Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Φύλλο και φτερό η ΠΑΣΚΕ (Δημοσίου). Στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ οι συνδικαλιστές της



Στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πριν από τις εκλογές εκατοντάδες συνδικαλιστές που γαλουχήθηκαν και ανδρώθηκαν στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ, έπαιξαν παιχνίδια εξουσίας, πολλές φορές συνδιοίκησαν και στο φινάλε βρέθηκαν απομονωμένοι, χωρίς ακροατήριο, στήριξη και μέλλον. Απ' τα ψηλά στα χαμηλά, στρατηγοί χωρίς στρατιώτες, οι πάλαι κραταιοί Πασκίτες έκαναν «κωλοτούμπα» ζητώντας θαλπωρή στη ροζ αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως πρώτο βήμα, δήλωσαν ανοιχτά ότι ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν στις 17 Ιουνίου τον Αλέξη Τσίπρα, απογοητευμένοι από τους μνημονιακούς ηγέτες που ευθύνονται για την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί που είχαν και στο παρελθόν καλή επικοινωνία με τους ροζ συνδικαλιστές, στηρίζουν πλέον ανοιχτά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές συνελεύσεις και κατεβαίνουν με κοινές απόψεις σε κρίσιμα θέματα. Πολλοί τηρούν σχέση αναμονής και περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα ενταχθούν και οργανωτικά στο νέο ρεύμα.

Στο νέο πολιτικο- συνδικαλιστικό τοπίο που διαμορφώνεται, ο πιο γνωστός «πράσινος» που δήλωσε ότι εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζει πλέον «δαγκωτό» αριστερό κόμμα, χωρίς να ενταχθεί προς το παρόν σε οργανωτικό σχήμα είναι ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

Αν και τελευταία «τσαλακώθηκε» από την αποκάλυψη της προκλητικής διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην ομοσπονδία και τις κόντρες με το αδελφό σωματείο εργαζομένων στα ορυχεία της ΔΕΗ, ο πράσινος αγωνιστής δεν ξέχασε το τροτσκιστικό παρελθόν του. Ενιωσε προδομένος από το ΠΑΣΟΚ και θυμωμένος με τους μνημονιακούς υπουργούς « Επί 34 χρόνια ήμουν πιο ΠΑΣΟΚ από ΠΑΣΟΚ – εξηγεί- Θλίβομαι και υποφέρω. Η κυβέρνηση εκτέλεσε 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Από το κόμμα που μας έκανε να ονειρευτούμε έχει μείνει μόνο η ταμπέλα».

Ο πρώτος πράσινος συνδικαλιστής που άλλαξε ανοιχτά στρατόπεδο ήταν ο Γιάννης Σταθάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λειβαδειάς που εξελέγη και βουλευτής Βοιωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν ο Γιώργος Βαμβακάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών που συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Β 'Αθηνών και ο δυναμικός συνδικαλιστής των διυλιστηρίων Νίκος Ορφανός ενώ μαζική συμμετοχή δήλωσαν οι μεταφορές σταθερής τροχιάς, Μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ, όπου οι επικεφαλής δυναμικών ομοσπονδιών και σωματείων όπως, ο Χρήστος Κούκης, ο Μιχάλης Γαζής και ο Κώστας Δήμου βρέθηκαν στο στρατόπεδο Τσίπρα.

Ποιοι στράφηκαν σε άλλες παρατάξεις
Στην παράταξη της Λούκας Κατσέλη «Κοινωνική Συμφωνία» έχει προσχωρήσει ο παλαιός συνδικαλιστής Ανδρέας Κολλάς ενώ αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ κρατάει εδώ και καιρό και η πρόεδρος του ΕΚΑ Στάβη Σαλουφάκου. Οι αλλαγές αν σταθεροποιηθούν – κάτι που θα κριθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των εκλογών- θα αποτυπωθούν οργανωτικά στο επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τον Μάρτιο του 2013.

Κινητικότητα υπήρξε και στο Δημόσιο Τομέα. Συνοδοιπόροι του Αλέξη δήλωσαν πολλοί στα Υπουργεία, τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Οπως πάντα όμως, βασικό κίνητρο αλλαγής στρατοπέδου στο δημόσιο τομέα είναι η διατήρηση της θέσης εργασίας (της… θεσούλας) που θα εξασφαλίσει αραλίκι και πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας. Συνδικαλιστές που ήταν παρόντες στις «ζυμώσεις» έκαναν λόγο για κτυπήματα κάτω από τη μέση και θέατρο εντυπώσεων. Η πρώτη ομάδα μετανιωμένων πασόκων κατηγορούσε τη δεύτερη ομάδα για τυχοδιωκτισμό και έλλειψη σοβαρότητας και ζητούσε από τους αρχισυνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσουν την «ευλογία» τους.

Στην αντιπέρα όχθη, η προοπτική ανάληψης της εξουσίας εμπόδισε να επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις στη ΔΑΚΕ. Ο Γιάννης Μανώλης, πολιτικός προερχόμενος από τον συνδικαλιστικό χώρο, αν και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δεν έπεισε πολλούς Δακίτες να τον ακολουθήσουν. Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής είναι ο πιο γνωστός «ανεξάρτητος» συνδικαλιστής ενώ λίγοι ακόμα δευτεροκλασάτοι γαλάζιοι κυρίως από την Αχαΐα στράφηκαν στο κόμμα του κ. Καμμένου. Επίσης ο παλιός γαλάζιος συνδικαλιστής Κώστας Βερυκάκης προσχώρησε στη «Δημοκρατική Συμμαχία» για να επιστρέψει και πάλι στη γαλάζια παράταξη ενώ αισθητή έγινε και η επιστροφή του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θύμιου Λυμπερόπουλου που είχε απομακρυνθεί από τις κομματικές διαδικασίες χωρίς όμως να προσχωρήσει σε άλλο σχήμα.

Από το Πρώτο Θέμα

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια και στην Νεολαία ΠΑΣΟΚ, απ'οτι έχω μάθει η μισή περίπου νεολαία του ΠΑΣΟΚ έχει ανταχθεί πλέον κανονικά στον ΣΥΡΙΖΑ...

Οικοδόμος είπε...

"Εμπνέει" ο Αλέξης...
Καλημέρα!

Unknown είπε...

πλεον φερετε να στηριζει και ο Κουλουρης.! Ναι ο γνωστος "αγωνιστης" Κιμων Κουλουρης . . .
Οπως λεει και σε ενα τραγουδι του Παπακωνσταντινου "δεν εχει πιο κατω απο δω" ή μηπως εχει?

Οικοδόμος είπε...

Καλώς ήρθες salot sor!
Εννοείς τον κυριούλη με την...φυσική βλεφαρίδα;
Διόλου απίθανο. Τόσα χρόνια "άστεγος" ο φουκαράς...
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Οικοδόμε.
Χρόνια τώρα. Κάθε πρωί ξυπνάω αρτιμελής και κάθε νύχτα κοιμάμαι ευνουχισμένος.
Ο Τζουμερκιώτης

Οικοδόμος είπε...

@Ο Τζουμερκιώτης:
Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Ανώνυμος είπε...

Μού ευνουχίζουν τη σκέψη, την άποψη, την ιδεολογία.
Με ευνουχίζουν με τις κωλοτούμπες και τα ψέματα.
Με ευνουχίζουν οι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής και οι αβανταδόροι ραγιάδες.
Τέλος, αυτοί που στο όνομα της εκλογικής πελατείας πουλάν και την ψυχή τους.
Η ιδεολογία δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν.