Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ο χειμώνας γύρω από τη σόμπα


Για δεκάδες χρόνια η ξυλόσομπα είχε χαθεί από το προσκήνιο. Επανήλθε τελευταία λόγω οικονομικής κρίσης.

Υπήρχαν εποχές που η ξυλόσομπα ήταν μεγάλο απόχτημα. Προσπαθούσε να ζεστάνει τα σπίτια, που στα περισσοτερα, από τις χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα άκουγες μέσα τον αέρα να σφυρίζει τα χειμωνιάτικα βράδια. Εκτός από ζεστασιά δημιουργούσε θαλπωρή αφού όλη η οικογένεια ήταν συγκεντρωμένη τριγύρω της.

Πριν φτάσει στο σπίτι του φτωχού είχε ήδη φτάσει στο καφενείο του χωριού. Στα δικά μας χωριά αντικατέστησε το «τζάκι» και θεωρούνταν μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη για την εποχή. Με τα ξύλα που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι, εκτός ζεστασιά παρείχε μαγείρεμα και ψήσιμο.

Οι φωτογραφίες που δανειστήκαμε από το: Φωτογραφίες Μνήμες Παράδοση, αναφέρονται σε παλιότερες και πολύ δυσκολότερες εποχές.

Ελλάδα 1948, Φωτογραφία από Dimtri Kessel
…για το περιοδικό LIFE


Ελλάδα 1948, Φωτογραφία από Dimtri Kessel
…για το περιοδικό LIFE








7 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Εξαίρετο θέμα Οικοδόμε. Τις ευχές μου για καλή χρονιά. Πραγματικά σε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες αχνοφαίνονται και δικές μας στιγμές. Ειδικά η εικόνα με τη σόμπα. Άλλη εποχή γεμάτη αναμνήσεις. Όμορφο θέμα Οικοδόμε.

Οικοδόμος είπε...

Καλή χρονιά Γιάννη (και χρόνια πολλά!),
καλή δύναμη!

MKampouraki είπε...

στη φωτογραφία που κρατά ένας κύριος κοντά στη σόμπα κρητική λύρα είναι θείος μου Γιώργης Φραγκάκης κατασκευαστής λύρας και λυραροπαίχτης από τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ είπε...

Εξαιρετικές όλες οι φωτογραφίες , αν και γεννημένη στην Αθήνα και από ευπορη οικογένεια είχαμε στο σπίτι μας την παλιά μαντεμένια σόμπα με τα κάρβουνα !!!Λυπάμαι που πετάχθηκε μαζί με τόσες πολύτιμες και μοναδικές αναμνήσεις !

Χρηστος Πουρναρας είπε...

Η φωτογραφία με το ξυπόλυτο παιδί στο σχολειό μου θύμησε τα μαθητικά μου χρόνια!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας δεν είχαμε μονο της ξυλοσομπες γιατι ητανε ακριβές υπήρχαν και οι φουφουδες που καθόμαστε βολτα βολτα με τα κοντα μας παντελόνια και τα ποδια καίγοντας και ειχαν βούλες