Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η παρέμβαση του τραπεζικού κεφαλαίου στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας



Η φορολογία στα ακίνητα προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και σε τμήματα της αστικής τάξης, προφανώς, όχι επειδή τα έπιασε ο πόνος για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τη μικρή ιδιοκτησία που διαθέτουν. Ενδεικτική από την άποψη αυτή είναι και η παρέμβαση της τράπεζας Alpha Βank, μέσω του εβδομαδιαίου οικονομικού της δελτίου. Στην ανάλυση που γίνεται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφού ο συντάκτης του άρθρου εκφράζει την ικανοποίησή του για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην Ελλάδα την περίοδο 2014 - 2020 αλλά και την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού το Γενάρη του 2013, στην αναφορά που γίνεται στη συνέχεια για την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «αλλοτριωτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».

Στην κριτική του παρέμβαση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η είσπραξη των ΦΑΠ 2011 και 2012 και η φημολογούμενη θέσπιση, από το 2013 και μετά φορολογικών συντελεστών κλιμακούμενων μέχρι και το 1,5% ετησίως επί της σημαντικά υποτιμημένης σημερινής αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση αυτής της περιουσίας από το Ιούλιο του 2013, θα έχει σαν συνέπεια την πλήρη διακοπή των οικοδομικών εργασιών και των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων».

Πώς εξηγείται η παρέμβαση του τραπεζικού κεφαλαίου στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας; Δύο θα πρέπει να είναι οι βασικοί λόγοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αστική τάξη στο σύνολό της είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη φορολόγησή της, σε ετήσια μάλιστα βάση, ακόμη και αν η «θυσία» αυτή σκοπό έχει την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, μετά την έξοδό της από την οικονομική κρίση. Οι αστοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, τις άγριες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η κινητή και ακίνητη περιουσία της αστικής τάξης, η οποία θα πρέπει να μείνει έξω από κάθε επιβουλή «δήμευσης».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση κατά της μικροϊδιοκτησίας χαλάει την πιάτσα στις τράπεζες, οι οποίες στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας τους στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, τα οποία την περίοδο 1995 - 2008 είχαν ζήσει μέρες δόξας... Η υπερφορολόγηση των μικρών ακινήτων, που προωθούν από το 2011 η κυβέρνηση Παπαδήμου και η σημερινή συγκυβέρνηση, λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε σχεδιασμό απόκτησης κατοικίας από μικρά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία στο παρελθόν πυροδότησαν την «έκρηξη» στην αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: