Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο ανιστόρητος κ. Θεοδωρόπουλος και η «διαλεκτική της ήττας»


Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γνωστός συγγραφέας, πρόσωπο προβεβλημένο από τα ΜΜΕ και πανελίστας τηλεοπτικών εκπομπών πολιτικού περιεχομένου ασχολήθηκε με το ΚΚΕ και το εκλογικό του ποσοστό, στην μόνιμη στήλη του σε απογευματινή εφημερίδα. Συμμετέχοντας σε προεκλογικό πάνελ στη ΝΕΤ προ ημερών, εξέφρασε την αγωνία του να βρεθεί επιτέλους το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό που θα μπορέσει να ανορθώσει το κράτος και να εγγυηθεί την «κοινωνική συνοχή» που κινδυνεύει. Άρα δεν προξενεί εντύπωση το χτεσινό  άρθρο του στα Νέα, που κατηγορεί –για άλλη μια φορά- το ΚΚΕ σαν ένα κόμμα που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου αφού εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό που ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας τον κατάχτησε, παρομοιάζοντάς το ακόμα και με την ορθόδοξη εκκλησία... Ας μην απογοητεύονται μερικοί φίλοι και σύντροφοι από τα νούμερα δίπλα στο λογότυπο του κόμματος, στους πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο φόβος που προκαλεί το ΚΚΕ στον κ. Θεοδωρόπουλο και στους ομοίους του, είναι αντιστρόφως ανάλογος αυτών και θα έσβηνε (;) μόνο αν κατάφερναν να το σβήσουν από προσώπου γης. Καλό κουράγιο…


«Η Ιστορία πολλές φορές κάνει λάθη. Λάθη που ακόμη κι αν δεν αποβούν μοιραία την καθυστερούν στον δρόμο που έχει πάρει. Παράδειγμα, το Τείχος του Βερολίνου, ανάχωμα του ιμπεριαλισμού, η καταστροφή του οποίου όχι μόνον εμπόδισε την επίτευξη της αταξικής κοινωνίας και κατ' επέκταση της παγκόσμιας ειρήνης αλλά άνοιξε τον δρόμο και στους συκοφάντες. Σε όλους αυτούς που άδραξαν την ευκαιρία και άρχισαν να μιλούν για ολοκληρωτισμούς, για Στάζι, για Κα Γκε Μπε και για γκουλάγκ. Οι περισσότεροι έπεσαν στην παγίδα, όμως υπήρξαν και μερικοί που αντιστάθηκαν σθεναρά, όπως το ΚΚΕ, που ξέρει πως η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω, απλώς ακολούθησε μια παρακαμπτήριο λόγω δημοσίων έργων στην περιοχή του Βερολίνου.

Οταν η Ευρώπη γιόρταζε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κ. Παπαρήγα στην Καισαριανή θρηνούσε γιατί έπεσε ο φράχτης που προστάτευε τους λαούς από τον ιμπεριαλισμό. Και επί τη ευκαιρία, το ΚΚΕ διόρθωσε μερικά ακόμη λάθη της Ιστορίας, όπως την αποκαθήλωση του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (κατά κόσμον: Στάλιν) και του δικού μας Νίκου Ζαχαριάδη. Γιατί όταν έχεις την Ιστορία με το μέρος σου, έχεις και το δικαίωμα να παίρνεις ένα κόκκινο μολύβι και να επιμελείσαι την πρόζα της. Ή να αδιαφορείς για τις παρακαμπτηρίους που ακολουθεί. Οπως έλεγε ο Ροΐδης για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί με τη θεωρία της εξέλιξης αφού ο Δαρβίνος δεν θίγει σε κανένα σημείο τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Νικαίας.

Ετσι και το ΚΚΕ, μεταφράζοντας την εκλογική του ήττα, διαπιστώνει απλώς ότι «το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τάση ανάσχεσης του όποιου ταξικού ριζοσπαστισμού αναπτύχθηκε στη διάρκεια της κρίσης». Γιατί το ΚΚΕ ξέρει πως, όπως η Ιστορία πέφτει έξω, έτσι μπορεί να πέσει έξω κι ο λαός της. Ξέρει ακόμη πως σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, όπου ο χαρακτηρισμός «αντικομμουνιστής» συνεπάγεται ακόμη και σήμερα την πολιτική απαξίωση του χαρακτηρισμένου, οι συνιστώσες που λεηλάτησαν τη γνησιότητά του, και ο κ. Τσίπρας που αποφοίτησε απ' το σχολείο του, τη στιγμή της δικής τους «ανάσχεσης» θα χρειαστούν την εγκυρότητα της δικής του υπογραφής.

Επιστημονική, πολιτική ή ιστορική φαντασία, δεν ξέρω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσο κι αν έχασε σε ποσοστά, ο λόγος του και η νοοτροπία του εξακολουθούν να ηγεμονεύουν την ελληνική Αριστερά. Κι επειδή δεν είχε ποτέ και καμιά ιδιαίτερη καούρα για τον κοινοβουλευτισμό, ξέρει ότι μπορεί να περιμένει. Αρκεί να μένει πιστό στην Ιστορία που κατέχει και να διορθώνει τα λάθη της. Κι αυτό κανείς δεν μπορεί να του το αρνηθεί. Γιατί ποτέ δεν ξεπέρασε το 10% που του έδωσαν ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ στη Γιάλτα και όποτε πήγε να το ξεπεράσει επανόρθωσε. Με μία διαφορά: οι δύο ηγέτες πρόβλεψαν το ανώτατο όριο συμμετοχής του στα κοινά, αφήνοντας το κατώτατο να το κρίνει η συνέχεια».


Αλήθεια, τι νόημα έχει να ασχολείται ο δημοσιολόγος με ένα ΚΚΕ που κατά τον ίδιο αποτελεί αμελητέα ποσότητα, αφού το ποσοστό συμμετοχής του στα κοινά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%; Μάλλον κάπως αλλιώς έχουν τα πράγματα και άλλο είναι το ζόρι του. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική ρήξης με τον καπιταλισμό, παραμένοντας το μόνο κόμμα με τέτοια γραμμή, είναι αυτό που τρομάζει τον Θεοδωρόπουλο και την τάξη για την οποία γράφει.

Ξέρει επίσης καλά ότι το ΚΚΕ πέρασε από χίλια μύρια κύματα, σε συνθήκες νομιμότητας και παρανομίας, κατάφερε όμως να σταθεί όρθιο και κυρίως προσηλωμένο στο στρατηγικό του στόχο. Το σύστημα δεν κατάφερε να το βάλει στο χέρι, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει ξαμολύσει συκοφάντες και προπαγανδιστές πολύ ικανότερους και από τον Θεοδωρόπουλο.

Αυτό είναι το πρόβλημά τους. Ξέρουν τους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό και τη δύναμη της στρατηγικής του, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός είναι πληγωμένο θηρίο. Οπως ξέρουν ότι η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ δεν ταυτίζεται με την απήχηση της πολιτικής του στο λαό, την ικανότητά του να συσπειρώνει και να κινητοποιεί σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Οσο αντιΚΚΕ μελάνι κι αν χύσουν, τζάμπα θα τους πάει. Και η Ιστορία, στην οποία σήμερα βγάζουν επιδεικτικά τη γλώσσα, είναι βέβαιο ότι θα το επιβεβαιώσει.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτόν τον γραφιά του κεφαλαίου ποτέ δεν τον συμπάθησα , απο πέρσι το καλοκαίρι που έβγαινε στο σκαι και έλεγε τις σφηνάρες του .Μου θυμίζει τον χλαπάτσα απο της ελλάδος τα παιδιά .
Θεωδορόπουλε βγάλε όλο το οξύ και την χολή που έχεις μέσα σου , ούτως ή άλλως οι αντικομμουνιστικοί σου αδένες δεν πρόκειται να λιώσουν το χαρτί της ένδοξης ιστορίας του κινήματος .
Βρήκες μία σπιθαμη συστημική να φτύσεις το πληρωμένο φαρμάκι σου . Ανθρωπάκι .έ φοβισμένο ανθρωπάκι .΄Γιατί αυτό είσαι ένα τρομαγμένο ανθρωπάκι που σκούζει .

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ κατά τα λεγόμενα του κυρίου αυτού να σκεφτώ έναν άνθρωπο που θα κατάφερνε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...
Το σκέφτομαι, το ξανασκέφτομαι...
όλως τυχαίως ένα όνομα μόνο μου έρχεται κατα νου
αλλά ρε συ οικοδόμε δυστυχώς αυτός που σκέφτομαι έχει ήδη πεθάνει...
το όνομα αυτού;;; Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (κατά κόσμον: Στάλιν)!!!
Δεν πειράζει όμως οικοδόμε, θα δουν την σύγχρονη έκφραση του Στάλιν στον ίδιο τον λαό κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι "κύριοι" και ούτε που θα προλάβουν να καταλάβουν για πότε θα τους στείλει ο λαός για καταναγκαστικά έργα, θα σπάνε πέτρες μέχρι να ψοφίσουν, τόσο που θα ακούνε γκουλάκ και θα τους φαίνεται παράδεισος...
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουν κάποια στιγμή στην κοινωνία και να ξεπληρώσουν το κακό που έχουν κάνει.
Συγγνώμη αν γίνομαι σκληρή, αλλά για τους δυνάστες του λαού και τα τσιράκια τους, που κάνανε σκληρό και απάνθρωπο το δικό μου παρόν, μόνο ένα τόσο σκληρό μέλλον μπορώ να σκεφτώ, αυτό τους αξίζει...

Ανώνυμος είπε...

xrwmatakaiskies, να πάρεις την μούμια του Στάλιν σπίτι σου! Σα δε ντρέπεστε μερικοί λέω εγώ; Υποτίθετε ότι αγωνίζεστε για ελευθερία, δικαιοσύνη, κατάργηση του συστήματος που συντηρεί και συντηρείται από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...

Όσοι στοχεύουν να ξαναστήσουν καθεστώτα "υπαρκτού", κοιμούνται πλάνην οικτράν. Ή θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ή θα δημιουργηθεί ο σύγχρονος επαναστατικός κομμουνιστικός φορέας ή θα κυριαρχύσει η απόλυτη βαρβατότητα!

Άγνωστος Χ είπε...

E, τι να σχολιάσεις από αυτό το "περιβόλι"; Πληρωμένοι γραφιάδες για να χύνουν χολή!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος(23 Ιουνίου 2012 11:29 π.μ.):
Νομίζω πως είναι προτιμότερο να σχολιάζεις με το διαδικτυακό "όνομά" σου. Δεν υπάρχει (;) λόγος να κρύβεσαι πίσω από "ανωνυμίες".
Έτσι κι αλλιώς, ο τρόπος γραφής σου σε προδίδει...

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος(23 Ιουνίου 2012 11:29 π.μ):
Εκτός από να επιτίθεσαι σε όσους έχουν αντίθετη άποψη, έχεις να προτείνεις και κάτι;
Αυτό το "θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας," πως το εννοείς;
Ή πάλι αυτό το "ή θα δημιουργηθεί ο σύγχρονος επαναστατικός κομμουνιστικός φορέας" πως το καταλαβαίνεις; Από ποιους θα δημιουργηθεί; Από τις συνιστώσες του Αλέξη μήπως;
Επίσης, μεταφέρεις προσωπική εμπειρία, όταν λες "καθεστώτα υπαρκτού"; Θέλεις να μας το αναλύσεις λίγο, μπας και καταλάβουμε κάτι κι εμείς που... δεν... τα κάνουμε πάνω μας όταν ακούμε "Στάλιν";

Ανώνυμος είπε...

Το ήξερα οτι το σχόλιο μου θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά είμαι πραγματικά οργισμένη με την κατάσταση γύρω μου (όπως όλοι μας) και η κατάσταση αυτή έχει ενόχους, με ονόματα, δεν δημιουργήθηκε μόνη της...
Ναι θεωρώ δίκαιο ο λαός να τιμωρήσει τους ενόχους αυτούς , δεν είπα οτι θα το κάνω εγώ μόνη μου, ο λαός θα το κάνει, αυτός θα το αποφασίσει...
ή μήπως είναι καλύτεροι όλοι όσοι μιλάνε για κρεμάλες;;;

Οικοδόμος είπε...

ΣΕ ΣΕΝΑ που εξακολουθείς να υποδύεσαι τον "Ανώνυμος":

Ευχαριστώ για τα "κοσμητικά" επίθετα που με στολίζεις. Μέχρι τώρα με κατηγορούσαν για το ακριβώς αντίθετο! Όπως και χει όμως, από τότε που εκτίθεμαι δημόσια και όχι "ανώνυμα", όπως εσύ, έμαθα πως υπάρχουν και κάποιοι που θα με βρίζουν. Κανένα πρόβλημα.
Πάντως δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις...

Cos είπε...

Άλλο ένα εξυπνακίστικο κείμενο χυδαίου αντικομουνισμού. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως ΟΛΟΙ αυτοί οι αμόρφωτοι (από ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ μέχρι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ) δεν χάνουν ευκαιρία να πετάξουν τις "εξυπνάδες" τους για Στάλιν, γκουλάγκ, ολοκληρωτισμούς και δεν συμμαζεύεται με μοναδικό στόχο το κτύπημα του ΚΚΕ. Θα είχαν βαρεθεί και οι ίδιοι, αλλά επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο αντιπαράθεσης επί της ουσίας, μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες. Όσοι από αυτούς δεν τα γράφουν και δεν τα λένε επί πληρωμή, φοράνε τις παρωπίδες της αστικής προπαγάνδας ακόμα και στον ύπνο τους. Έτσι δεν μπορούν ούτε στα όνειρά τους να καταλάβουν κάτι παραπάνω εκτός από αυτά που τους προσφέρονται σαν έτοιμη μασημένη τροφή.