Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Όλα τα προβλήματά σας έχουν σχέση με ένα πράγμα: Με το Μνημόνιο»!




«Ολα τα προβλήματά σας έχουν σχέση με ένα πράγμα: Με το Μνημόνιο»! Τάδε έφη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χτες στους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Βολική η εκτίμηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αιτίες των προβλημάτων των αγροτών. Μόνο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για να μιλήσουμε μάλιστα με τα λόγια του ίδιου, όταν χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό και τις αντιλαϊκές αποφάσεις του, βρίσκεται και αυτός «εκτός τόπου και χρόνου».

Γιατί, απ' ό,τι γνωρίζουμε, οι αγρότες δεν βγήκαν φέτος στα μπλόκα, ούτε μόνο μετά την ψήφιση των μνημονίων. Πάνω από 15 χρόνια κάθε χρόνο πλέον είναι στους δρόμους. Μήπως όλα αυτά τα χρόνια έστηναν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς από χόμπι, όπως χαιρέκακα δυσφημούν τον αγώνα τους οι κονδυλοφόροι και οι τηλε-αστέρες της αστικής δημοσιογραφίας; Μήπως τόσα χρόνια κατεβαίνουν στους αγώνες, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν ή για «μικροκομματικά οφέλη», όπως κατά συρροή τους κατηγορούσαν για χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ ως υποκινητή των κινητοποιήσεων;

Οι αγρότες βέβαια γνωρίζουν τα «γιατί» και τα «διότι» των πολύχρονων αγροτικών αγώνων. Γνωρίζουν ότι αντιμετώπιζαν πάντα τα ίδια σχεδόν προβλήματα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις και την οξύτητα που είχαν σε κάθε περίοδο. Και αυτά έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι η στρατηγική που κατά χιλιάδες πέταξε και συνεχίζει να πετάει έξω από τα χωράφια τους, δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.

Γιατί, εκτός από τις κυβερνήσεις, αυτό που εμποδίζει τους μικρούς και φτωχούς αγρότες να παράγουν και να μείνουν στα χωράφια τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα, οι μεγαλέμποροι και οι τράπεζες που κρατάνε από το λαιμό τους μικροπαραγωγούς της υπαίθρου. Αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πίνει νερό» στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής της, επειδή για την ΚΑΠ, η όποια κριτική άσκησε ήταν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονταν σθεναρά στις Βρυξέλλες και επί της ουσίας την αποδέχονταν, γι' αυτό βλέπει ως πρόβλημα μόνο τα μνημόνια.

Γι' αυτό δε λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα των αγροτικών προβλημάτων. Γιατί τότε θα υποχρεωνόταν να μιλήσει και για τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες. Να γιατί εκτός από «βολική», η απάντηση του Αλ. Τσίπρα είναι πέρα για πέρα προκλητική και αποπροσανατολιστική για το μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι αγρότες.

Η παρουσία μάλιστα στα μπλόκα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου δεν συμβάλλει στους αγώνες τους, αφού οι θέσεις του κόμματος αυτού ήταν και παραμένουν εχθρικές προς τα αγροτικά συμφέροντα και το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι κάποια κόμματα μπροστά στην καρέκλα της κυβερνητικής εξουσίας, δεν μπορούν να απαλλαχθούν από πρακτικές και σύνδρομα του «Μαυρογιαλουρισμού»! Οτι και στην περίπτωση της «κυβερνώσας αριστεράς», αν λίγο ξύσεις το «λούστρο» της «αριστερής» φρασεολογίας της, από κάτω θα προβάλλει η ίδια αντιαγροτική λογική, έστω και αν η συνταγή φέρνει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΖΑΧ. - Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Poe είπε...

Ενα παλιο μου αρθρο προσφορα στον διαλογο

http://redflyplanet.blogspot.com/2013/01/blog-post_2.html