.
Ίδια ή παρόμοια μέτρα ματώνουν όλους τους κλάδους, γιατί όλος ο εργαζόμενος λαός είναι στην ίδια όχθη. Απέναντί μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ κι οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις που απαιτούν και νέα μέτρα σε βάρος μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να ορθώσουμε το δικό μας μπλόκο την κοινή απάντηση του λαού. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, συνολικά στους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο, με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.
Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και ρίχνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα τον εργαζόμενο λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: