Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο μέγας χορηγός της βίας




1. Αντιμετωπίζοντας τις πράξεις των μπάτσων του ενθουσιαστικά, το κράτος αναδεικνύεται σε μέγα χορηγό της βίας.

2. Σε μια δημοκρατία για πιθήκους, η βία εγκαθίσταται στη ζωή μας ως δόγμα που δεν έχει ανάγκη από καμία αλήθεια, αφού στηρίζεται στους χειρουργούς που επανδρώνουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

3. Οταν το κράτος βάζει τα καλά του, το κάνει για να αναδείξει τη βία ως αυτοσκοπό. Ρίχνει το γάντι σ' αυτούς που θεωρεί αδύναμους, κινητοποιώντας από τα δυσώδη γραφεία του ένστολους οπλισμένους. Αυτοί κρύβουν μέσα τους την ανασφάλεια και όλα τα ελαττώματα μιας ύπαρξης που δεν εκπαιδεύτηκε σωστά για το ρόλο της, και με την πρώτη ευκαιρία δαγκώνει. Δεν είναι τυχαία η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στις δημόσιες πυκνές εμφανίσεις των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής. Με τη μεταμόρφωσή τους σε γατούλες και με τη φροντίδα τους ν' ανοίγουν κάθε φορά το δρόμο για την επέλαση των χρυσαυγιτών στις σκοτεινές ζώνες της Αθήνας καλύπτουν τη χυδαιότητα, την αναιμία και τη δειλία της χρυσαυγίτικης ορδής. Πλασμένοι από την ίδια ύλη συσκότισης, ελλείψει αντικειμένου, πορεύονται αγκαλιά, οι μακάβριοι, και ανάλογα με τις ορέξεις τους ξεσπούν στον κόσμο.

4. Η δημοσιογραφική φλυαρία εξελίσσεται ατιμωρητί. Από τη μια, με το πρόσχημα των παιδαγωγικών λόγων δικαιώνονται οι ξυλοδαρμοί των κρατουμένων «πυρήνων της φωτιάς» στο σοβαρό επεισόδιο της Κοζάνης και, από την άλλη, αποκαθίσταται από τον Τάσο Τέλλογλου («Καθημερινή», 29.1.13) ο δολοφόνος Ντερτιλής ως «καλός αξιωματικός αλλά πολύ δύσκολος και επίμονος άνθρωπος» (Να θυμίσω πως το κάθαρμα δήλωνε περήφανο όταν καθάρισε έξω από το Πολυτεχνείο τον φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη).

5. Η βλακώδης προσπάθεια των κύκλων των δημοσκοπήσεων να φανούν σοβαροί και ανεξάρτητοι δυσκολεύουν την κατάστασή μας. Παρόλο που επιστρατεύονται όλοι οι δημοσιογράφοι, με επικεφαλής τον Πρετεντέρη, που γουργουρίζει ευτυχισμένος σαν γάτος κάθε φορά που παρουσιάζει ποσοστά της αρεσκείας του, τελικά τα αποτελέσματα, ενώ φαίνονται θετικά για την εξουσία, φαίνεται ότι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα στον κόσμο από αυτά που περίμεναν οι σχεδιαστές τους: Κάθε φορά υπάρχει έντονη δυσφορία και απαξίωση που ουδείς μπορεί ν' αναχαιτίσει. Σωπαίνουμε, βετεράνοι της σιωπής, μπροστά στη χυδαιότητα των δημοσκόπων και φυλάμε το σάλιο μας για τα χειρότερα.

6. Παραπαίοντας ο Σαμαράς μέσα στα ψέματά του, συναντά μόνο όσους θεωρεί συνενόχους του. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος σταυροφόρος και ότι αυτό που υπερασπίζεται παίρνει διαστάσεις Αποκαλύψεως. Οσο για τη δίψα του για επιβολή, αυτή φανερώνει τη ροπή του προς τη γελοιότητα, που είναι τόσο ισχυρή ώστε ξεπερνά τις δυνάμεις του.

Του Γιώργου Κακουλίδη - Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: