Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

«Ντροπή και αίσχος» για ποιον κύριε Νεφελούδη;

«Ντροπή και αίσχος»...

Ενάντια στα σωματεία που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν τα ταυτίζουν με αυτά των εργοδοτών τους, ξεσπάθωσε χτες ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης.

Επιβεβαιώνοντας τη συστηματική επίθεση της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, απέναντι στα ταξικά σωματεία, ο Α. Νεφελούδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» (!) την παρέμβαση που έκαναν στο δικαστήριο 15 σωματεία (14 κλαδικά και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» στη Βόρεια Ελλάδα) κατά τη συζήτηση για την επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη».

Με την επίμαχη παρέμβαση, τα σωματεία έθεσαν μια σειρά από ζητήματα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανέδειξαν πως παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η επιχειρηματική συμφωνία αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, επισήμαναν πως οι διατυπώσεις της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι επικίνδυνα αόριστες και γενικόλογες. Ανέδειξαν συγκεκριμένα σημεία του κειμένου που προμηνύουν επίθεση στους όρους αμοιβής και εργασίας. Για παράδειγμα, οι προβλεπόμενες αμοιβές του προσωπικού σε ετήσια βάση δεν ανταποκρίνονται στη μισθοδοσία του πραγματικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα, ενώ τα έξοδα για «αποζημιώσεις προσωπικού» προβλέπονται αυξημένα...

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης που βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες των σωματείων (emathess.blogspot.gr και emporoipalliloi.blogspot.gr) είναι αποκαλυπτικό.

Τα παραπάνω, όμως, σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, είναι... «προσχηματικά» και τα σωματεία που τα επικαλούνται «επενδύουν στην καταστροφή»! Εφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να εμφανίσει τα σωματεία ως υπόλογα για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ισχυριζόμενος πως «πραγματικά κινδυνεύει μια μεγάλη υπόθεση, να αντιμετωπιστούν απολύσεις και τα λοιπά, να πάει στράφι» και αφήνοντας κατά μέρος τις θριαμβολογίες με τις οποίες μιλούσε το υπουργείο πριν από λίγους μήνες για τη «διάσωση» της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας...

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, είχε συστήσει στους εργαζόμενους του «Μαρινόπουλου», που δεν έχουν πληρωθεί για το Δεκέμβρη και ενημερώνονται από την εταιρεία ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου... «να είναι σχετικά ήσυχοι» (!), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τους εργαζόμενους στη γωνία, παθητικούς θεατές των εξελισσόμενων επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Συνεχίζοντας μάλιστα την επίθεσή του ενάντια στα ταξικά σωματεία, ο γγ του υπουργείου επιχείρησε να εντάξει την παρέμβασή τους σε μεθοδεύσεις που γίνονται «από αυτούς που ενδεχομένως έχουν συμφέροντα», «ανταγωνιστές πιθανόν ή προμηθευτές»! Επιχείρησε δηλαδή να εμφανίσει τα αιτήματα των εργαζομένων σαν μέρος του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού σχεδίου, την ώρα που η παρέμβαση και η δράση των ταξικών σωματείων αναδεικνύουν ακριβώς ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να εναποθέτουν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους σε δικαστικές αποφάσεις και στην εξέλιξη επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Η επίθεση αυτή από την κυβέρνηση δεν είναι βέβαια πρωτάκουστη ούτε αποκλειστικό της «προνόμιο». Την ίδια λάσπη αναπαρήγαγε τις προηγούμενες μέρες και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, σε ρόλο καλοθελητή της εργασίας. Αυτό που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν νιώθει καμιά «ντροπή» και κανένα «αίσχος» όποτε καλείται να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, κλιμακώνοντας και σε ιδεολογικό επίπεδο την επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και την αυτοτέλειά τους έναντι του κεφαλαίου!

Ευ. Χ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η παρέμβαση του Σωματείου στο δικαστήριο στην αίτηση εξυγίανσης-μεταβίβασης της Εταιρείας
Το Σωματείο Β. Ελλάδας έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, παρέστη στις 19/10 στο δικαστήριο όπου συζητήθηκε η υπόθεση της Μαρινόπουλος Α.Ε. Στα πλαίσια της διαδικασίας κατέθεσε έγγραφο ("κύρια παρέμβαση", είναι ο σχετικός νομικός όρος) με το οποίο ζήτησε την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων μας (καμία απόλυση, καμία δυσμενής μεταβολή όρων εργασίας κ.α.) κατά τη μετάβαση στη νέα εταιρεία.https://drive.google.com/file/d/0BzRmMelQ1o7oSk4zRkltODlOVXM/view
https://emathess.blogspot.gr/
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_9.html