Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Να «κομμουνιστές», να μάλαμα…




Τέλος και το σφυροδρέπανο στο μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ. Δρόμος προδιαγεγραμμένος... Στο 36ο Συνέδριό του, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Παρίσι, το Γαλλικό ΚΚ αποκήρυξε και το σφυροδρέπανο. Το Γαλλικό ΚΚ έχει προ πολλού εγκαταλείψει το μαρξισμό-λενινισμό και τις επαναστατικές αρχές των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενώ από τη θέση του επικεφαλής του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», πρωτοστατεί στη διάδοση του οπορτουνισμού, με επιδίωξη τη μετάλλαξη Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη.
Ο ίδιος ο ΓΓ του ΓΚΚ και πρόεδρος του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), Π. Λοράν, φρόντισε να δείξει με κάθε τρόπο το στόχο του Συνεδρίου, με τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, όταν ρωτήθηκε για τις νέες κομματικές ταυτότητες, στις οποίες το σφυροδρέπανο αντικαταστάθηκε από το «αστέρι» του ΚΕΑ: «Είναι ένα σύμβολο που υπήρχε, που συνεχίζει να χρησιμοποιείται εδώ κι εκεί στις διαδηλώσεις. Αλλά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε σήμερα. Εγώ μιλάω για κομμουνισμό νέας γενιάς»...

Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σε μέρος των συνέδρων οι δηλώσεις του, αλλά και η αντικατάσταση του σφυροδρέπανου, ο Λοράν παρουσίασε μια κομματική ταυτότητα του 1944 από το τότε παράνομο ΓΚΚ, λέγοντας ειρωνικά ότι ούτε αυτή είχε πάνω σφυροδρέπανο!

Πέρα από τη χυδαιότητα και τον εκφυλισμό της ηγεσίας του οπορτουνιστικού ΓΚΚ, που αποτελεί πρόκληση για τους επαναστάτες κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, η ουσία είναι ότι η αντικατάσταση του ιστορικού συμβόλου των κομμουνιστικών κομμάτων από το γαλλικό κόμμα είναι η κατάληξη ενός δρόμου που έχει πάρει ήδη εδώ και δεκαετίες. Μεθοδικά και σταθερά, απομακρύνθηκε από τη θεωρία του μαρξισμού και του λενινισμού, τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος και, το πιο σημαντικό, έκανε στρατηγική του τη διαχείριση του καπιταλισμού, την πολιτική συμμαχιών χωρίς αρχές, τη συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, απεμπολώντας το στόχο της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενοχοποιώντας την πάλη για το σοσιαλισμό. Να σημειωθεί ότι προ πολλού στο Γαλλικό ΚΚ λειτουργούν τάσεις και συνιστώσες στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας... δηλαδή καμιά σχέση δεν έχει με Κομμουνιστικό Κόμμα, συνεχίζοντας την παράδοση του ευρωκομμουνισμού.

Το ΓΚΚ έχει προδώσει ανεπιστρεπτί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη Γαλλία. Συγκυβέρνησε δύο φορές με τους σοσιαλδημοκράτες, συμβάλλοντας στο χτύπημα του γαλλικού λαού, ενώ συστηματικά, από τότε, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη σοσιαλδημοκρατία, καλώντας τους εργάτες να στηρίξουν αυτούς που σκάβουν το λάκκο για να τους βάλουν μέσα. Ενάντια στην κρίση, το ΓΚΚ ζητά «ανάπτυξη», κρύβοντας ότι αυτή θα γίνει σε συνθήκες κυριολεκτικά ισοπέδωσης των εργατικών δικαιωμάτων, πραγματικής κόλασης για την εργατική τάξη.

Όμως, η εργατική τάξη σε κάθε χώρα μπορεί να ορίσει το μέλλον της, μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, να μη ζει σε συνθήκες περασμένων αιώνων. Πρέπει όμως το ΚΚ, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης, να έχει στρατηγική ανατροπής του καπιταλισμού για το σοσιαλισμό, να έχει σχέδιο για να συγκεντρώνει και να προετοιμάζει από σήμερα κιόλας δυνάμεις για αυτό το στόχο, να προετοιμάζει τελικά την ίδια την εργατική τάξη και τους σύμμαχους της να τον πραγματοποιήσουν. Τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με όσα λέει το οπορτουνιστικό ΓΚΚ για τον «κομμουνισμό νέας γενιάς», με «δημοκρατία», το σοσιαλισμό που αρνείται τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τον ανύπαρκτο εξανθρωπισμένο καπιταλισμό που προπαγανδίζει.

Οι κομμουνιστές σε όλη την Ευρώπη πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την εξέλιξη αυτή του ΓΚΚ, του κόμματος-«επικεφαλής» του ευρωπαϊκού οπορτουνισμού, να παλέψουν για να τον συντρίψουν πολιτικά, ιδεολογικά, αλλά και οργανωτικά στις χώρες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: