Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σχετικά με το αλογίσιο κρέας




Και η ιστορία με τα ψοφάλογα αποδεικνύει: Κίνδυνος για την υγεία του λαού τα μονοπώλια.  Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει στην Ευρώπη – μέχρι στιγμής – το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας που μοσχοπωλούνταν ως μοσχαρίσιος κιμάς και το οποίο, επιπλέον, ελέγχεται για ουσίες βλαβερές για τον άνθρωπο. Χτες, η πολυεθνική ΙΚΕΑ απέσυρε από 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, κατεψυγμένα κεφτεδάκια καθώς στην Τσεχία βρέθηκε κρέας ψοφάλογου στα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ.

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων που επικαλούνται στοιχεία της Γιούροστατ, στην Ελλάδα έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά τέτοιου κρέατος, ενώ τα ρεπορτάζ καταγράφουν δηλώσεις στελεχών του ΕΦΕΤ που κάνουν λόγο για δεκαπλάσια ποσότητα από την προαναφερθείσα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έχει δυο πλευρές: Η μία είναι η πλευρά της εξαπάτησης των καταναλωτών, που νομίζουν ότι αγοράζουν και καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας, ενώ στην πραγματικότητα καταναλώνουν κρέας αλόγου.

Η δεύτερη πλευρά είναι ότι η διάθεση κρέατος αλόγου για κατανάλωση, όπου φυσικά καταναλώνεται, υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ισχύει και για κάθε άλλο κρέας, οι οποίες προϋποθέσεις απ’ ό,τι φαίνεται δεν πληρούνται στην προκειμένη περίπτωση. Η παραγωγή πρέπει να γίνεται σε μεγάλα εκτροφεία με αποκλειστικό στόχο την κατανάλωση του κρέατος. Και αυτό, γιατί ένα άλογο κούρσας, για παράδειγμα, έχει δεχθεί αλλεπάλληλους εμβολιασμούς με διάφορες ουσίες (π.χ. φαινυλβουταζόνη) για να ανταποκριθεί στην καταπόνηση και τους τραυματισμούς, αλλά το κρέας του είναι ακατάλληλο για κατανάλωση καθώς οι ουσίες αυτές είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. Και απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον τέτοιου είδους άλογα ήταν αυτά που κατέληξαν να βαφτιστούν «μοσχαρίσιος» κιμάς…

 Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, ενώ ήδη γίνεται λόγος για δυο εταιρίες – φαντάσματα που εισήγαγαν ύποπτο κρέας από τη Βουλγαρία.

 Και ενώ εκτυλίσσεται αυτό το σκάνδαλο, που έρχεται να συμπληρώσει τη μακριά λίστα αντίστοιχων διατροφικών εγκλημάτων με ανυπολόγιστο κόστος για την ανθρώπινη υγεία και ζωή, ορισμένες αστικές κυβερνήσεις σπεύδουν να κάνουν το καθήκον τους και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που δηλητηριάζουν το λαό: Προχτές, ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας έριξε την ιδέα να δοθεί το κρέας που αποσύρεται από την αγορά στους φτωχούς. Χτες, η κυβέρνηση της Φινλανδίας έκανε πράξη αυτή τη «φωτεινή» ιδέα: Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έδωσαν το «πράσινο φως» στην εταιρία «Pouttu» να διανείμει στους φτωχούς τις παρτίδες κεμπάπ 1,7 τόνου στις οποίες εντοπίστηκε κρέας αλόγου και γι’ αυτό αποσύρθηκαν από την αγορά.

Μάλιστα ήδη, σύμφωνα με την εταιρεία, περισσότερες από 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προμηθευτούν το κρέας από …παλιάλογο για να «κάνουν την καλή τους πράξη» και να το δώσουν σαν καλοί φιλάνθρωποι που είναι στους ανθρώπους «δεύτερης κατηγορίας», δηλαδή στους φτωχούς. Αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, όπου ορισμένες εταιρίες, ΜΚΟ κ.λπ. παριστάνουν τους φιλάνθρωπους, εθίζουν τους ανθρώπους να ζουν στη ζητιανιά και τους μετατρέπουν σε σκουπιδοτενεκέδες παριστάνοντας μάλιστα ότι κάνουν «θεάρεστο έργο» αποτελεί σκάνδαλο που μένει στο απυρόβλητο, γιατί η φιλανθρωπία του ξεροκόμματου είναι άρρηκτα δεμένη με τη βάρβαρη πολιτική που σπρώχνει τους ανθρώπους στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

 Παράλληλα, στα «ψιλά» φαίνεται να περνάει ότι αυτές τις μέρες στη Γερμανία περισσότερες από 200 επιχειρήσεις εκτροφής πουλερικών ελέγχονται μετά από καταγγελίες ότι μοσχοπουλούσαν αυγά ως ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά, ενώ προέρχονταν από κότες που ήταν στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη στα ορνιθοτροφεία της κακιάς ώρας...

 Η υγεία του λαού θα βρίσκεται σε κίνδυνο όσο η ποιότητα και η επάρκεια των τροφίμων δεν καθορίζεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία, αλλά με βάση την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών των τροφίμων. Όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, τόσο θα ξεπηδούν δεκάδες αντίστοιχα διατροφικά σκάνδαλα και τόσο θα συσκοτίζονται πολύ περισσότερα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αφήνουν την υγεία τους έρμαιο του ανελέητου κυνηγιού του μεγαλύτερου κέρδους των επιχειρήσεων. Πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν να γίνουν οι ίδιοι αφέντες του πλούτου που παράγουν, για να κάνει ο ίδιος ο λαός κουμάντο στην παραγωγή και διάθεση διατροφικών προϊόντων, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου αλλά και όλες τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών αναγκών των εργαζομένων και όλου του λαού.

Του Μανώλη Αντωνίου στον 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: