Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Οι συστάσεις για τη χρήση τζακιών και η αιθαλομίχλη της υποκρισίας...


Με τις γνωστές συστάσεις για αποφυγή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, «αντιμετωπίζει» η κυβέρνηση το ζήτημα της αιθαλομίχλης.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε προς τους πολίτες, για τις δύο μέρες που πέρασαν, να αποφεύγουν τη χρήση των παραπάνω μέσων θέρμανσης, καθώς οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πώς θα ζεσταθούν οι λαϊκές οικογένειες, δεδομένων τόσο των δυσμενών καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών, όσο και της εισοδηματικής τους κατάστασης, που καθιστά ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Οι συνεχείς αυξήσεις στους φόρους που έχουν επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και να καταφεύγουν σε άλλα μέσα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Την ίδια ώρα, το επίδομα θέρμανσης έχει μειωθεί σημαντικά τόσο ως προς το ποσό όσο και ως προς τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα η θέρμανση να έχει γίνει είδος πολυτελείας.

Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Αιθαλομίχλη υποκρισίας...

Δίχως ντροπή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να «αποφύγουν» τη χρήση τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης στερεών καυσίμων γιατί, όπως αναφέρει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Νομίζουν εκεί στο υπουργείο ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν ξυλόσομπες και τζάκια για τη θέρμανσή τους από κάποια... προσωπική ιδιοτροπία; Μπορούν να αντιληφθούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευθούν πετρέλαιο, ενώ και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος καθιστά απαγορευτική τη χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης; `Η μήπως πιστεύουν ότι το «πετσοκομμένο» επίδομα θέρμανσης και η κοροϊδία του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ μπορούν να ζεστάνουν τα λαϊκά σπίτια;

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών και θέλει να περιορίσει το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ας προχωρήσει σε άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους θέρμανσης και να αφήσει τις συστάσεις υποκριτικής ευαισθησίας. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί.


Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: