Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ανθρωποφάγοι!


Από τη στιγμή που το είδα χτες βράδυ , δεν βγαίνουν οι λέξεις. Μέσα μου  στροβιλίζονται διάφορα συναισθήματα. Ό,τι κι αν πει κανείς είναι λίγο. Ξεπέρασαν τα όρια προ πολλού, δεν μας υπολογίζουν. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, μας φτύνουν κατάμουτρα, προσπαθούν να κλέψουν και το τελευταίο κομμάτι αξιοπρέπειας που μας απέμεινε. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι προσωπίδες τους ξεβάφουν, γίνονται μαύρες σαν τις κουκούλες των πολιτικών τους προγόνων.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας:



Τα αρρωστημένα μυαλά τους, εκμεταλλεύονται  τώρα και τα αθώα παιδιά. Ρίχνουν στη μάχη σιγά σιγά όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα «μεγάλα» τους (νομίζουν) όπλα. Για να εξαπατήσουν ακόμα μια φορά το λαό, για να εξευτελίσουν ακόμα μια φορά τον άνεργο, τον φτωχό, τον ανήμπορο. Για να ξοφλήσουν τα χρωστούμενα στ’ αφεντικά τους.

Το βίντεο, μια σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, γίνεται εφιάλτης στα χέρια κάποιων στερημένων εγκεφάλων. Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι σίγουρο πως το έκαναν με την προτροπή των γονιών τους. Ίσως να έβγαλαν κι ένα χαρτζιλίκι, αν και δεν είναι απίθανο ο Έλληνας και εδώ να λειτούργησε για ακόμα μια φορά «εθελοντικά»… προφανώς λόγω ιδεολογικής συγγένειας.

«Με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε» είναι ο τίτλος του σποτ, τρομοκρατώντας μας πως εκτός ευρώ δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει ζωή.

Ας θυμίσουμε στα άρρωστα μυαλά που συνέλαβαν την «ιδέα» του σποτ,  κάποιες περιπτώσεις άλλων παιδιών από το Κερατσίνι και το Πέραμα, χιλιόμετρα μακριά από τις πλούσιες κατοικίες των διαφημιστών και των μεγαλοστελεχών της Νέας Δημοκρατίας:

«Η φτώχεια έχει προχωρήσει πάρα πολύ στην περιοχή μας. Η κατάσταση πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει θέμα φαγητού για τα παιδιά και κάθε ημέρα αυτή η κατάσταση χειροτερεύει. Τα παιδιά δεν έχουν πλέον μια τακτική καθημερινή σίτιση. Εχουν έρθει μαθητές με επιστολή γονέα προς τον δάσκαλο ή τον καθηγητή τους, που μας ζητεί εμπιστευτικά να δώσουμε στο παιδί τους δέκα ευρώ ή να του προσφέρουμε μεσημεριανό, με την υπόσχεση να τα επιστρέψουν μόλις πάρουν το επίδομα της πρόνοιας» λέει ο κ. Σταύρος Καλλώνης, δάσκαλος του 8ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος.

Η Ευγενία ζει με τους γονείς της, όπως και τα τρία μικρότερα αδέρφια της. «Αν δεν υπήρχε οικονομική στήριξη από τους γονείς μου, δεν ξέρω τι θα έκανα» λέει. Όμως ακόμη και αυτό το «σωσίβιο» αρχίζει να ξεφουσκώνει: «Ο πατέρας μου και ο αδερφός μου εργάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Εδώ και δύο χρόνια με το στανιό κάνουν μερικά μεροκάματα».

«Συλλέγονται συστηματικά τρόφιμα από γονείς και δασκάλους των σχολείων, με τα οποία εφοδιάζονται όσοι τα έχουν ανάγκη. Και παρά τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία, όλοι προσφέρουν από το υστέρημά τους σε εκείνον που τον βρήκε πρώτο η μπόρα. Μάλιστα, εν όψει Χριστουγέννων προετοιμάζουμε μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι με τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια. Παράλληλα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με φαρμακεία και γιατρούς της περιοχής προκειμένου να αναλάβουν ορισμένους ασθενείς μαθητές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά» λέει ο δάσκαλος της έκτης στο 5ο Δημοτικό Κερατσινίου Στέλιος Φωκιανός.

Η σχολική κοινότητα «αναλαμβάνει» κάποιες φορές και τα γενέθλια πολλών παιδιών προκειμένου να μη στερηθούν αυτήν τη χαρά: «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κανονικότητα εντός του σχολείου» υπογραμμίζει η δασκάλα της τρίτης του 5ου Δημοτικού Κερατσινίου Ολγα Δαράκη: «Τη στιγμή που το σύμπαν γύρω μας καταρρέει, είναι σημαντικό κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά. Τα παιδιά μας νιώθουν άνετα στο σχολείο, γι' αυτό και εκφράζονται ελεύθερα». Να σημειώσουμε ότι στο τμήμα της, όπως εξηγεί η ίδια, από τους δεκαεπτά μαθητές, οι τέσσερις ανήκουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της χρονιάς οξύ βιοποριστικό πρόβλημα. «Η μία μαμά, μάλιστα, εργαζόμενη μεν, αλλά απλήρωτη για μήνες, σκεφτόταν να βάλει τα παιδιά της σε ίδρυμα μόνο και μόνο για να σιτίζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά.

(Τα αποσπάσματα από παλιότερη ανάρτηση).

Τα περιστατικά αυτά κύριοι της Νέας Δημοκρατίας συμβαίνουν στις μέρες μας. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που και εσείς διαμορφώσατε, ψηφίσατε, ασκήσατε. Τα παιδιά αυτά και πάρα πολλά ακόμα ζουν στην Ελλάδα της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της παρακμής.

Αυτός ο λαός έχει αποχτήσει πια μεγάλη πείρα. Σας ξέρει πια καλά κι εσάς και τα συνεταιράκια σας. Δεν έχει παρά να σας μαυρίσει στις εκλογές! Διαφορετικά, θα είναι πολύ αργά… για να πει «δεν ήξερα»…

14 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλέ μου φίλε Οικοδόμε σε ποιους τα λες;Σ' αυτούς που δεν δηλώνουν εκατομμύρια στην Εφορία και σου λένε απλά τα ξέχασα;Σ' αυτούς που δεν έχουν ένα ένσημο στη ζωή τους;Σ' αυτούς που με μία ψήφο καταδίκασαν το μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας στην ανέχεια;Δεν πρόκειται να σε καταλάβουν γιατί απλούστατα δεν μπορούν να έρθουν στη θέση του φτωχού και του εξαθλιωμένου συμπολίτη μας οι χορτάτοι.Ομως ήθελα να 'ξερα δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας σ' αυτή τη χώρα;έστω το ΕΣΡ δεν μπορεί να επέμβει;Αυτή την ώρα που παίζεται το σποτ καλώς ή κακώς η χώρα μας είναι στο ευρώ.Συνεπώς διαδίδουν καραμπινάτα ψευδείς ειδήσεις!!!! και παίζουν σαφέστατα με τα παιδιά μας ξεπερνώντας κάθε όριο ηθικής!

Μαρία Νικολάου είπε...

Μετά από την οργή ένιωσα μια απέραντη θλίψη.
Καλό βράδυ.

Οικοδόμος είπε...

@zeidoron dtsoukas:
Καλησπέρα φίλε Δημήτρη.
Δίκιο έχεις. Δεν περιμένω να με καταλάβουν ούτε να ντραπούν. Μήπως "ταρακουνήσω" κάποιον απ' τους πεινασμένους προσπαθώ και τον "βάλω" να σκεφτεί, πριν πάει να ψηφίσει...

Να απαντήσω και στα δυο "ερωτήματά" σου... έτσι να σου... φύγει η "απορία":

Εισαγγελέας ελεύθερος δεν υπάρχει φίλε στην πιάτσα. Έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, όλοι τους. Βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργατών.

ΕΣΡ; Τί είναι αυτό; Η ανεξάρτητη αρχή που βάζει πρόστιμα αν μυριστεί καπνό από τσιγάρο; Έχουν κι αυτοί σοβαρότερες ασχολίες. Ρίχνουν πρόστιμα με το τσουβάλι όταν ακούνε "ρε" ή "μαλάκα" σε καμιά εκπομπή.

Δικό τους το μαχαίρι φίλε, δικό τους και το πεπόνι...
Ε, ρε και καμιά φορά ξυπνήσει στ' αλήθεια αυτός ο λαός...

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Μαρία Νι:
Καλησπέρα.
Έτσι είναι καλή μου φίλη, τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Κι αυτό που μένει στο τέλος, είναι το μίσος το ταξικό, βαθιά ριζωμένο μέσα μου.
Καλή δύναμη!

sofia είπε...

"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι. Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας. Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε. Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το, και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται." Μπρεχτ

Οικοδόμος είπε...

@sofia:
Καλησπέρα.
Ο ποιητής τα λέει σωστά, στον καιρό του και τώρα και πάντα. Όμως δεν τα "γύρισε" σε βίντεο, δεν έβαλε αυτά τα λόγια σε στόματα θλιμμένων αγγέλων. Γι' άλλη μια φορά λοιπόν, σήμερα, οι ποιητές "ηττούνται". Απ' τους ελάχιστους, γίγαντες της διαφήμισης...
Καλή δύναμη!

kariatida62 είπε...

Συμφωνώ με τον ΖEIDORON απο ποιους ζητάς, να έχουν τσίπα?
Τι τους έκαναν τους δωσίλογους και τους κουκουλουφόρους?
Πώς τους αντιμετώπισε η αντίσταση?
Ε...κάτι ήξεραν αυτοί!

Οικοδόμος είπε...

@kariatida62:
Καλησπέρα.
Φυσικά και δεν ψάχνω για τσίπα σ' αυτούς. Σ' αυτούς που τους ψηφίζουν την ψάχνω, που η μνήμη τους συναγωνίζεται αυτή του χρυσόψαρου.

Για την αντίσταση.
Όσο η αντίσταση είχε το πάνω χέρι, τους κανόνιζε καλά. Το πρόβλημα είναι "μετά", αφού η αντίσταση παραδόθηκε...

Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Με το μέλλον των παιδιών μας παίζουν εδώ και δεκαετίες, είτε εκτός, είτε εντός ευρώ. Τα αποτελέσματα τα έχουμε βιώσει, τα βιώνουμε και θα τα βιώνουμε όσο οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες και ένας μικρός αριθμός ηθοποιών θα προέρχονται από τα γνωστά οικονομικά κέντρα, ή τους θιάσους φτηνών (ποιοτικά) θεατρικών παραστάσεων.

Ας σκηνοθετήσουν και άλλα παρόμοια σποτάκια, ας δώσουν την ευκαιρία στον Αλέξη να βγει αυτοδύναμος στις 17 Ιούνη, ή μήπως το επιδιώκουν;

sofia είπε...

Οι γίγαντες της διαφήμισης μπορούν΄" να γίνουν τίποτα".
Δεν μου αρέσει το ρήμα" ηττώμαι".
Το έχουμε ξαναπεί . Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς;
Ας έχουμε συνέχεια αυτό στο μυαλό μας,Οικοδόμε.
Η αθωότητα των παιδιών δεν χρησιμοποιείται πρώτη φορά. Συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται για πολιτική σκοπιμότητα και προπαγάνδα. Παρενέβη κανείς; Κάποια οργάνωση από αυτές που λένε ότι υπερασπίζονται τα παιδιά;
Οι γονείς που το επέτρεψαν , έναντι αμοιβής φαντάζομαι.
Αν θελήσουμε μπορούν αυτοί να ηττηθούν. Στη δράση τους χρειάζεται αντίδραση. Ας ψάξουμε να βρούμε τους ενόχους της αθωότητας και ας τους τιμωρήσουμε. Θα γίνει αυτό; Τι λες;

Καλημέρα

μαχαιρης είπε...

Nομιζω..Οτι τα σποτακια αυτα...
Οι δηλωσεις της κυριας που τρεμει...
περι.."πυρηνικης καταστροφης"...
Και οι δηλωσεις Κεφαλογιαννη...
Οτι δεν θα εχετε συνταξεις...Για να "ακουμπησετε" σεις οι ανεργοι νεοι...
Ποιους θα επηρρεασουν;;;
Αυτους που φοβουνται τον ισκιο τους;;
Τους "βολεμενους" αργομισθους των καναλιων της ντροπης;;
Τους.."νοικοκυραιους" που συχαινονται, ακομα και τους συγγενεις και τους συναδελφους και τους γειτωνες τους;;
Αυτους που λενε τους ανεργους.."τεμπελχαναδες" Αληταμπουρες και απλυτους;;

Μα...
Αυτοι ετσι κι αλλοιως...
Αντωνακη ψηφιζαν παντα...!!

Αντωνακη..Και δουλογλυψιμο στους Γερμανους...Για μια κονσερβα..Και μια Πανιοττα...!!

Οικοδόμος είπε...

@scorpion49:
Καλημέρα.
Φίλε αυτό που βλέπω είναι πως ό,τι κι αν συμβεί η "ελαστικότητα" αυτού του λαού είναι απερίγραπτη. Δεν συγκινείται καμιά αρχή με το βίντεο και τόσα ακόμα που συμβαίνουν καταρακώνοντας το νόημα ακόμα κι αυτής, της δικής τους δημοκρατίας. Δεν με εκπλήσσει όμως αυτό, μου κάνει εντύπωση πως (απο)δεχόμαστε τα πάντα πια, αρκεί να μας τα προσφέρουν από την τηλεόραση.
Δεν πρόκειται απλώς για οικονομική κρίση. Η παρακμή έφερε τη σαπίλα, παντού...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@sofia:
Το έχουμε στο μυαλό μας, ούτε λόγος. Η διαπίστωση όμως της πραγματικότητας δεν σημαίνει απαραίτητα πηγή απαισιοδοξίας. Δίνει και το έναυσμα για τις αλλαγές που (κάποτε) θα γίνουν.
Ρίξε μια ματιά και στο σχόλιό μου στο scorpion49.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Μάστορά μου καλημέρα.
Σίγουρα κάποιους θα επηρεάσουν.
Ο επηρεασμός όμως που σκοπεύουν οι εγκέφαλοι αυτοί, δεν είναι μόνο για την κάλπη δρα και μακροχρόνια, χτίζει τείχη φόβου. Σε πολλούς ή λίγους, θα φανεί κάποια στιγμή.
Καλή δύναμη!