Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ- Δράση για την αξιοποίηση των ιστορικών διδαγμάτων




Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου ΚΥΒΕ στο Περιστέρι έγινε χτες η παρουσίαση του βιβλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, με τίτλο «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων».

Εργάτες, οικοδόμοι άνθρωποι όλων των ηλικιών από τις γειτονιές των δυτικών συνοικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, της Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Επιτροπών Περιστερίου, Ιλίου, Καματερού, Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης.

Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη τα συνδικάτα να διευρύνουν το πεδίο της δράσης τους, να οξύνουν ολόπλευρα την αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης και των μηχανισμών της, αξιοποιώντας τα πλούσια διδάγματα από την Ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης.

Η αίθουσα, όπου έγινε η εκδήλωση, ήταν στολισμένη με μεγάλα εκθεσιακά ταμπλό, αφιερωμένα σε μια «στιγμή» από την πάλη των οικοδόμων και της εργατικής τάξης της χώρας στο πέρασμα των χρόνων.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, ο οποίος υπογράμμισε: «Ειδικά σήμερα που η εργατική τάξη καλείται να δώσει μάχη μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, κρίνουμε πως η μελέτη του βιβλίου θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα με ταξικό κριτήριο, που είναι χρήσιμα για την προώθηση του αγώνα με επίκεντρο την ικανοποίηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου και ιστορικός, Αναστάσης Γκίκας, ο οποίος προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση του έργου και στάθηκε ιδιαίτερα στους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων. Στις μάχες που έδωσαν ενάντια στο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη φιλειρηνική και αντιιμπεριαλιστική δράση, στη δουλειά στη νεολαία, στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πάλη των οικοδόμων για την κατάκτηση του 7ώρου τη δεκαετία του '60, με την εργοδοσία να φτάνει μέχρι στην αξιοποίηση του λοκ άουτ για να μη γίνει πράξη το αίτημα των οικοδόμων:

«Παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική ομοσπονδία πήρε από την πρώτη στιγμή θέση στο πλευρό των εργολάβων χαρακτηρίζοντας το 7ωρο "παράνομο και αντιδημοκρατικό" το λοκ άουτ δεν μπόρεσε να σταθεί. Ούτε οι απολύσεις ούτε οι συλλήψεις μπόρεσαν να κάμψουν το αρραγές ταξικό μέτωπο των εργατών». Και αλλού τόνισε: «Η δυναμική επιβολή της 7ωρης δουλειάς αποτελεί μια νέα μεγάλη κατάκτηση στην ιστορία του εργατικού μας κινήματος και από την άποψη αυτή η επικράτησή της είναι για μας χρέος τιμής, υπερηφάνεια και ύψιστο ταξικό καθήκον».

Καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας, προβάλλονταν φωτογραφίες από την καθημερινότητα, τη δουλειά, τη ζωή και τους αγώνες των οικοδόμων του περασμένου αιώνα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: