Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

17η μέρα - Με μαζικές συνελεύσεις οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ στην ΚΥΠΡΟ αποφάσισαν να συνεχίσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ διαρκείας




Με απεργιακές συνελεύσεις σε όλες τις πόλεις  οι χιλιάδες ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ της Κύπρου, αφού ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και την συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης της εργοδοτικής πλευράς (απέρριψε και 4η μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας),  αποφάσισαν ομόφωνα την συνέχιση της απεργίας διαρκείας που μπαίνει σήμερα στην 17η μέρα.

Ακολουθεί ρεπορτάζ του philenews.com από τους χώρους συνελεύσεων:

Λευκωσία: Την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν και ενδεχομένως να κλιμακώσουν, εντός της επόμενης βδομάδας, τα απεργιακά μέτρα, διατράνωσαν σήμερα τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ, μετά και την απόρριψη χτες από μέρους της ΟΣΕΟΚ της νέας διαμεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας.

Οι απεργοί της Επαρχίας Λευκωσίας πραγματοποίησαν σήμερα Γενική Συνέλευση στα γραφεία της ΣΕΚ. Τόσο από πλευράς ΣΕΚ, δια του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέας Ανδρέα Μάτσα όσο και από πλευράς ΠΕΟ δια του Γενικού Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση εκφράστηκε η θέση ότι η απεργία των οικοδόμων θα συνεχιστεί με τον τελευταίο μάλιστα να διαβεβαιώνει ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα συγκληθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις «για επέκταση και κλιμάκωση των μέτρων συμπαράστασης προς την απεργία».

Ο Ανδρέας Μάτσας διαβεβαίωσε τους απεργούς οικοδόμους ότι τόσο η ΣΕΚ όσο και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζουν μαζί τους τον αγώνα έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από το οποίο θα μπορέσει και η οικοδομική βιομηχανία να αποτελέσει, όπως πάντα, τον προπομπό των υπολοίπων κατακτήσεων. «Είμαστε δίπλα σας, είμαστε εδώ, συνεχίζουμε δυναμικά για όσο χρειαστεί έτσι ώστε να στείλουμε το σωστό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε σωστά τις εργασιακές σχέσεις» είπε προς τους απεργούς οικοδόμους ο Ανδρέας Μάτσας.

«Θα δούμε ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το Σαββατοκύριακο ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ερχόμενη βδομάδα έτσι ώστε να διατρανώσουμε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε τη δική σας προσπάθεια τόσο σε ό,τι αφορά σε επίπεδο πολιτικής αλλά και σε ό,τι αφορά επίπεδο οικονομικής αρωγής προς τους απεργούς» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε τους απεργούς ότι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας θα φέρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι υπό τις περιστάσεις εκείνο που πρέπει έτσι ώστε να αρθεί το πρόβλημα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να τεθούν οι σωστές βάσεις για να λειτουργήσουν με επάρκεια οι εργασιακές σχέσεις κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία για να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και να αμφισβητήσουν κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις ίδιες τις συλλογικές συμβάσεις. «Φαίνεται ότι κάποιοι νόμισαν ότι μπορούν να μας γονατίσουν, μπορούν να μας λυγίσουν και πως νόμισαν πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ο καθένας σκέφτεται την οικογένεια του, το αύριο και τη δουλειά του, είναι ευκαιρία να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη. Να μας τσακίσουν την αξιοπρέπεια μας» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει για δυο βασικούς λόγους.

Οπως πρόσθεσε, ο πρώτος λόγος είναι γιατί οι οικοδόμοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι και ο δεύτερος λόγο επειδή το «κύμα συμπαράστασης και το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται γι’ αυτή την απεργία είναι πρωτοφανές και πρωτόγνωρο».

Διαβεβαίωσε παράλληλα τους οικοδόμους ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα συγκληθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις «για επέκταση και κλιμάκωση των μέτρων συμπαράστασης προς την απεργία».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε πρώτα και κύρια Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους τόπους δουλειάς σε όλη την Κύπρο και να οργανώσουμε εράνους στήριξης του απεργιακού ταμείου των απεργών οικοδόμων, να οργανώσουμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και απεργίες συμπαράστασης» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η απεργία στην οικοδομική βιομηχανία δεν είναι μάχη μόνο των οικοδόμων αλλά όλων των εργαζομένων.

Είπε ακόμη ότι όποιος είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για το ποιός ευθύνεται για την παράταση αυτής της απεργίας, μετά και τις χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων των εργολάβων, αν είναι σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος δεν μπορεί να μην κατάλαβε ποιος είναι ο φταίχτης για την ταλαιπωρία αυτή της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Ο Σύνδεσμος Εργολάβων με την κάλυψη και των εργοδοτικών Συνδέσμων, αντί την κρίσιμη στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ανάλογη με αυτή με την οποία συμπεριφέρθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, ψάχνει τρόπους και εφευρίσκει δικαιολογίες για να επιτείνει την όξυνση, να μεγαλώσει την αντιπαράθεση και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα» σημείωσε ο Πάμπης Κυρίτσης.

Διαβεβαίωσε τέλος τους απεργούς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται πάντα δίπλα στους απεργούς αλλά και ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιτυχία και τη νίκη, «διότι, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει πλέον επιστροφή και αν μας εξωθούν χωρίς να το θέλουμε σε αυτή την αντιπαράθεση των άκρων να ξέρουν ότι εμείς αντέχουμε όχι 3 εβδομάδες αλλά 13 και 23 άμα χρειαστεί, γιατί αυτά που κερδήθηκαν από τους παππούδες και τους πατεράδες μας δεν μπορεί ποτέ να θεωρεί κάποιος ότι μπορούμε να τα παραδώσουμε έτσι αμαχητί».

Στη Γενική Συνέλευση των οικοδόμων το παρόν του έδωσε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ο οποίος έστειλε, εκ μέρους των δασκάλων, μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους απεργούς οικοδόμους και ανακοίνωσε εισφορά της ΠΟΕΔ στο απεργιακό ταμείο των οικοδόμων.

Συνέχιση της απεργίας αποφάσισε και η συνέλευση των απεργών οικοδόμων της ΔΕΟΚ

Η έκτακτη συνέλευση των απεργών μελών της ΔΕΕ Οικοδόμων –ΔΕΟΚ που συνήλθε σήμερα στην Δημοσιογραφική Εστία αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει τον απεργιακό αγώνα μέχρι την τελική κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Οι απεργοί αποφάσισαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΟΣΕΟΚ στην Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα. «Συνεχίζουμε τον μαχητικό απεργιακό αγώνα μέχρι δίκαιη και αξιοπρεπή ανανέωση της σύμβασης» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους που παρευρέθηκε και χαιρέτισε τους απεργούς.

«Οι απεργοί της ΔΕΟΚ, πέραν των 300 που παρευρέθηκαν σε παγκύπρια έκτακτη συνέλευση διαφώνησαν ομόφωνα και με την βεβιασμένη απόφαση των ηγεσιών των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ να αποδεχθούν τη νέα μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού ημερομηνίας 7.2.2013 χωρίς να υπάρχει προηγουμένως αποδοχή της και από την ΟΣΕΟΚ», προσθέτει η ανακοίνωση δηλώνοντας ότι «κατά συνέπεια η οικοδόμοι απεργοί της ΔΕΟΚ αποφάσισαν ότι δεν τους δεσμεύουν οι οδυνηρές παραχωρήσεις μισθού και ωφελημάτων που περιλαμβάνει η πρόταση της Υπουργού και αποδέχθηκαν οι άλλες συντεχνίες αλλά απέρριψε η εργοδοτική πλευρά».

Περαιτέρω η  συνέλευση της ΔΕΟΚ καταδίκασε «έντονα την παρελκυστική στάση των εργοδοτών, ΟΣΕΟΚ, και καταγγέλλει ότι η αρνητική στάση και απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης αποτελεί προφανή πρόθεση της εργοδοτικής πλευράς να συνεχίσει την μείωση των απολαβών των οικοδόμων και την πρακτική αντικατάστασης απόλυσης εργαζομένων του κλάδου με προσόντα και πείρα από φθηνά εργατικά χέρια κοινοτικών και αλλοδαπών».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ Οικοδόμων της ΔΕΟΚ  Στέλιος Ευστρατίου ανέφερε ότι ‘‘θα αγωνισθούμε σκληρά για επιτυχή κατάληξη του απεργιακού μας αγώνα, αλλά δεν μπορούμε να ακολουθούμε χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματευτικές ενέργειες και χειρισμούς των άλλων συντεχνιών’’ τόνισε ο κ. Ευστρατίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: