Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Νέα 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ των ναυτεργατών σήμερα και αύριο - Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε διεύρυνση του αγώνα




Με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ το πρωί της Κυριακής. Στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί αγωνιστικός αναβρασμός και από το πρωί γίνονται συσκέψεις στα πλοία για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και για να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις.

Κοινό χαρακτηριστικό η αταλάντευτη στάση των ναυτεργατών, όπως εκφράζεται στις συσκέψεις, για τη συνέχιση της απεργίας. Η πρώτη σύσκεψη έγινε στον καταπέλτη του «Φαιστός Παλλάς», το πλήρωμα του οποίου κατήγγειλε το όργιο τρομοκρατίας και εκβιασμών, ακόμη και απειλών για την ίδια τους τη ζωή που δέχτηκαν την Κυριακή στο λιμάνι του Ηρακλείου από τον μηχανισμό που έστησαν η κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Κρήτης και μια μερίδα μεγαλοαγροτών και εμπόρων με τους ανθρώπους τους, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να λύσουν κάβους. Όμως, η προσπάθειά  τους για να σπάσει η απεργία έπεσε στο κενό. Το πλήρωμα του πλοίου συμμετέχει στην απεργία.    

Την Κυριακή, στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι απεργοί  ναυτεργάτες περιφρουρούν την απεργία τους και έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης, άκουσαν με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα την απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία. Επίσης, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ αποφάσισε μετά από συνεδρίασή της να μην πάει στην πρόταση «διαλόγου» με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, λέγοντας ότι γνωρίζει ο υπουργός το πλαίσιο των αιτημάτων των ναυτεργατών και περιμένουν την απάντησή του. Σήμερα τα ξημερώματα ο Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος χτες συναντήθηκε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), επανήλθε με νέα, αλλά ίδιου περιεχομένου επιστολή,  ζητώντας νέα συνάντηση.

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν την ανάγκη της διεύρυνσης του αγώνα με όλους όσους πλήττονται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και είναι το σύνολο της εργατικής τάξης, όπως κάτοικοι και αγρότες νησιών, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι ναυπηγείων και Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής ο Θωμάς Παππάς, πρόεδρος του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μεταξύ άλλων τόνισε: «Μας επιτίθενται από αέρα, στεριά και θάλασσα, μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, πρέπει και η εργατική τάξη να παρατάξει το στρατό της».

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, κατήγγειλε την κυβέρνηση που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της. «Η απεργία είναι μάχη και χρειάζεται να προχωρήσουμε σε οργανωτικά μέτρα για να ανακόψουμε την επιθετικότητά της». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Κυβέρνηση, εφοπλιστές, κεφάλαιο μας παρακολουθούν και μας υπονομεύουν, χρησιμοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά δεν τους βγαίνει, γιατί το μαχόμενο αγροτικό κίνημα είναι κι αυτό στους δρόμους, διεκδικώντας τα αιτήματα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει. Το ίδιο και το ναυτικό κίνημα, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο».

Επισήμανε επίσης την ανάγκη του συντονισμού της δράσης, του αγώνα από όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, σήμερα Δευτέρα στις 13.00 διοργανώνεται ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΝΟ καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους από τη Ζώνη, τα Ναυπηγεία, τους λιμενεργάτες, τους πλοηγούς, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: